Άγγελος του Κυρίου από τον Πάπα Φραγκίσκο Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Ηρώων (Βουδαπέστη)
Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Στο τέλος αυτής της Θείας Ευχαριστίας, η οποία ολοκληρώνει το Ευχαριστιακό Συνέδριο και την επίσκεψή μου στη Βουδαπέστη, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδίας. Ευχαριστώ τη μεγάλη χριστιανική οικογένεια της Ουγγαρίας, την οποία θέλω να αγκαλιάσω με όλους τους λειτουργικούς ρυθμούς της, με την ιστορία της, με τους καθολικούς αδελφούς της και με τους αδελφούς άλλων Ομολογιών, όλοι καθ’ οδόν προς την πλήρη ενότητα. Προς αυτό, χαιρετώ εγκάρδια τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έναν Αδελφό που μας τιμά με την παρουσία του. Ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, τους αγαπητούς Αδελφούς μου Επισκόπους, τους ιερείς, τους μοναχούς και τις μοναχές, και όλους εσάς, αγαπητοί πιστοί! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν τόσο σκληρά για την πραγματοποίηση του Ευχαριστιακού Συνεδρίου και αυτής της ημέρας.

Ανανεώνοντας την ευγνωμοσύνη μου προς τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές που με καλωσόρισαν, θα ήθελα να πω köszönöm [ευχαριστώ]: ευχαριστώ εσένα, λαέ της Ουγγαρίας. Ο ύμνος που συνόδευε το Συνέδριο απευθύνεται σ’ εσένα ως εξής: «Για χίλια χρόνια ο σταυρός ήταν ο στύλος της σωτηρίας σου, και τώρα το σημείο του Χριστού ας είναι για σένα η υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος». Αυτό σας εύχομαι, να είναι ο σταυρός η γέφυρά σας ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον! Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι η πηγή ζωής αυτού του έθνους, τόσο προσκολλημένο στις ρίζες του. Αλλά ο σταυρός, φυτευμένος στο έδαφος, εκτός από το ότι μας καλεί να ριζώσουμε καλά, σηκώνει και απλώνει τα χέρια του προς όλους: μας προτρέπει να κρατήσουμε τις ρίζες μας σταθερές, αλλά χωρίς περιχαρακώσεις· να αντλήσουμε από τις πηγές, ανοίγοντας τον εαυτό μας στους διψασμένους της εποχής μας. Η ευχή μου είναι να είστε έτσι: προσγειωμένοι και ανοιχτοί, προσγειωμένοι και με σεβασμό. Isten éltessen! [Τις θερμότερες ευχές μου!] Ο «Σταυρός της ιεραποστολής» είναι το σύμβολο αυτού του Συνεδρίου: είθε να σας οδηγήσει να αναγγείλετε με τη ζωή σας το απελευθερωτικό Ευαγγέλιο της απεριόριστης τρυφερότητας του Θεού για τον καθένα. Στη σημερινή πείνα αγάπης, είναι η τροφή που περιμένει ο άνθρωπος.

Σήμερα, όχι πολύ μακριά από εδώ, στη Βαρσοβία, δύο μάρτυρες του Ευαγγελίου ανακηρύσσονται Μακάριοι: ο Καρδινάλιος Στέφανος Βισσίνσκι και η Ελισάβετ Τσάκκα, ιδρύτρια των Φραγκισκανίδων Αδελφών Δούλων του Σταυρού. Δύο πρόσωπα που γνώρισαν τον σταυρό από κοντά: ο Προκαθήμενος της Πολωνίας, συνελήφθη και φυλακίστηκε, ήταν πάντα ένας θαρραλέος ποιμένας, σύμφωνος με την καρδιά του Χριστού, κήρυκας της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η αδελφή Ελισάβετ, η οποία έχασε την όρασή της πολύ νέα, αφιέρωσε όλη της τη ζωή στο να βοηθήσει τους τυφλούς. Το παράδειγμα των νέων Μακαρίων ας μας υποκινήσει να μετατρέψουμε το σκοτάδι σε φως με τη δύναμη της αγάπης.

Τέλος, ας προσευχηθούμε με την προσευχή Άγγελος Κυρίου, την ημέρα που ευλαβούμαστε το αγιότατο όνομα της Παναγίας. Παλαιότερα, από σεβασμό, εσείς οι Ούγγροι δεν προφέρατε το όνομα της Μαρίας, αλλά την αποκαλούσατε με τον ίδιο τιμητικό τίτλο που χρησιμοποιούσατε για τη βασίλισσα. Είθε η «Μακαρία Δέσποινα», η αρχαία προστάτιδά σας, να σας συνοδεύει και να σας ευλογεί! Η Ευλογία μου, από αυτή τη μεγάλη πόλη, θέλει να προσεγγίσει όλους, ειδικά τα παιδιά και τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, τους φτωχούς και τους αποκλεισμένους. Μαζί σας και για εσάς λέω: Isten, áldd meg a magyart! [Ο Θεός να ευλογεί τους Ούγγρους!]

——————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου