ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΣΕ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΛΑΟ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ- ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 

Αρ. Πρωτ. 252/2018
Αρ. Φακ.  001/00200

                                                                        Τήνος 3/9/2018

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΣΕ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΛΑΟ

       

Υπενθυμίζω ότι στην Καθολική Εκκλησία: «Δεν επιτρέπεται να τελείται  Μνημόσυνο το απόγευμα του Σαββάτου  ή της παραμονής μιας πανήγυρης, ούτε κατά την ημέρα της Κυριακής και της Πανήγυρης» (βλ. ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ  της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος σελ. 97 αρ. 72.3).

Καθώς διαπιστώνω στην τοπική μας Εκκλησία κάποιες παραβάσεις αυτής της Οδηγίας της Ιεράς Συνόδου, παρακαλώ:

α.- Τους πιστούς να μη ζητούν από τους εφημερίους να τελούν Μνημόσυνο από το μεσημέρι του Σαββάτου και όλη την ημέρα της Κυριακής. (σελ. 87 αρ.60.1ι).

β.- Τους ιερείς μας να μην δέχονται τέτοιο αίτημα των  πιστών, αλλά να τηρούν  με σεβασμό την οδηγία της Ιεράς Συνόδου.

Όταν το απόγευμα του Σαββάτου, τελείται η Θεία Λειτουργία είναι εκείνη της Κυριακής. Αν οι πιστοί  ζητήσουν  να μνημονευθεί το όνομα κάποιου κεκοιμημένου συγγενή τους, τότε η  μνεία του ονόματος  να γίνεται στις «δεήσεις των πιστών» και όχι μετά την καθαγίαση. (Τεύχος αναδιοργάνωσης της εκκλησιαστικής επαρχίας μας 2010 σελ. 66).

Στην περίπτωση αυτή, δεν επιτρέπεται η αναγγελία και η δημοσίευση της «ως Μνημόσυνο»  και καλόν είναι να αποφεύγονται τα κεράσματα που δημιουργούν στους πιστούς  λανθασμένες εντυπώσεις.
 

Με πολλή εν Χριστώ αγάπη
 

+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής  Καθολικής Επισκοπής  Χίου-Λέσβου-Σάμου

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλώ να διαβαστεί στη Θ. Λειτουργία της προσεχής Κυριακής που θα τελεστεί  το προσεχές Σάββατο απόγευμα και Κυριακή.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου