Αρχιμ.Φίλιππος Χαμαργιάς: "Βλέπουμε τους φτωχούς να προσφέρουν για τους φτωχότερους"
Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Φίλιππου Χαμαργιά, που διακονεί στην Ι.Μ.Μεσσηνίας, φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα «Παρασκήνιο». Με λόγο απλό και ανεπιτήδευτο, πλούσιο όμως σε νοήματα και μηνύματα ο π.Φίλιππος μέσα από τη συζήτηση του με τη δημοσιογράφο Μαρία Μπραουδάκη , ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τις εμπειρίες από την εικοσαετή διακονία του στην Εκκλησία, εστιάζοντας στη σημερινή πραγματικότητα της κρίσης που δοκιμάζει συνολικά την πατρίδα και τον λαό μας.
«…παρά τις δυσκολίες η Εκκλησία, μέσω των κληρικών της, προσπαθεί και νομίζω το επιτυγχάνει να διατηρήσει τη συνοχή και την αλληλεγγύη. Και έτσι βλέπουμε τους φτωχούς να προσφέρουν για τους φτωχότερους», επισημαίνει ο π. Φίλιππος ενώ στο ερώτημα τι νομίζει ότι απουσιάζει σήμερα από τον απλό κληρικό και τι θεωρεί ότι έχει σήμερα ανάγκη ο απλός κλήρος, ο Αρχιμανδρίτης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ενώ η τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του ιερέως τους τον ποιμένα, τον άνθρωπο που μπορούν να εμπιστευθούν και να ακουμπήσουν πάνω του, ενώ η Εκκλησία αναγνωρίζει και επιβραβεύει πολλές φορές αυτό το έργο, αντίθετα η Πολιτεία όχι μόνο δεν το αναγνωρίζει αλλά και το αμφισβητεί. Κατά καιρούς πολιτικοί παράγοντες απορούν για το τι μπορεί να προσφέρει ένας ιερέας στην κοινωνία».
Όσο για το τι αποζητά ο σύγχρονος άνθρωπος, ο π. Φίλιππος εκτιμά ότι αυτό είναι η κατανόηση. «Θέλει κάποιον να τον ακούσει….βαρέθηκε να ακούει. Θέλει να μιλήσει!!!»
Στο ερώτημα της κ. Μαρίας Μπραουδάκη ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα ο π. Φίλιππος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι: «Σήμερα, μέσα στην κρίση, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική κρίση που βιώνουμε, η Εκκλησία καλείται να συνεχίσει αθόρυβα να επιτελεί το έργο της χωρίς να αλλοιώσει τον πνευματικό της χαρακτήρα και χωρίς να εξελιχθεί σε ένα Ίδρυμα Φιλανθρωπικής δράσης και μόνον».
Σε ό,τι αφορά την αποστολή του Ιερέα στον σημερινό κόσμο ο Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς επισημαίνει ότι «”Παπάς” σημαίνει “πατέρας” και αυτό νομίζω τα λέει όλα. Ένας πατέρας πρέπει να ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των παιδιών του και όχι να ασχολείται μεμονωμένα μόνο με ένα σκέλος της ύπαρξης του ανθρώπου». Στην ερώτηση τι τον ώθησε στην Ιερωσύνη ο π. Φίλιππος, μεταξύ άλλων, απαντά: «Για μένα η ιερωσύνη δεν ήταν ούτε διέξοδο, ούτε αδιέξοδο, ούτε σταδιοδρομία. Ήταν, είναι και επιθυμώ να παραμείνει διακονία και θυσία για τον άνθρωπο».