Βασίλισσα του Ουρανού 22 Μαΐου 2022

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας, ο Ιησούς, αποχαιρετώντας τους μαθητές του κατά τον Μυστικό Δείπνο, λέει, σχεδόν σαν ένα είδος διαθήκης: «Την ειρήνη σας αφήνω». Και αμέσως προσθέτει: «Τη δική μου ειρήνη σας δίνω» (Ιω 14,27). Ας σταθούμε σε αυτές τις σύντομες φράσεις.

Πρώτα από όλα σας αφήνω την ειρήνη. Ο Ιησούς τους αποχαιρετά του με λόγια που εκφράζουν στοργή και γαλήνη, αλλά το κάνει σε μια στιγμή που κάθε άλλο παρά γαλήνια είναι. Ο Ιούδας βγήκε για να τον προδώσει, ο Πέτρος είναι έτοιμος να τον αρνηθεί, και σχεδόν όλοι να τον εγκαταλείψουν: ο Κύριος το ξέρει, αλλά δεν κατακρίνει, δεν χρησιμοποιεί αυστηρά λόγια, δεν κάνει σκληρούς λόγους. Αντί να δείχνει ταραχή, παραμένει ήπιος μέχρι το τέλος. Μια παροιμία λέει ότι «πεθαίνουμε έτσι όπως ζήσαμε». Οι τελευταίες ώρες του Ιησού είναι πράγματι σαν την ουσία ολόκληρης της ζωής του. Νιώθει φόβο και πόνο, αλλά δεν αφήνει περιθώρια για δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες. Δεν αφήνεται στην πίκρα, δεν ξεθυμαίνει, δεν έχει έλλειψη ανεκτικότητας. Είναι σε ειρήνη, μια ειρήνη που πηγάζει από την πράα καρδιά του, που κατοικείται από την εμπιστοσύνη. Και από εδώ ρέει η ειρήνη που μας αφήνει ο Ιησούς. Διότι δεν μπορείς να αφήσεις την ειρήνη στους άλλους αν δεν την έχεις μέσα σου. Δεν μπορείς να δώσεις ειρήνη αν δεν είσαι σε ειρήνη.

Την ειρήνη σας αφήνω: Ο Ιησούς δείχνει ότι η πραότητα είναι δυνατή. Την ενσάρκωσε στην πιο δύσκολη στιγμή, και θέλει έτσι να συμπεριφερόμαστε κι εμείς που είμαστε οι κληρονόμοι της ειρήνης του. Μας θέλει πράους, ανοιχτούς, πρόθυμους να ακούσουμε, ικανούς να εκτονώσουμε τις διαφωνίες και να υφάνουμε την αρμονία. Αυτό σημαίνει να δίνουμε μαρτυρία για τον Ιησού και αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις και από πολλά κηρύγματα. Η μαρτυρία της ειρήνης. Ας αναρωτηθούμε αν, στους χώρους όπου ζούμε, εμείς οι μαθητές του Ιησού συμπεριφερόμαστε έτσι: μετριάζουμε τις εντάσεις, δίνουμε τέλος στις συγκρούσεις; Είμαστε κι εμείς σε προστριβή με κάποιον, πάντα έτοιμοι να αντιδράσουμε, να εκραγούμε, ή ξέρουμε να απαντήσουμε με μη βία, ξέρουμε να απαντήσουμε με χειρονομίες και λόγια ειρήνης; Πώς αντιδρώ εγώ; Ο καθένας ας αναρωτηθεί.

Βέβαια, αυτή η πραότητα δεν είναι εύκολη: πόσο δύσκολο είναι, σε κάθε επίπεδο, να εκτονωθούν οι συγκρούσεις! Εδώ μας βοηθάει η δεύτερη φράση του Ιησού: Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Ο Ιησούς γνωρίζει ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα δώρο. Η ειρήνη, που είναι η δέσμευσή μας, είναι πρώτα απ’ όλα δώρο του Θεού. Ο Ιησούς μάλιστα λέει: «Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δεν σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος» (στ. 27). Τι είναι αυτή η ειρήνη που δεν γνωρίζει ο κόσμος και μας δίνει ο Κύριος; Αυτή η ειρήνη είναι το Άγιο Πνεύμα, το ίδιο το Πνεύμα του Ιησού. Είναι η παρουσία του Θεού σ’ εμάς, είναι η «δύναμη της ειρήνης» του Θεού. Είναι Αυτό, το Άγιο Πνεύμα, που αφοπλίζει την καρδιά και τη γεμίζει με γαλήνη. Είναι Αυτό, το Άγιο Πνεύμα, που λιώνει τις ακαμψίες και σβήνει τους πειρασμούς να επιτεθούμε στους άλλους. Είναι Αυτό, το Άγιο Πνεύμα, που μας υπενθυμίζει ότι δίπλα μας υπάρχουν αδελφοί και αδελφές, όχι εμπόδια και αντίπαλοι. Είναι Αυτό, το Άγιο Πνεύμα, που μας δίνει τη δύναμη να συγχωρήσουμε, να ξεκινήσουμε από την αρχή, να προχωρήσουμε, επειδή με τις δικές μας δυνάμεις δεν μπορούμε. Και είναι με Αυτό, με το Άγιο Πνεύμα, που γινόμαστε άνδρες και γυναίκες ειρήνης.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καμία αμαρτία, καμία αποτυχία, καμία μνησικακία δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να ζητάμε επίμονα το δώρο του Αγίου Πνεύματος που μας δίνει την ειρήνη. Όσο περισσότερο νιώθουμε ότι η καρδιά ταράζεται, όσο περισσότερο νιώθουμε νευρικότητα, μισαλλοδοξία, θυμό μέσα μας, τόσο περισσότερο πρέπει να ζητάμε από τον Κύριο το Πνεύμα της ειρήνης. Ας μάθουμε να λέμε κάθε μέρα: «Κύριε, δώσε μου την ειρήνη σου, δώσε μου το Άγιο Πνεύμα». Είναι μια όμορφη προσευχή. Να την πούμε μαζί; «Κύριε, δώσε μου την ειρήνη σου, δώσε μου το Άγιο Πνεύμα». Δεν άκουσα καλά, άλλη μια φορά: «Κύριε, δώσε μου την ειρήνη σου, δώσε μου το Άγιο Πνεύμα». Και ας το ζητήσουμε και για αυτούς που ζουν δίπλα μας, για αυτούς που συναντάμε καθημερινά και για τους ηγέτες των εθνών.

Είθε η Παναγία να μας βοηθήσει να δεχτούμε το Άγιο Πνεύμα για να είμαστε ειρηνοποιοί.

——————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: π. Mauricio Patriciello “Συκοφαντημένοι για χρόνια – τώρα κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί . Εδώ πεθαίνουμε”

ΙΤΑΛΙΑ: π. MAURIZIO PATRICIELLO  «ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙ. ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ!» Είχαμε παρουσιάσει τον εφημέριο του «Αγίου Αποστόλου Παύλου»

Βραβεία Zayed 2025 για την ανθρώπινη αδελφοσύνη

ΒΡΑΒΕΙΑ ZAYED 2025 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ Ακούμε και διαβάζουμε, συνεχώς, δυσάρεστες ειδήσεις. Όμως υπάρχουν και καλές ειδήσεις και ανάμεσα σε αυτές αναπαράγουμε την είδηση