Με την ανακαίνιση της πρώην Ιεράς μονής Ουρσουλινών Νάξου, εδόθη αίθουσα όπως συγκεντρωθούν τα βιβλία της Αρχιεπισκοπής και άλλων συλλογών όπως των πρώην Μονών, των Καπουκίνων, Ιησουιτών, Σαλεσιανών, Ουρσουλινών. Καθώς επίσης από τις ιδιωτικές συλλογές των Δημητρίου Αδάμ, Αντωνίου Μάρκου Σωμμαρίπα, Μαρίας και Αιμιλίας Σωμμαρίπα, Δομένικου Μαρκόπολι , Βενεδίκτης, Θεοκτίστης, Ελεονόρας και Ντόμινας Βελάστη, τα οποία δώρισε η Ειρήνη Μιχαήλ Ρεμούνδου το 1995, με έργα Ελλήνων και Λατίνων αρχαίων συγγραφέων, του Μιχαήλ Μαραγκού, του π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου περί τους 6000 τόμους. Και τελευταία δώρισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Μαρία Μαρκόπολι-Φώσκολου, και Ιωάννα Κρίτσα.
Όταν επεβίωσε ο Δον Γασπάρ Σωμμαρίπας, οι δυο ανιψιές του Μαρία και Αιμιλία Σωμμαρίπα δώρισαν στην Αρχιεπισκοπή τα βιβλία του, εκ των οποία δυο είναι τα παλαιότερα που κατέχει η βιβλιοθήκη. Το πρώτο , ‘’ DE OVIDII NASOHEROI DUUM EPISTOLA HUGDUNI ‘’ 1581. Και το ‘’ BIBLIA SACRA VULGATAE . TYPOGRAFIA APOSTOLICA VATICANA ’’ .1593. Από την περίοδο 1600 – 1699, υπάρχουν στην βιβλιοθήκη 12 βιβλία, και από την περίοδο 1700 – 1799, 222 βιβλία.
Η βιβλιοθήκη περιέχει βιβλία Αγίας γραφής, Δογματικής, Ηθικής, Ιστορία της εκκλησίας, Βίοι Αγίων, Διεθνή Ιστορία, Λειτουργικά, αρχαίους συγγραφείς, κλπ.
Βιβλία Λατινικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, κλπ.
Σε κάποιο σπίτι, στο υπόγειο βρέθηκε μια κασέλα με 79 βιβλία , πολλά από αυτά τα βιβλία ήταν Φραγκοχιώτικα. (Κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου, επιστολές και άλλα << Langue Francochiotica >> όπως έλεγαν και έγραφαν και οι Λατίνοι αλλά και οι Λεβαντίνοι της Σμύρνης που μιλούσαν ελληνικά αλλά επειδή δυσκολεύονταν να μάθουν την ορθογραφία τους έγραφαν με λατινικά ψηφία, ενώ έγινε απόπειρα να εκδοθεί την ίδια περίοδο στη Σμύρνη κι ελληνική εφημερίδα με λατινικό αλφάβητο)
Στην Βιβλιοθήκη υπάρχουν και μερικά σπάνια βιβλία.
Το μεγαλύτερο έχει πάνω από 50 πόντους ύψος και το μικρότερο 5 χιλιοστά ύψος, 5 χιλιοστά φάρδος, και 2 χιλιοστά πάχος.
Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου έχουν καταγράφει 20,840 βιβλία και περιοδικά, και πολύ σύντομα πιστεύουμε θα υπάρχει δυνατότητα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της καθολικής αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου www.kantam.gr να δουν, και αργότερα ίσως και να διαβάσουν κάποια από αυτά.
π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος.