ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΕΛΒΕΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ HANS KÜNG

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στο σπίτι του στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, ο Ελβετός θεολόγος Hans Küng.
Είχε γεννηθεί στις 19 Μαρτίου 1928 και το 1954 έλαβε την ιερατική χειροτονία.
Το 1960 διδάσκει Θεολογία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, ενώ έλαβε μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο του Βατικανού.
Αφιερώθηκε στη μελέτη της ιστορίας των θρησκειών και ήταν γνωστός για τις επικριτικές θέσεις του γύρω από ζητήματα θεολογίας και ηθικής. Ιδιαιτέρως εκφράστηκε κατά της διδασκαλίας περί του παπικού αλάθητου, όπως αυτό είχε εκφραστεί στην Α΄ Σύνοδο του Βατικανού.
Το 1979 η Ιερά Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστεως, ανακάλεσε την άδεια διδασκαλίας καθολικής θεολογίας, ο ίδιος όμως συνέχισε να διδάσκει ως καθηγητής, οικουμενική θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν.
Ο Küng είχε επικρίνει αρκετές φορές τόσο τον Πάπα Άγιο Ιωάννη – Παύλο Β΄ όσο και τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄.
Στην αρχή της αρχιερατείας του Βενέδικτου, στις 24 Σεπτεμβρίου 2005, έλαβε χώρα μια μεταξύ τους συνάντηση η οποία, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, πραγματοποιήθηκε σε ένα “πολύ φιλικό κλίμα”. Εντούτοις, θα συνεχίσουν να κρατούν απόσταση πολλές θεολογικές απόψεις του, όπως η αγαμία του κλήρου, η χειροτονία των γυναικών, η αντισύλληψη και η ευθανασία.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε περιορίσει τη δημόσια δράση του, μέχρι που αποσύρθηκε τελείως για λόγους υγείας.

 

(πηγή: vaticannews.va)

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου