Ο Ραούλ Κάστρο για τον πάπα: Mπορεί να με κάνει να προσεύχομαι

Ο Ραούλ Κάστρο για τον πάπα: Mπορεί να με κάνει να προσεύχομαι

 

 

Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συναντήθηκε σήμερα με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Η συνάντηση με τον πάπα, η οποία ήταν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μια ιδιωτική ακρόαση, διήρκεσε περισσότερο απ'  ό, τι αναμενόταν -55 λεπτά- και σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιο.

Αποχωρώντας από το Βατικανό, ο Κάστρο είπε στους δημοσιογράφους ότι ευχαρίστησε τον ποντίφικα για τη συμβολή του στην επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και ότι οι Κουβανοί αναμένουν με ενθουσιασμό την νέα επίσκεψη του Φραγκίσκου στο νησί τους, τον Σεπτέμβριο.

Στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η οποία διήρκεσε 70 λεπτά, ο Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες και πρόκειται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

«Είμαι βέβαιος ότι με την Ιταλία θα καταφέρουμε να λύσουμε γενικότερες διαφορές που δεν θα έπρεπε να έχουν προκύψει ποτέ. Διαφορές οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της εισαγωγής μακρινών σεναρίων», τόνισε ο Κουβανός πρόεδρος.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος του μήνα η Γερουσία των ΗΠΑ θα αφαιρέσει την Κούβα από την λίστα των χωρών που κατηγορούνται για τρομοκρατία, ενώ υπογράμμισε ότι «το εμπάργκο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά ο Ομπάμα είναι μειοψηφία στο Κογκρέσο».

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Αργεντινό πάπα, ο Κάστρο δήλωσε ότι «εντυπωσιάστηκε από την σοφία και την ταπεινότητά του», αποκάλυψε ότι διαβάζει όλες τις ομιλίες του ποντίφικα και δεν δίστασε να δηλώσει: «αν ο Φραγκίσκος συνεχίσει να μιλά με αυτό τον τρόπο, αργά ή γρήγορα θα ξαναρχίσω να προσεύχομαι».

Ο πρόεδρος της Κούβας τόνισε επίσης ότι «η χώρα του προωθεί την τελειοποίηση του οικονομικού, πολιτικού και μορφωτικού συστήματος, αλλά δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που μπορεί να ζημιώσουν τον λαό».

«Μας κατηγορούν ότι δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιος, όμως, τα σέβεται; Η υγεία και η παιδεία είναι μπίζνες ή δικαιώματα; Κατά την άποψή μας είναι δικαιώματα και για τα δικαιώματα αυτά εμείς ξοδεύουμε πολλά χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κουβανέζικης κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε ότι πολλά πράγματα αλλάζουν και ότι η Ιστορία ακολουθεί την πορεία της». «Από τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «οι δυο χώρες θα συνεργασθούν σε πολλαπλά επίπεδα, με συγκεκριμένους στόχους και σχέδια».

Πηγή: iefimerida.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου