Αμαρτήματα και αρετές το νέο βιβλίο του Παπά Φραγκίσκου

ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Το καλοκαίρι, κατά τις διακοπές, μια δημιουργική απασχόληση είναι το διάβασμα ενός βιβλίου. Ακόμη πιο ωφέλιμο είναι το βιβλίο αυτό όχι μόνο να διασκεδάζει το πνεύμα μας αλλά να το τρέφει. Για τον λόγο αυτό σας προτείνω, σε όσους από εσάς έχετε την δυνατότητα αυτό το νέο βιβλίο του Πάπα Φραγκίσκου.

Πρόκειται για βιβλίο-συνέντευξη με τον ιερέα Marco Pozza, πνευματικό της φυλακής της Πάντοβα (Ιταλία).

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο βιβλίο του παρουσιάζει τις επτά αρετές που οδηγούν στη σωτηρία και τις επτά αμαρτίες που αντιστοιχούν σε αυτές και οδηγούν στην απώλεια. “Υπάρχουν ενάρετοι άνθρωποι, υπάρχουν φαύλοι άνθρωποι, αλλά η πλειοψηφία από εμάς είναι ένα μείγμα αρετών και αμαρτημάτων”, εξηγεί. “Κάποιοι είναι προικισμένοι με μια αρετή, αλλά έχουν μια αδυναμία, είμαστε όλοι ευάλωτοι.” Ας επικεντρωθούμε όμως σε μια αρετή και μια αμαρτία: την φιλανθρωπία και τη ζήλια.

Η αρετή της φιλανθρωπίας:

Τι είναι η φιλανθρωπία; Η απάντηση είναι απλή: είναι η αγάπη προς το Θεό γι’ αυτό που είναι, και είναι επίσης η αγάπη προς τον πλησίον. Πρόκειται για μια διπλή κίνηση που είναι μία. “Η φιλανθρωπία είναι μια θαυμάσια αρετή, αλλά δεν είναι μια ευεργεσία ή μια ελεημοσύνη για να κατευνάσει κανείς τη συνείδησή του”, προειδοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος στο βιβλίο “Αμαρτήματα και αρετές”. “Η φιλανθρωπία είναι αγάπη και έχει την προέλευση και την ουσία της στον ίδιο το Θεό: η φιλανθρωπία είναι η αγκαλιά του Θεού Πατέρα μας προς κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα προς εκείνους που έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, τους έσχατους, τους πάσχοντες, τους πιο μικρούς”.

Αν θεωρούσαμε τη φιλανθρωπία μόνο ως υπηρεσία, “η Εκκλησία θα γινόταν μια ανθρωπιστική και μόνο οργάνωση”, εξηγεί ο Ποντίφικας. Αλλά η Εκκλησία δεν είναι κάτι τέτοιο, είναι κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ μεγαλύτερο: είναι εν Χριστώ το σημείο και το όργανο της αγάπης του Θεού για την ανθρωπότητα και για όλη τη δημιουργία. “Η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός είναι θαυμάσιες “ανθρώπινες” αρετές- αλλά η φιλανθρωπία είναι μια “υπερφυσική” αρετή”, καταλήγει ο Πάπας.

Ποια αμαρτία είναι ενάντια της φιλανθρωπίας;

 

Το αντίθετο της φιλανθρωπίας είναι η ζήλεια. Ως συνήθως, ο Πάπας χρησιμοποιεί γραφική γλώσσα για να το ορίσει. “Η ζήλια και ο φθόνος είναι η “κίτρινη” κακία, κίτρινη όπως ο ίκτερος, αυτή η ηπατική νόσος που σε κάνει να κιτρινίζεις”, λέει. Ας σκεφτούμε όλους τους καβγάδες που γεννιούνται από τη ζήλεια, όλες τις συκοφαντίες που κατασκευάζονται από τη ζήλεια, γιατί η ζήλεια δεν έχει ενδοιασμούς. “Φροντίζει τον εαυτό της και αν πρέπει να σκοτώσει, σκοτώνει με τη γλώσσα της”, λέει ο Πάπας Φραγκίσκος. “Αν πρέπει να σπιλώσει, πάντα θα σπιλώνει τους άλλους, ώστε να μην έχουν αυτό που έχω εγώ, ώστε να μην αναπτυχθούν.”

π. Α.Π

πηγή: François, Vices et vertus : entretiens avec Marco Pozza, EdB, juin 2021.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου