Απαραίτητη προϋπόθεση

Τυχαίνει συχνά να με καλούν να μιλήσω σε περιβάλλοντα όχι ένθερμα ή απρόθυμα να ακούσουν επιχειρήματα θρησκευτικά ή πίστης. Αλλά αυτό δεν μου φέρνει μπελάδες. Η δυσκολία προέρχεται από τον διοργανωτή που με κάθε κόστος, επιθυμεί να φαίνονται όλα καλά ή να γεμίσει την αίθουσα, ή τις περισσότερες φορές, δίνοντας χίλιες δικαιολογίες για την μικρή συμμετοχή στην πρόσκληση.

Πράγματι, είναι αποθαρρυντικό να αποδέχομαι την ανάληψη υποχρεώσεων σε παρόμοια περιβάλλοντα. Τα επιχειρήματα – μου λένε –  έχουν μεγάλη αξία που αξίζουν ένα διαφορετικό κοινό, μεγαλύτερο σε αριθμό και εξειδικευμένο/με περισσότερα προσόντα.

Θέλησα να κάνω τρίπλα σ’ έναν παρόμοιο διοργανωτή για να συμμετάσχει ο κύριος υπεύθυνος, ο σκηνοθέτης, εκφράζοντάς του την άποψή μου και την σταθερή εμμονή μου στην πρόσκληση. Μου απάντησε ότι δεν είχε τίποτα εναντίον της και ότι εάν κάποιος από τους υπαλλήλους του ήθελε να λάβει μέρος, ήταν ελεύθερος να το πράξει. Αν και εκείνος ήταν ανήσυχος: «Λυπάμαι που θα είναι λίγοι».

«Μην ανησυχείς – του λέω – τον διαβεβαιώνω ότι αυτοί οι λίγοι παρόντες, είναι σε κοινωνία μεταξύ τους όπως ο Ιησούς, θα είναι αναμφίβολα ο αναγκαίος και ικανοποιητικός λόγος, για τον οποίο η συνάντηση θα έχει ένα αποτέλεσμα που θα αξίζει και επειδή το πρακτορείο του θα έχει πλεονέκτημα». Εξηγούμαι: στην αίθουσα θα παρατηρήσουμε μια εκατοστή καρέκλες και πολλά αντικείμενα, όμορφα και πολύτιμα κάδρα στους τοίχους… αλλά δεν θα διαμαρτυρηθούν για την παρουσία ενός μόνο λαμπτήρα, κανένας δεν θα πει ότι «για τόσα πράγματα που έχουμε οι λαμπτήρες είναι λίγοι».

Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας λαμπτήρας είναι περισσότερο από αρκετός για να φωτίσεις καλά και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται εδώ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αναμμένος. Και είναι αναμμένος όταν και επειδή, δύο ηλεκτρικά καλώδια, «ο θετικός πόλος και ο αρνητικός πόλος» βρίσκονται σε στενή επαφή, είναι ενωμένοι. «Όπου δύο ή τρεις είναι συγκεντρωμένοι εξ ονόματος της αγάπης μου, εγώ βρίσκομαι ανάμεσά τους» – είπε ο Ιησούς.

Αυτός είναι ο μόνος αναγκαίος και επαρκής λαμπτήρας για να φωτίσει κάθε συνένωση ανθρώπων. Δεν χρειάζεται καν να βλέπονται τα δύο καλώδια ούτε και να φαίνεται ο λαμπτήρας. Τόσο ωραίο είναι το έμμεσο φως!»

Επειδή μια συνένωση, μια συνάντηση για να πάει καλά, δεν έχει σημασία ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά η αδελφική σχέση αγάπης μεταξύ των λιγοστών συμμετεχόντων.

ρφ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου