ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΞΟΥ

ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτώση μικρών επικίνδυνων λίθων από τα τοιχώματα του Πύργου του Σανούδου στην πλατεία της Καθολικής Μητρόπολης στο Κάστρο της Νάξου. Σ’ αυτό συμβάλλουν τα περιστέρια τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην κορυφή του, αλλά σκαλίζοντας για να βρουν λίγη τροφή δε «σκέπτονται» πως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους περαστικούς ανθρώπους.
Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, ιδιοκτήτρια του Πύργου,  από καιρό είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας τη βοήθεια της και την συμβουλή της για τον τρόπο προστασίας των χιλιάδων επισκεπτών που περνούν κάτω από τον Πύργο για να επισκεφθούν  και τους άλλους ιστορικούς χώρους του Κάστρου.

Αυτές τις ημέρες η Καθολική Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με τη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προχώρησε  σε μία προσωρινή λύση πλήρως ανατρέψιμη που θα προστατεύσει όμως τους επισκέπτες από κάθε κίνδυνο.

       Ταυτόχρονα μελετά τη σύνταξη μελέτης από ειδικούς επιστήμονες για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού Πύργου. Το έργο όμως αυτό που θα απαιτήσει σοβαρή δαπάνη μπορεί να γίνει μόνο με την ένταξη του σε ειδικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιο ότι η επισκεψιμότητα του Κάστρου και της Νάξου γενικότερα, που σήμερα είναι απόλυτα ικανοποιητική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι θα πολλαπλασιαστεί. Σ’ αυτό θα συμβάλει ο  ειδικός ανελκυστήρας  που εξασφάλισε η Καθολική Αρχιεπισκοπή για την ανάβαση στο Κάστρο και η αξιοποίηση του Πύργου του Σανούδου που είναι το άλλο όνειρό μας!

Ευχαριστούμε την κυρία Δελλαπόρτα Αικατερίνη, προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού,  τους συνεργάτες της στη Νάξο για την όμορφη συνεργασία και μαζί μας και τους κυρίους Άρη και Μάνθο Καστορίνη για την λύση που μας πρόσφεραν.

+Ν 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου