ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΝΟΕΙΤΕ Ή ΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΕΙΤΕ;

ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΝΟΕΙΤΕ Ή ΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΕΙΤΕ;
 

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ΔΟΣΙΘΕΟΣ έγραφε το έτος 1715 ότι τα ‘’ Ορθόδοξα Συγχωροχάρτια’’ αποτελούν : << Συνήθεια και Παράδοσιν Αρχαία>>.
              
Ενώ τα ‘’Συγχωροχάρτια της Καθολικής Εκκλησίας’’ αναφέρονται και περιγράφονται στα Ελληνικά Σχολικά βιβλία, για τα Ορθόδοξα ποτέ και πουθενά!!!

Η Ορθόδοξος Σύνοδος στα 1727 στην Κωνστ.πολη δεν δίστασε να περιλάβει εντός των <<Ιερών και δογματων της Ανατολικής του Χριστού Εκκλησίας >> τα Συγχωροχάρτια ορίζοντάς τα ως << Την Εξουσίαν υπέρ της αφέσεως των αμαρτιών εγγράφως διδομένην τους Ευσεβέσιν, η μεν Ανατολική του Χριστου Εκκλησία ονομάζει Συγχωροχάρτια, Λατίνοι δε ταυτα καλούσιν Ιντουλγκέντζας >>. ( Λατινικά Indulgentia ).
Παλαιότερα Συγχωροχάρτια αναφέρονται τα εξης:
Του Πατριάρχου Ιεροσολύμων ΙΩΑΚΕΙΜ ( 1431-1450 ), για τον Ρώσο πρίγκιπα Βασίλειο Βασιλίεβιτς και το Βυζαντινό αρχοντα της Πελοποννήσου Ματθαίο Ραούλ Μελική.
Τα Συγχωροχάρτια του Πατριάρχου ΝΗΦΩΝΟΣ ( 1486-1487 ),
του Πατριάρχη ΤΕΡΕΜΙΟΥ ( 1522-1546 ),για δυο Μοναχούς.
Στα 1576 ο Θεοδόσιος Ζυγομαλάς, Πρωτονοτάριος της Μεγάλης Εκκλησίας, που ταξίδευε στα νησιά του Αιγαίου ως Έξαρχος του Πατριαρχείου, για να μαζέψει χρηματικές εισφορές, βρίσκεται σε ανάγκη απόκτησης ‘’Συγχωροχαρτιών'’ προς διανομή. Η απάντηση του Πατριάρχη ΤΕΡΕΜΙΟΥ Β’ έλεγε: << Τι ερίτε των Συγχωρητικών γραμμάτων, ων γράφεις, έτοιμα ουχ ευρέθησαν, ει μη εξήκοντα δυο μόνον. Δείχθητι , τοίνων ταύτα και τα λοιπά όσον ουπω ελεύσονται >>. Δηλαδή υπήρχε μαζική παραγωγή ‘’Συγχωροχαρτίων’’ που τα διένεμαν κατά τις Οικονομικές εξορμήσεις του Πατριαρχείου.

Αιμίλιος Δασυρας

[module-509]
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου