Καρδινάλιος Zenari: η ειρήνη στη Συρία είναι κάτι μακρινό, σφαγή αθώων

Καρδινάλιος Zenari: η ειρήνη στη Συρία είναι κάτι μακρινό, σφαγή αθώων

«Κεριά για την ειρήνη στη Συρία»: η οργάνωση Βοήθεια στην Εκκλησία που υποφέρει ξεκινά μια διεθνή εκστρατεία για να βοηθήσει τον πληθυσμό που έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο, ειδικότερα τα μικρά παιδιά. Την συνάντηση φιλοξένησε η Πολωνική Πρεσβεία στην Αγία Έδρα. Συνέντευξη στον καρδινάλιο MarioZenari, αποστολικό νούντσιο στη Συρία

Roberta Gisotti – Πόλη του Βατικανού

«Δεν χρειαζόμαστε πόλεμο αλλά ειρήνη»: λέει ένα μικρό παιδί από τη Συρία στο βίντεο που κυκλοφόρησε από την Ποντιφική Οργάνωση Βοήθεια στην Εκκλησία που υποφέρει, η οποία συμπεριέλαβε στην ειρηνευτική πρωτοβουλία για την ειρήνη πάνω από 50 χιλιάδες παιδιά από επτά πόλεις της Συρίας που έχουν πληγεί από την αιματηρή ένοπλη σύγκρουση, η οποία διαρκεί εδώ και 7 χρόνια και βλέπει τη σύγκρουση δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας: στρατιώτες της κυβέρνησης και πολιτοφύλακες αντάρτες μαζί με στρατούς και ομάδες από το εξωτερικό. Τόσο πολύ που σήμερα μιλάμε για τους «Σύριους των άλλων» παράλληλα ή αλληλεπικαλυπτόμενοι με εκείνους που κυβερνώνται από τον πρόεδρο Assad.

12 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στη ίδια την πατρίδα τους ή που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν σίγουροι αριθμοί για τα θύματα πολέμου: μεταξύ 350 χιλιάδες και μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ο.Η.Ε.. Από τα 23 εκατομμύρια κατοίκους σχεδόν οι μισοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πάνω από 6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας και 3 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές υπό πολιορκία ή απρόσιτες, ενώ πεντέμισι εκατομμύρια έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Σε αυτό το δραματικό σενάριο μόνο 700 χιλιάδες χριστιανοί έχουν παραμείνει στην πατρίδα τους, μειωμένοι από το 10% στο 3% του πληθυσμού.

Μικρές ελπιδοφόρες φλόγες ελπίδας για τη διάλυση του σκότους

Εξ ου και η επείγουσα πρόσκληση του Πάπα κατά το Angelus, την πρώτη Κυριακή της Παρουσίας, εποχή ελπίδας, να ανάψουμε ένα κερί για την ειρήνη στη Συρία: «τόσες πολλές φλογίτσες ελπίδας – είπε – θα διαλύσουν τα σκοτάδια του πολέμου!» Ένας πόλεμος που εξακολουθεί να υφίσταται, δηλώνει ο καρδινάλιος Mario Zenari, αποστολικός νούντσιος στη Συρία, ο οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα για την ειρήνη που δεν έρχεται.

H συνέντευξη στον καρδινάλιο Zenari

Πόσο κοντινή ή μακρινή είναι αυτή η ειρήνη για τη Συρία;

Απ. – Χτες, βρισκόμουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και μου άρεσε πραγματικά πολύ που είδα αυτή τη χειρονομία του Φραγκίσκου: αυτό το πρώτο κερί, το πρώτο από ένα εκατομμύριο κεριά σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη Συρία, που ανάβουν για την ειρήνη. Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Πάπα μαζί με άλλα άτομα, στη Santa Marta, και τον ευχαρίστησα από καρδιάς. Αυτή αποτελεί μια χειρονομία ελπίδας. Φυσικά, η ειρήνη είναι – δυστυχώς – ακόμη μακρινή για τη Συρία. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει δυστυχώς. Η πολιτική λύση είναι ακόμη αρκετά δύσκολο να βρεθεί.

Ο Πάπας χτες, ζήτησε συγγνώμη από το Θεό για όσους κάνουν πόλεμο και για εκείνους που κατασκευάζουν όπλα. Γνωρίζουμε ότι στη Συρία υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί και εξωτερικοί πρωταγωνιστές σε αυτόν τον πόλεμο. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ευθύνες για μια συμφωνία ειρήνης που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί;

Απ. – Η κατάσταση έχει περιπλεχθεί αυτά τα οκτώ χρόνια. Σήμερα, στη Συρία, υπάρχουν περίπου είκοσι έθνη με όπλα, άντρες και στρατιωτικοί και μεταξύ αυτών, πέντε έχουν τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο. Δεν τους αναφέρω γιατί όλοι τους γνωρίζουμε. Επίσης υπάρχει ένας ολόκληρος κατακερματισμός ενόπλων ομάδων που συχνά μάχονται μεταξύ τους… όλο αυτό συμβαίνει εις βάρος των αμάχων, των φτωχών και των μικρών παιδιών. Επαναλαμβάνω, ότι αυτή η σύγκρουση είναι δυστυχώς, μια σφαγή αθώων. Πάρα πολλά  παιδιά έχουν πεθάνει από βόμβες μεταξύ των μαχών.
Η Συρία είναι σαν τη Ραχήλ που κλαίει για τα παιδιά της και δεν μπορεί να παρηγορηθεί, επειδή δεν ξέρει πλέον πόσοι άνθρωποι, πόσοι άμαχοι, πόσα παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Η σφαγή των αθώων. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι είναι ωραίο να βλέπει κανείς τα μικρά παιδιά, τους πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης να δίνουν στον Πάπα αυτό το κερί που ταυτόχρονα άναψε και στη Συρία και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό το τσουνάμι θηριωδιών ξεκίνησε στα τέλη του Φεβρουαρίου 2011 και, συμπτωματικά, ακριβώς νότια της Συρίας στο Darah, όταν συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση μια ομάδα παιδιών που είχε γράψει συνθήματα διαμαρτυρίας και ελευθερίας στον τοίχο ενός σχολείου.
Εκεί άναψε η σπίθα. Οι οικογένειες έχουν αρχίσει να κάνουν διαδηλώσεις για την απελευθέρωση αυτών των παιδιών που κρατούνται… επομένως τα παιδιά πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές της ειρήνης, της συμφιλίωσης και αυτό το κερί, αυτή η φλόγα της ειρήνης  και της ελευθερίας, πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο στα χέρια των μικρών παιδιών και των νέων της Συρίας που με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να τη διατηρήσουν ζωντανή.

Στο παρελθόν είχατε επικαλεστεί και επιθυμούσατε έναν θετικό ρόλο για τους θρησκευτικούς ηγέτες. Υπάρχει κάτι που έχει αρχίσει να διαφαίνεται γι αυτό;

Απ. – Οι θρησκευτικοί ηγέτες διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη Συρία, επειδή οφείλουν να βρίσκονται στο προσκήνιο, υποστηρικτές της συμφιλίωσης και της ειρήνης. Είναι ένα σπουδαίο καθήκον για όλους τους θρησκευτικούς αρχηγούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Διαφαίνεται μια σπουδαία αποστολή. Έτσι, ελπίζουμε ότι ο ρόλος τους θα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. 

Πόσο σημαντικό είναι να ανάψουμε αυτά τα κεριά στο πρόσωπο των μικρών παιδιών καθώς και για τον χριστιανικό κόσμο, από τον οποίο απαιτείται τόση μεγάλη θυσία για να παραμείνει στη Συρία;

Απ. – Θα έλεγα ότι αυτή η χειρονομία έχει ένα ιδιαίτερο νόημα, την έχουμε αναθέσει στη νέα γενιά, στους νέους και στα μικρά παιδιά, που έχουν ως καθήκον να διεξάγουν αυτή τη διαδικασία συμφιλίωσης, ειρήνης, ελευθερίας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου