Ένας δεκάλογος εναντίον του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, από την Ασίζη

Ένας δεκάλογος εναντίον του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, από την Ασίζη

Έκκληση του Πατέρα MauroGambetti, υπεύθυνοςτης Ιεράς Μονής της Ασίζης.

Σε ότι συμβαίνει, δεν μπορούμε να απαντήσουμε με τη σιωπή. Βρισκόμαστε μπροστά στον «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» και η Ευρώπη, πυροβολημένη στην καρδιά και συνεχώς προκαλούμενη, δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο παράθυρο βλέποντας αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή στην Ασία, στην Αφρική ή σε άλλες χώρες φαινομενικά μακρινές. Δεν μπορεί επιπλέον να περιορίσει την ανανέωση προγραμμάτων και συμβάσεων για την υποδοχή των προσφύγων.

Η τρομοκρατία, που άναψε από τις διακηρύξεις για ένα «ιερό πόλεμο», αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να πάρουν θέση: να κρυφτούν σαν τα ποντίκια ή να βγουν έξω. Ιερόςπόλεμος; Ευσπλαχνία.

Μας έρχεται στο νου ο Ιωάννης Παύλος Β΄ ο οποίος το 1986, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, συγκάλεσε στην Ασίζη τους θρησκευτικούς ηγέτες όλου του κόσμου για να επικαλεσθούν για την ειρήνη στον κόσμο. Οι εμπόλεμες προθέσεις των Η.Π.Α. και της Ρωσίας ήταν αληθινές και η έκκληση να σιγήσουν τα όπλα για μια ημέρα έκλεισε με τα λόγια που αποδίδονται στον Φραγκίσκο: Όπου υπάρχει μίσος επιτρέπει σε εμένα να φέρω την αγάπη, […] όπου υπάρχει πόλεμος να φέρω την ειρήνη.

Στη συνέχεια πολλά τείχη κατέρρευσαν. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, το 1993, ο Πάπας συγκάλεσε εκ νέου τους θρησκευτικούς ηγέτες των κύριων μονοθεϊστικών πίστεων. Και εδώ ο Άγιος Πατέρας παρενέβη, επισημαίνοντας την οδό της συμφιλίωσης. Μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, χριστιανοί και μουσουλμάνοι φάνηκε να θέλουν να υψώσουν καθένας το δικό του Θεό ως έμβλημα για να νικήσει τον άλλο, σκοτώνοντας ο ένας τον άλλο.

Για άλλη μια φορά ο Πάπας, κουρασμένος και θλιμμένος, αλλά με επιμονή, συγκάλεσε εκ νέου στην Ασίζη όλες τις θρησκείες του κόσμου. Ακούστηκε δυνατά η κοινή κραυγή όλων των ηγετών:  «Ποτέ ξανά βία! Ποτέ ξανά πόλεμος! Ποτέ ξανά τρομοκρατία! Στο όνομα του Θεού κάθε θρησκεία να φέρει πάνω στη γη δικαιοσύνη και ειρήνη, συγχώρεση και ζωή, αγάπη!»

Φέτος συμπληρώνεται η τριακοστή επέτειος από την πρώτη αυτή συνάντηση και οι Φραγκισκανοί μοναχοί, μαζί με την Κοινότητα του Αγίου Egidio και τις Μητροπόλεις, βγαίνουν έξω και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για μια νέα συνάντηση μεταξύ των παγκόσμιων θρησκευτικών ηγετών. Μια χορωδιακή δέηση και μια ομόφωνη λέξη, καρπός ενός κοινού προβληματισμού, αυτή είναι η απάντηση που θα επιθυμούσαμε να

Από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015, δύο ημέρες στρογγυλής τραπέζης και μια ημέρα προσευχής. Μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες προσκαλέστηκαν και πολιτικοί άντρες, εκπρόσωποι από τον κόσμο της επιστήμης και του πολιτισμού, άτομα που εργάζονται για την ειρήνη και άνθρωποι καλής θελήσεως. ΌποιοςθέλειαςέρθειστηνΑσίζη!

Μαζί θα αναρωτηθούμε: ποιες είναι οι αρχές που αναγνωρίζονται από όλες τις θρησκείες για μια ειρηνική συνύπαρξη; Ποια συμβολή, η πολιτική, η επιστήμη, ο πολιτισμός γενικά, μπορούν να προτείνουν για τον ορισμό ενός δεκάλογου για την ανθρώπινη συμβίωση;

Μπροστά στην παράλογη βία που μαίνεται, οι θρησκείες πρέπει να δώσουν στον κόσμο ένα συγκλίνον μήνυμα. Η πολιτική πρέπει να κάνει προσπάθεια να χαράξει μια πορεία προς τον στόχο της δικαιοσύνης και της ειρήνης μεταξύ των λαών, συνδυάζοντας κάθε έργο με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Στις κεντρικές πλατείες όλου του κόσμου, από την Ανατολή έως τη Δύση, θα κάνουμε γνωστή τη σκέψη που θα προκύψει από τις συναντήσεις και από τους διαλόγους της Ασίζης. Και θα καλλιεργήσουμε ένα όνειρο: ότι η Ιταλία θα γίνει παράδειγμα ενσωμάτωσης των πολιτισμών, λαμβάνοντας τον δεκάλογο που θα γραφτεί στην Ασίζη στο νομοθετικό σύστημα και στα εφαρμοσμένα διατάγματα. Ίσως, αυτό το μοντέλο να μπορέσει να επεκταθεί στα ευρωπαϊκά Κράτη και στη συνέχεια σε όλα τα Κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Πιστεύουμε ότι ο δρόμος της Ασίζης, της ταπεινής αδελφότητας που χαράχτηκε από τον Φραγκίσκο, ο οποίος έζησε αυτή την πορεία πριν ακόμη και από τα μοναστήρια, που χαρακτηρίζεται από την «αμοιβαία υποταγή», είναι η απάντηση που πρέπει να δοθεί.

ρφ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου