Υπογράφθηκε προχθές η συμφωνία της ειρήνης

Υπογράφθηκε προχθές η συμφωνία της ειρήνης

Υπογράφθηκε προχθές, 5 Φεβρουαρίου 2019 στο Khartoum, η συμφωνία για την ειρήνη που έγινε δεκτή στις 2 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα  του Σουδάν, από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής  και από 14  οπλισμένες ομάδες που ελέγχουν το μεγαλύτερο έδαφος της κεντρικής Αφρικής.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, καμία λεπτομέρεια δεν είχε διαδοθεί  σε ότι αφορά το περιεχόμενο  της συμφωνίας, έτσι όπως είχε προσδιοριστεί  να υπογραφθεί  στο  Khartoum ή το  Bangui, αλλά η κυβέρνηση  και η προεδρεία της Κεντρικής Αφρικής   είναι προηγουμένως  υποδείξει  ότι θα γινόταν στο  Bangui" τις προσεχείς ημέρες". Οι διαπραγματευτές σταλμένοι  εκεί από τις 25 Ιανουαρίου  με πρωτοβουλία της Αφρικανικής  και του ΟΗΕ, συγκέντρωσαν τους ηγέτες των οπλισμένων ομάδων  και μία σημαντική κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Ο ρόλος του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης

Η αγγελία του αναμενόμενου γεγονότος δόθηκε  από τον  Jean Pierre Lacroix, γενικό γραμματέα   για τις υποθέσεις ειρήνης  των Ηνωμένων Εθνών , ο οποίος και απεύθυνε  πρόσκληση να γίνει σεβαστή η εφαρμογή  της συμφωνίας  ''Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα  για τη Δημοκρατία της κεντρικής Αφρικής  και για όλο το λαό, σχολίασε  ο Smail Chergui, επίτροπος της Ένωσης της κεντρικής Αφρικής που έλαβε μέρος στις ομιλίες  ως μεσολαβητής. Ο Chergui ζήτησε σε όλους  να στηρίξουν  αυτή τη συμφωνία η οποία θα επιτρέψει  ''σε όλο τον κεντροαφρικανικό λαό  να πορευθεί το δρόμο της συμφιλίωσης και της ομόνοιας''.

Αμέσως μετά την υπογραφή  της συμφωνίας  της ειρήνης ο Chergui θέλησε να υπογραμμίσει τη σημαντική  συνεργασία όλων  των μερών  που συμμετείχαν στις ομιλίες.

Ένας πόλεμος για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που αριθμεί  4,5  εκατομμύρια κατοίκους, ζει   εδώ και πέντε χρόνια  σε πόλεμο. Από τότε  έχουν γίνει όχι λιγότερες από επτά συμφωνίες για την ειρήνη που υπογράφθηκαν. Όμως όμως καμία από αυτές δεν εξασφάλισε τη σταθερότητα.

Το έδαφος της Κεντρικής Αφρικής, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φτωχών Χωρών του κόσμου – υπογραμμίζει το Πρακτορείο Ειδήσεων Fides – είναι όμως πλούσιο  σε διαμάντια , χρυσό και ουράνιο. Οι οπλισμένες ομάδες που ελέγχουν  από το 70% έως το 80% του εδάφους , μάχονται κυρίως για τον έλεγχο  των πλούτων.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου