Γουϊνέα: έκκληση από τον Καρδινάλιο R. Sarah

ΓΟΥΪΝΕΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙNΑΛΙΟ R. SARAH

Η Γουινέα έγινε περισσότερο γνωστή στη χώρα μας λόγω του ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού. Πρόσφατα μάθαμε ότι έγινε πραξικόπημα, αλλά η ελληνική κοινή γνώμη ενδιαφέρθηκε μόνο για το πότε θα επιστρέψουν οι Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά και Μαμαντού Κανέ, που παίζουν στην ομάδα του Πειραιά, αλλά ήταν στην πατρίδα τους για υποχρεώσεις της Εθνικής τους ομάδας.

Οι παίκτες επέστρεψαν στην Ελλάδα, η κατάσταση στη χώρα παραμένει ασταθής, γι αυτό ας μάθουμε λίγες πληροφορίες για τη γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής: έχει πληθυσμό 13.000.000, εκ των οποίων το 85% είναι μουσουλμάνοι και το 7% χριστιανοί. Μαστίζεται από διαφθορά, έχει πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος και είναι από τους κύριους εξαγωγείς βωξίτη και αλουμινίου. Το 1984 και το 2008 οι στρατιωτικοί είχαν ξαναπάρει την εξουσία, χωρίς ιδιαίτερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού. 

 

 

Το τελευταίο επισήμανε, με γραπτή έκκληση προς τον αρχηγό του πραξικοπήματος Mamady Doumbouya, ο γνωστότερος ίσως άνθρωπος που γεννήθηκε στη χώρα. Πρόκειται για τον 76χρονο καρδινάλιο και ως πρόσφατα Επικεφαλή Συνόδου της Αγίας Έδρας, Robert Sarah. O Ιεράρχης θυμίζει στον συμπατριώτη του ότι ”η ελπίδα για ειρήνη, δικαιοσύνη και πραγματική ανάπτυξη είχε μείνει απραγματοποίητη στα προηγούμενα πραξικοπήματα, που είχαν τη στήριξη μεγάλου τμήματος του λαού της Γουινέας. Η χώρα έχει ανάγκη μιας νέας γενιάς πολιτικών ηγετών που αγαπούν τη χώρα και τους κατοίκους της. Γι` αυτό σας ζητώ να φερθείτε με σεβασμό στον ανατραπέντα Πρόεδρο Alpha Conde και κυρίως να τον αφήσετε ελεύθερο”.

Ο καρδινάλιος όμως δε “χαρίζεται” ούτε στους συμπατριώτες του “Αποφύγετε τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ σας. Καμιά κυβέρνηση κανένας πολιτικός αρχηγός θα σάς φέρει την ευτυχία, αν εσείς προηγουμένως δεν εργαστείτε πραγματικά και δεν επιδείξετε αποφασιστικότητα. Μόνο έτσι θα βγείτε από τη μιζέρια, υλική και ηθική”. 

Πληροφορίες και χάρτης από ιταλικό περιοδικό Africa 

Φωτογραφία καρδιναλίου R. Sarah από Wilipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

ΜέλοςΣυνοδικήςΕπιτροπήςΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΚΑΙΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου