Ζιμπάμπουε, οικουμενική αλληλεγγύη προς την Εκκλησία και τον λαό

3

Ζιμπάμπουε, οικουμενική αλληλεγγύη προς την Εκκλησία και τον λαό

«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνθήκες που σας δημιουργούν θλίψη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλο τον λαό της Ζιμπάμπουε ο οποίος επιθυμεί την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνη, ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα»: αυτά αναφέρουν στην οικουμενική ποιμαντική επιστολή τους προς την Ζιμπάμπουε το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (WCC), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Λουθηρανών (LWF), η Παγκόσμια Κοινωνία των Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών (WCRC) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μεθοδιστών (WMC) κάνοντας αναφορά στη δυσαρέσκεια που ακολούθησε την οικονομική και υγειονομική κρίση, στις διαμαρτυρίες που έχουν προκύψει, στη σκληρή κυβερνητική καταστολή και στις κριτικές που απευθύνονται προς τους Καθολικούς επισκόπους που την έχουν χαρακτηρίσει ως λυπηρή. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζεται ότι πολλοί στην χώρα διαθέτουν μηδαμινά μέσα προς το ζην, ότι σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει την πείνα και ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλά και τέλος, ότι η διαφθορά και η ανασφάλεια επιδεινώνουν την κατάσταση. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η πανδημία Covid-19 η οποία επιδείνωσε τις οικονομικές προκλήσεις και εξασθένισε τα ήδη εύθραυστα συστήματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.

Η διαφθορά και η αποτυχία για την προστασία των δικαιωμάτων
«Κατανοώντας την σοβαρότητα των προκλήσεων που θέτει η πανδημία, αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι βασικές αιτίες της διαφθοράς και η μακροχρόνια αποτυχία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ανατεθεί σε αποτυχημένες δομές διακυβέρνησης» επιβεβαιώνουν οι υπογράφοντες την επιστολή, ο καθηγητής Ioan Sauca, γενικός γραμματέας του WCC, ο Αιδεσιμότατος Martin Junge, γενικός γραμματέας του LWF, ο αιδεσιμότατος Chris Ferguson, γενικός γραμματέας του WCRC και ο σεβασμιότατος Ivan Abrahams, γενικός γραμματέας του WMC που καταδικάζουν «την αυξανόμενη χρήση δύναμης, βίας και εκφοβισμού έναντι εκείνων που διαμαρτύρονται γι αυτές τις αποτυχίες, στοχεύοντας ιδίως, εκείνους που πιστεύεται ότι αντιτίθενται στην σημερινή κυβέρνηση». «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κακομεταχείριση των πολιτικών ακτιβιστών και τους άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συνεχίζουν -. Καταδικάζουμε έντονα τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών ακτιβιστριών. Θεωρούμε απαράδεκτη τη φυλάκιση δημοσιογράφων και πολιτικών ηγετών».

Αλληλεγγύη στην κραυγή για δικαιοσύνη
Στη συνέχεια, η επιστολή επιδοκιμάζει το υπουργείο Εκκλησιών της Χώρας που βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να ακουστούν οι φωνές των πιο ανυπεράσπιστων. «Πιστεύουμε ότι ο Θεός της ζωής μάς καλεί να δράσουμε υπέρ της δικαιοσύνης των πλέων καταπιεσμένων – καταλήγουν οι θρησκευτικοί ηγέτες-. Διαβεβαιώνουμε για την αλληλεγγύη μας και υποστηρίζουμε την κραυγή σας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τέλος, η επιστολή εγγυάται «τις συνεχείς προσευχές της παγκόσμιας χριστιανικής οικογένειας» και καλεί να παραμείνουν σταθεροί στην πίστη τους.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου