Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εκτοπισμένων πληθυσμών

6

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εκτοπισμένων πληθυσμών

Ο αρχιεπίσκοπος της Yangon, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνεδρίων των Επισκόπων της Ασίας (FABC), κάλεσε τους ηγέτες της Ασίας να ασχοληθούν με τα θέματα του «ρατσισμού, του νατιβισμού και της ρητορικής του μίσους» έναντι των μεταναστών που δεν έχουν επίσημα έγγραφα, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
Είναι καιρός να ζητήσουμε από τους ηγέτες όλων των εθνών να σέβονται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Αυτά ήταν τα λόγια του καρδιναλίου Charles Bo, αρχιεπισκόπου της Yangoni, της μεγαλύτερης πόλης της Myanmar. «Δίνουμε προτεραιότητα στις αρχές του διεθνούς δικαίου οι οποίες έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό, και σε αυτές των πολιτισμένων χωρών σχετικά με την προστασία των εξαναγκασμένων σε εκτόπιση πληθυσμών.
Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι πρόσφυγες εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι οποίοι «συχνά αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους, να συγκεντρώνονται όλοι μαζί και η υγειονομική περίθαλψη γι αυτούς να είναι ανεπαρκής», ο καρδινάλιος Bo υπενθύμισε ότι εάν «η ανθρωπότητα διχασθεί, η πανδημική κρίση δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί» και ότι μόνο «όταν κανείς δεν θα έχει μείνει απέξω, θα είναι δυνατόν, ο πλανήτης να θεραπευτεί».
«Είναι σημαντικό – παρατήρησε ο αρχιεπίσκοπος – να συμπεριλάβουμε τις ανάγκες των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλες τις πολιτικές αντιμετώπισης του Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας», και να μην εκμεταλλευόμαστε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως η τρέχουσα, για να αρνηθούμε τη βοήθεια σε πληθυσμούς μεταναστών ή για να συγκεντρώσουμε ή να θέσουμε υπό κράτηση άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά μετανάστες.
Για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας κρίσης, «αποτελεί προτεραιότητα – είπε ο Bo – η παροχή βοήθειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, όπως οι πρόσφυγες», υποδηλώνοντας ότι «για να τεθεί ένα τέλος στην υγειονομική κρίση, για να ανακουφιστεί η πείνα και η φτώχεια που προκαλούνται από την πανδημία και για την πρόληψη της εκρίζωσης» των ανθρώπων, «είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης, να σταματήσουμε τις στρατιωτικές επιθέσεις και να επιτρέψουμε στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα χωριά τους».
Τέλος, ο καρδινάλιος Bo υπενθύμισε την παρουσία χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Myanmar. Στη χώρα, που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο για πάνω από έξι δεκαετίες, έχει δηλωθεί μερική εκεχειρία, αλλά «η διαφορά μεταξύ μιας ολικής κατάπαυσης του πυρός και μιας μερικής εκεχειρίας είναι τεράστια. Ο πόλεμος εξακολουθεί να μετακινεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» που αυτή τη στιγμή λιμοκτονούν στο βόρειο τμήμα της Rakhine και στο νότιο τμήμα της πολιτείας Chin». «Η αποτυχία επέκτασης της εκεχειρίας σε όλα τα μέρη της Myanmar – κατέληξε ο καρδινάλιος – επηρεάζει την ειρήνη ολόκληρης της Ασίας. «Η σύγκρουση δεν οδηγεί στην νίκη κανενός».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου