ΑΓΙΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΒΟΡΡΟΜΑΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ  ΒΟΡΡΟΜΑΙΟΣ
 

Εις την Καθολική Μητρόπολη της Νάξου, υπάρχει ιερό αφιερωμένο στον άγιο Κάρολο Βορρομαίο, είναι έργο των αρχών του 17ΟΥ αιώνα.
Από το προσωπικό ημερολόγιο του τότε αποστολικού αντιπροσώπου της αγίας έδρας στην Ελλάδα , Τουρκία, και Βουλγαρία , Άγγελου Ιωσήφ Ρονκάλλι, μετέπειτα Πάπα με το όνομα Ιωάννης 23ος , σήμερα αγίου ο οποίος επισκέφτηκε την Νάξο το 1940.
Διαβάζουμε από το ημερολόγιο του << Η ζωή μου στην Ανατολή>> του αποστολικού αντιπροσώπου , τόμο δεύτερο, 1940-1944, στις σελίδες 60 και 61, κατά τον μήνα Απρίλιο 1940, το οποίο εδημοσιεύθη το 2008 στην Μπολόνια της Ιταλίας , τα εξής.

Στις 25 Απριλίου 1940, ημέρα Πέμπτη, αναχωρώ από τη Συρο για Τήνο και από εκεί στην Πάρο, και η επιθυμία να πω λειτουργία, αλλά φτάνω στις 1.30 το μεσημέρι στη Νάξο. Συναντώ τον Σεβασμιότατο Γουιδατο με τον εφημέριο Δον Ρόκκο Δελλατολλα. Τον συναντούν και δυο λαϊκοί της ενορίας, οι κύριοι Μαρκοπολις και Δελλαρόκας, οι οποίοι τον συνοδεύουν στην Μητρόπολη και στην Αρχιεπισκοπή .
Διαβάζουμε σε άλλο σημείο στο ημερολόγιο , του ότι είχε περάσει από τη Νάξο στις 13 Νοεμβρίου 1935, με καιρό πολύ άσχημο, προερχόμενος από τη Σαντορίνη.

Στις 26 Απριλίου , Παρασκευή , λέγω την λειτουργία στην μητρόπολη . Με επισκέπτονται ο Δον Γασπάρ Σωμμαρίπας, και μερικές αδελφές Ουρσουλίνες. Το απόγευμα κάνω επίσκεψη στη Χώρα και στα Παλάτια.

Στις 27 Απριλίου , Σάββατο , θέλησα να πω την λειτουργία στο ιερό του αγίου Καρόλου , από ευλάβεια , που είναι το μοναδικό ιερό αφιερωμένο σ’ αυτόν τον άγιο , και από ότι γνωρίζω να υπάρχει στην ανατολή . Είναι μια εικόνα πολύ παλιά , του 1610 με 1621. Και συνεχίζει, Ο Άγιος Κάρολος βρίσκεται μπροστά στον εσταυρωμένο , και γύρω από διάφορες απεικονίσεις της ζωής του.

Η ευλάβεια που έτρεφε ο Πάπας Ρονκάλλι για τον άγιο Κάρολο είχε δημιουργηθεί από όταν ήταν νέος. Τρία σημαντικά γεγονότα συνέβησαν στη ζωή του. Η χειροτονία ως ιερέας έγινε την ημέρα της εορτής του Άγιου Καρόλου. Επίσης η χειροτονία ως επίσκοπος , την ημέρα της εορτής του αγίου. Και τέλος η ονομασία ως Πάπας την ημέρα του αγίου Καρόλου.

Μετάφραση απο τα Ιταλικά και κείμενο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος

Από το βιβλίο του π. Νικηφόρου Βιδάλη. 'Τ Αδέλφια μας οι άγιοι' σελ.461-464 Αθήνα 1990, γράφει τα εξής

Ο Άγιος Κάρολος Βορρομαίος γεννήθηκε στην Αρόνα (Βόρεια Ιταλία) στις 2 Οκτωβρίου 1538 από μία αρχοντική οικογένεια του Μιλάνου. Στην Αρόνα υπάρχει ένα πελώριο μνημείο ΄ και ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα στον κόσμο.
Από παιδί έδειξε κλήση προς τα εκκλησιαστικά πράγματα. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου και της Πάδοβα.
Ο Πάπας Πίος ο 4ος,θείος του γνώριζε την αξία του Καρόλου, του έδωσε διάφορους τίτλους, και τέλος τον τίτλο του Καρδινάλιου.
Συμμετείχε στη Σύνοδο του Τριδέντου (1545-1563)
Με το θάνατο του θείου του Πάπα Πίου του 4ου,διαδέχθηκε το θρόνο ο Πάπας Πίος ο 5ος,τον έστειλε σε διάφορες εκκλησίες της Ιταλίας, με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων της Συνόδου της Τριδέντου .
Η προσευχή και οι σκληρές απονεκρώσεις είναι οι τακτικές του ασχολίες.
Για να μπορέσει να συντηρήσει νοσοκομεία ιεροσπουδαστήρια ,σχολεία, άσυλα, πωλεί τα πολυτελή του αντικείμενα και διαθέτει όλα τα εισοδήματα του. Κάποια μέρα αποπειρώνται να τον δολοφονήσουν κάποιοι διεφθαρμένοι νέοι στο ιδιαίτερο παρεκκλήσιο του. Η σφαίρα διαπερνά το ένδυμα του και πέφτει στο πάτωμα. Συνεχίζει την προσευχή του ατάραχος, και απαγορεύει να πειράξουν τους επίδοξους δολοφόνους του τους οποίους και συγχωρεί.
Το 1575 ξεσπά στο Μιλάνο φοβερή πανώλη. Ο καλός ποιμένας παραμένει κοντά στο λαό του. Είναι η μόνη παρηγοριά και ελπίδα στους αρρώστους και ετοιμοθάνατους προσφέροντας τους υλική και ηθική βοήθεια.
Κάνει λιτανείες πάντοτε ανυπόδητος ,κρατώντας τον Εσταυρωμένο.
Μετά την καταστροφική μάστιγα που αφάνισε το ένα δέκατο του πληθυσμού, πέφτει σοβαρά άρρωστος. Πεθαίνει 3 Νοεμβρίου 1584 σε ηλικία 46 ετών Το ιερό του λείψανο αναπαύεται στο μητροπολιτικό ναό του Μιλάνου.
Το 1610 ο Πάπας Παύλος ο 5ος τον ανακήρυξε Άγιο.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου