Αυστραλία: Frank Brennan τ.Ι. “Απαράδεκτη η νομική μεταχείριση του καρδιναλίου Pell”

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: FRANK BRENNAN T.I.

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ PELL»

Οι περισσότεροι θυμούνται τη δικαστική περιπέτεια του κορυφαίου Αυστραλού Ιεράρχη, καρδιναλίου George Pell. Πρώην Αρχιεπίσκοπος στη χώρα του, είχε κληθεί στην Αγία Έδρα και προήδρευε της Επιτροπής για την Οικονομία. Κατηγορηθείς για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων προ δεκαετιών είχε επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. Καταδικάσθηκε ομόφωνα στον πρώτο βαθμό (Τριμελές Δικαστήριο) και κατά πλειοψηφία 2-1 στο δεύτερο βαθμό. Η αρνητική ψήφος τού επέτρεψε να ασκήσει αναίρεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τον απάλλαξε ομόφωνα! Παρέμεινε στη φυλακή 404 μέρες. Ήδη ελεύθερος εδώ και ενάμιση χρόνο, έχει καταγράψει και αρχίσει να δημοσιεύει την εμπειρία του (“Prison Journal”) σε βιβλίο και e-book σε διάφορες γλώσσες. 

Δε θα επανερχόμαστε στην τραγική αυτή περιπέτεια, που έριξε τόνους λάσπης στην Καθολική Εκκλησία, αν δε διαβάζαμε πρόσφατες εκτενείς αναφορές στον αυστραλιανό  τύπο, του ιησουίτη ιερέα π. Frank Brennan. Δεν πρόκειται για τυχαίο πρόσωπο αλλά για κορυφαίο νομικό, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακαδημαϊκό (καθηγητής νομικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας και διδάσκων και σε άλλα πανεπιστήμια). Είναι 67 ετών, γιός ανώτατου δικαστή της χώρας, χαρακτηρισθείς ως “ζωντανός εθνικός θησαυρός” της Αυστραλίας από το διαμεσολαβητικό του ρόλο στην ενσωμάτωση των γηγενών Αυστραλών (Αβοριγίνων). 

Τι υποστηρίζει,  λοιπόν,  ο π. Brennan για τους νομικούς χειρισμούς της Εισαγγελίας που ξεκίνησε την υπόθεση: ότι ήταν νομικά απαράδεκτοι και προκατειλημμένοι, όπως ανεπαρκής υπήρξε η συλλογή αποδείξεων από την τοπική αστυνομία, παρόλη την εμπειρία των υπευθύνων της! Το “εξηγεί” λόγω πίεσης του Τύπου και του έντονου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, αλλά η ανεπάρκεια των στοιχείων δε δικαιολογούσε την παραπομπή. Όμως η “μη αγαστή συνεργασία” Καθολικής Ιεραρχίας και Δικαιοσύνης, την τελευταία 25ετία στη χώρα, αφότου άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για “σκάνδαλα” στις ΗΠΑ και αλλού (ο Pell ήταν ήδη Αρχιεπίσκοπος) οδήγησε σε μη σωστή εκτίμηση των στοιχείων, παραπομπή σε δίκη και καταδίκη, από τους τοπικούς δικαστές,  σε 2 βαθμούς! Όταν η υπόθεση έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο η ανυπαρξία στοιχείων κατά του κατηγορούμενου οδήγησε στην ομόφωνη αθώωσή του.

Ο Pell, κατά τον καθηγητή π. Brennan, έκανε επίσης “τακτικά λάθη”. Πιστεύοντας ότι δε θα παραπεμφθεί, αγνόησε τις πρώτες κλήσεις της Εισαγγελίας και άργησε να επιστρέψει από τη Ρώμη στη χώρα του. Επίσης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις  στην πρώτη δίκη, δίνοντας στην αυστραλιανή κοινή γνώμη την εντύπωση ενοχής. 

Με λίγα λόγια η “αφ` υψηλού” αρχική αντιμετώπιση της κατάστασης από τον Pell και η προκατάληψη της εισαγγελικής αρχής οδήγησαν σε τεράστιο δικαστικό λάθος! Κατά τον π. Brennan ούτε επί διεφθαρμένων αρχών στο Queensland το 1970 ούτε κατά τη διάρκεια δικών Αβοριγίνων το 19ο αιώνα δεν υπήρξε τέτοια κακοδικία…

Πληροφορίες και φωτογραφίες από το αυστραλιανό τύπο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου