ΗΠΑ: ο π. Emil Kapaun “υπηρέτης” του Θεού και του έθνους επέστρεψε σπίτι του

ΗΠΑ: Ο π. EMIL KAPAUN “ΥΠΗΡΕΤΗΣ” ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες ένα στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε στη Wichita του Κάνσας, ένα φέρετρο σκεπασμένο με την αμερικανική σημαία και με συνοδεία που απέδωσε όλες τις στρατιωτικές τιμές. Ήταν τα οστά του π.Emil Kapaun, στρατιωτικού ιερέα που πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων της Βόρειας Κορέας το 1951. Μετά τη θρησκευτική τελετή ενταφιάστηκε εντός του Καθεδρικού Ναού της γενέτειράς του. Ο αποθανών είχε τιμηθεί, μετά θάνατον, με το Μετάλλιο της Τιμής, την ανώτερη στρατιωτική διάκριση, ενώ έχει ξεκινήσει η κανονική διαδικασία αγιοποίησης από Εκκλησία. 

Ας μάθουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία του: 

Γεννήθηκε το 1916 σε μια φάρμα του Κάνσας. Οι γονείς είχαν βοημική καταγωγή. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1940 και υπηρέτησε ως εφημέριος στην Επισκοπή της Wichita ως το 1944, όταν δέχθηκε να μεταβεί, ως στρατιωτικός ιερέας, εκτός ΗΠΑ. Για δύο χρόνια υπηρέτησε στην Ινδία, πηγαινοερχόμενος, με το τζιπ που του είχε διατεθεί, ατελείωτα μίλια, ώστε να προσεγγίσει τον αμερικανικό στρατό, να ενθαρρύνει, να ακούσει εξομολογήσεις και να τελέσει τη Θεία Λειτουργία. 

Επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1946 και φοίτησε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο, όμως το 1948 επέστρεψε ως στρατιωτικός ιερέας, αρχικά στην Ιαπωνία και από εκεί στην Κορέα. Πάλι με τζιπ, για δύο χρόνια πήγαινε εκεί που υπήρχε ανάγκη.

Το Νοέμβριο του 1950, στη μάχη του Unsen, o αμερικανικός στρατός ηττήθηκε. Τότε ο ιερέας συνελήφθη, κατάφερε να αποδράσει, έμεινε πίσω για να βοηθήσει τραυματίες και συνελήφθη για δεύτερη φορά. Μετά από μακρά πορεία οδηγήθηκε, μαζί με άλλους αιχμαλώτους, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα βόρεια της χώρας. Ως το Μάιο 1951, που πέθανε σε ηλικία 35 ετών από μόλυνση στο αίμα, ήταν το ψυχολογικό στήριγμα των κρατουμένων: έκλεβε και μοίραζε τρόφιμα σε όλους, τελούσε κρυφά τη Θεία Λειτουργία, φρόντιζε τους τραυματίες.

Ενταφιάστηκε δίπλα στο στρατόπεδο. Μετά τον πόλεμο, το 1954 εκατοντάδες πτώματα αμερικανών πολιτών ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στους οικείους τους.  Όσες σωροί δεν αναγνωρίσθηκαν (848 πτώματα) μεταφέρθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Χαβάη. Στο μεταξύ αμερικανοί στρατιώτες που επέστρεψαν σώοι στις ΗΠΑ, όχι μόνο καθολικοί, άρχισαν να μιλούν για τη γενναιότητα, το κουράγιο και την ανιδιοτέλεια του αδικοχαμένου ιερέα. Ζητούσαν να αναγνωρισθεί ως άγιος. Η Επισκοπή ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία και το 1993 ανακηρύχθηκε “υπηρέτης του Θεού”. Ήδη εξετάζονται δύο περιπτώσεις ασθενών που είχαν ανίατη πάθηση και ισχυρίζονται ότι έγιναν καλά αφού προσευχήθηκαν και ζήτησαν τη βοήθεια του π. Kapaun. 

Αν επισημοποιηθεί η Αγία Έδρα θα προχωρήσει στη μακαριονυμία του. Τα λείψανά του αναγνωρίσθηκαν, με νεότερες μεθόδους ταυτοποίησης, το Μάιο 2021. Με αυτό τον τρόπο, 70 χρόνια από το θάνατό του, ο “υπηρέτης” του Θεού και της χώρας του, κατάφερε να επιστρέψει και να αναπαυθεί στο “σπίτι” του…

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από την αμερικανική ιστοσελίδα The Pillar

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου