Αιθιοπία: αύξηση γάμων ανηλίκων κοριτσιών εξαιτίας της … ξηρασίας

 

Έχουμε ξαναγράψει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απομάκρυνε από την επικαιρότητα τα προβλήματα περιοχών όπως η Συρία και η Υεμένη. Δυστυχώς περιόρισε το ενδιαφέρον και για περιοχές που αντιμετωπίζουν (και) περιβαλλοντικά ζητήματα, καθότι η Αιθιοπία των 100 εκατομμυρίων κατοίκων μαστίζεται και από εμφύλιο στην περιοχή του Tigray.

Όμως η Αιθιοπία, κυρίως, αλλά και η Σομαλία, η Κένυα και το Τζιμπουτί αντιμετωπίζουν εδώ και τρία χρόνια έντονη ξηρασία, που περιορίζει τη δυνατότητα παραγωγής τροφής για τους κατοίκους. 600.000 παιδιά υπολογίζεται ότι έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σχολείο, λόγω αυτής της κατάστασης, όμως η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Catherine Russell, που επισκέπτεται την περιοχή αυτή την περίοδο, επισήμανε και άλλα (παράπλευρα) ζητήματα. Οικογένειες που έχουν κορίτσια προσπαθούν να τα παντρέψουν όσο μικρότερα γίνονται, αφενός ελπίζοντας να ζήσουν την υπόλοιπη οικογένειά τους από την «προίκα» που θα λάβουν αφετέρου ελπίζοντας ότι τα κορίτσια θα ζήσουν καλύτερα, αν η οικογένεια του γαμπρού είναι οικονομικά πιο εύπορη!

Στην Αιθιοπία το 2016 το 40% των γάμων αφορούσε κορίτσια κάτω των 18 ετών και από αυτούς το 14% γάμους κοριτσιών κάτω των 15 ετών… Τα δεδομένα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται, όμως το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των γάμων ανηλίκων, για το λόγο που αναφέρθηκε. Στην εκτεταμένη περιφέρεια της Orania, μόνο στην περιοχή East Herorgle, οι γάμοι ανηλίκων ανήλθαν από 70 σε 106 σε ένα εξάμηνο μεταξύ 2021 και 2022, αλλά σε 6 συνολικά περιοχές της Orania, οι αντίστοιχοι γάμοι ανήλθαν από 672 της περιόδου Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2021 σε 2282 της περιόδου Σεπτεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Η ξηρασία, φυσικά, περιλαμβάνει και προβλήματα στο πόσιμο νερό, αύξηση ασθενειών όπως ιλαράς και φόβους για επιδημίες…

Η έκκληση της UNICEF για επείγουσα βοήθεια στην περιοχή, ύψους 200 εκατ. ευρώ δυστυχώς έχει συγκεντρώσει μόλις το 20% του ζητούμενου ποσού.

 

Πληροφόρηση από The Guardian

Φωτογραφία από Πρακτορείο Reuters

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου