Ζιμπάμπουε, οικουμενική αλληλεγγύη προς την Εκκλησία και τον λαό

3

Ζιμπάμπουε, οικουμενική αλληλεγγύη προς την Εκκλησία και τον λαό

«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνθήκες που σας δημιουργούν θλίψη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλο τον λαό της Ζιμπάμπουε ο οποίος επιθυμεί την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνη, ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα»: αυτά αναφέρουν στην οικουμενική ποιμαντική επιστολή τους προς την Ζιμπάμπουε το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (WCC), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Λουθηρανών (LWF), η Παγκόσμια Κοινωνία των Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών (WCRC) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μεθοδιστών (WMC) κάνοντας αναφορά στη δυσαρέσκεια που ακολούθησε την οικονομική και υγειονομική κρίση, στις διαμαρτυρίες που έχουν προκύψει, στη σκληρή κυβερνητική καταστολή και στις κριτικές που απευθύνονται προς τους Καθολικούς επισκόπους που την έχουν χαρακτηρίσει ως λυπηρή. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζεται ότι πολλοί στην χώρα διαθέτουν μηδαμινά μέσα προς το ζην, ότι σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει την πείνα και ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλά και τέλος, ότι η διαφθορά και η ανασφάλεια επιδεινώνουν την κατάσταση. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η πανδημία Covid-19 η οποία επιδείνωσε τις οικονομικές προκλήσεις και εξασθένισε τα ήδη εύθραυστα συστήματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.

Η διαφθορά και η αποτυχία για την προστασία των δικαιωμάτων
«Κατανοώντας την σοβαρότητα των προκλήσεων που θέτει η πανδημία, αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι βασικές αιτίες της διαφθοράς και η μακροχρόνια αποτυχία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ανατεθεί σε αποτυχημένες δομές διακυβέρνησης» επιβεβαιώνουν οι υπογράφοντες την επιστολή, ο καθηγητής Ioan Sauca, γενικός γραμματέας του WCC, ο Αιδεσιμότατος Martin Junge, γενικός γραμματέας του LWF, ο αιδεσιμότατος Chris Ferguson, γενικός γραμματέας του WCRC και ο σεβασμιότατος Ivan Abrahams, γενικός γραμματέας του WMC που καταδικάζουν «την αυξανόμενη χρήση δύναμης, βίας και εκφοβισμού έναντι εκείνων που διαμαρτύρονται γι αυτές τις αποτυχίες, στοχεύοντας ιδίως, εκείνους που πιστεύεται ότι αντιτίθενται στην σημερινή κυβέρνηση». «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κακομεταχείριση των πολιτικών ακτιβιστών και τους άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συνεχίζουν -. Καταδικάζουμε έντονα τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών ακτιβιστριών. Θεωρούμε απαράδεκτη τη φυλάκιση δημοσιογράφων και πολιτικών ηγετών».

Αλληλεγγύη στην κραυγή για δικαιοσύνη
Στη συνέχεια, η επιστολή επιδοκιμάζει το υπουργείο Εκκλησιών της Χώρας που βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να ακουστούν οι φωνές των πιο ανυπεράσπιστων. «Πιστεύουμε ότι ο Θεός της ζωής μάς καλεί να δράσουμε υπέρ της δικαιοσύνης των πλέων καταπιεσμένων – καταλήγουν οι θρησκευτικοί ηγέτες-. Διαβεβαιώνουμε για την αλληλεγγύη μας και υποστηρίζουμε την κραυγή σας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τέλος, η επιστολή εγγυάται «τις συνεχείς προσευχές της παγκόσμιας χριστιανικής οικογένειας» και καλεί να παραμείνουν σταθεροί στην πίστη τους.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου