Υπάρχουν ανθρώπινες ευθύνες για τις πυρκαγιές

Υπάρχουν  ανθρώπινες ευθύνες για τις πυρκαγιές

Μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στα δύο μεγάλα δάση που διασχίζουν την ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα, μετράμε πάνω από 80 θύματα, και 550 τραυματίες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και πολύ σοβαρά περιστατικά. Ο Σεβασμιότατος Ροσσολάτος, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών  δεν αποκλείει τον δόλο και μιλά για ανθρώπινες και κρατικές ευθύνες.

Για τις πυρκαγιές που γονάτισαν την Ελλάδα υπάρχει φόβος να  οφείλονται σε εμπρησμό. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας μιλά για απίστευτη τραγωδία και ζητά τη βοήθεια της Ευρώπης. Η θλίψη και η αλληλεγγύη του Πάπα εκφράστηκαν μέσα από ένα τηλεγράφημα υπογεγραμμένο από τον καρδινάλιο υπουργό του Κράτους Parolin, απευθυνόμενο προς τις τοπικές, πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές.

Η κόλαση βρίσκεται στο Μάτι που τώρα πια έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το παραθαλάσσιο ελληνικό τουριστικό θέρετρο που κατακλύστηκε από φωτιά, όπως πιστεύεται εξαιτίας εμπρησμού, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο σε 74 άτομα, αν και υπάρχει φόβος ότι τα θύματα μπορεί να ξεπεράσουν τα εκατό. Οι πυροσβέστες ξεσκονίζουν τα κατεστραμμένα σπίτια. Ορισμένα από τα θύματα πνίγηκαν στην θάλασσα, τη μοναδική δίοδο διαφυγής για πολλούς εξ αυτών, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σωτηρίας σε εκατό άτομα. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός Τσίπρας κήρυξε τρεις ημέρες εθνικού πένθους. Άμεση και η διεθνής αλληλεγγύη. Βοήθεια έφθασε στην Ελλάδα από όλες τις χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Ισραήλ, από τον Καναδά, από την Τουρκία. Τον πιθανό εμπρησμό επιβεβαιώνει και ο Σεβασμιότατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών στο μικρόφωνο του Luca Collodi.

Απ. – Υπήρξαν δύο πυρκαγιές, μια στα ανατολικά και μια στα δυτικά της Αθήνας. Εκείνη στα ανατολικά έσβησε χθες με πολυάριθμους θανάτους καθώς και αγνοούμενους. Χθες το απόγευμα, αναζωπυρώθηκε η άλλη φωτιά στα δυτικά της Αθήνας η οποία έκαψε την κορυφή του βουνού. Δεν ξέρω τι συνέβη τη νύχτα αλλά είναι επικίνδυνη επειδή βρίσκεται πάνω από την πόλη.

Η Κάριτας Ελλάς συμμετέχει στις προσπάθειες ανακούφισης;

Απ. – Ναι, είναι ήδη σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο ο οποίος είπε ότι προς το παρόν δεν χρειάζονται βοήθεια… αλλά θα χρειαστούν αργότερα, οπότε η Κάριτας είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια, ίσως ακόμη και μηχανήματα για την εκκαθάριση των δρόμων και την απελευθέρωσή τουςαπό τα καμένα αυτοκίνητα.

Υάρχουν πολλά θύματα, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών… Δυστυχώς μιλάμε για εμπρησμό, για εμπρησμούς…

Απ. – Ναι, δυστυχώς πρόκειται μάλλον για εμπρησμό. Αλλά αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι υπάρχουν και ανθρώπινες ευθύνες επειδή οι κατασκευές στην Ελλάδα, πολλές φορές, κυρίως στην Αττική, είναι πολύ ακανόνιστες, στη συνέχεια έρχεται το κράτος για να το νομιμοποιήσει όλο αυτό, αλλά οι πόλεις δεν είναι καλά κατασκευασμένες, επομένως δεν υπάρχουν δρόμοι για να ξεφύγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Γι αυτό πέρυσι, είχαμε τόσους πολλούς πνιγμούς εξαιτίας των βροχών.

Γιατί όλες αυτές οι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα; Κάθε χρόνο δυστυχώς, κάνουμε απολογισμούς με νεκρούς…

Απ. – Μερικές φορές είναι οι τουρίστες που προσπαθούν να ετοιμάσουν κάποιο γεύμα στο βουνό και προκαλούν πυρκαγιές. Άλλες πάλι, είναι εμπρησμοί. Δεν γνωρίζουμε την αιτία για όλο αυτό, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες: καίνε τα δέντρα για να μπορέσουν στη συνέχεια να οικοδομήσουν. Και δυστυχώς το κράτος, το οποίο δηλώνει ότι η καμένη περιοχή πρέπει να αναδασωθεί με δέντρα, δυστυχώς στη συνέχεια δεν  προσπαθεί πολύ και μετά την παρέλευση καμιά δεκαριάς χρόνων αρχίζει η οικοδόμηση. Όλο αυτό λειτουργεί προς όφελος όσων θέλουν να κάψουν τα δέντρα για να χτίσουν.

Η κρίση που έπληξε την Ελλάδα, οικονομική και κοινωνική, μπορεί να ευνοεί τέτοιου είδους ενέργειες οι οποίες όπως φαίνεται είναι εμπρησμοί;

Απ. – Όχι, δεν νομίζω

Πώς ζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο κατά την οποία έχει πάρει στα χέρια της τη μοίρα της μετά τη βοήθεια της Ευρώπης;

Απ. – Τρόπος του λέγειν, ότι πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Ναι, δεν θα έχουμε πλέον τα μνημόνια, μετά τον Αύγουστο, αλλά οι συνέπειες παραμένουν αφού το 2019 θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, το 2020 η μείωση των συντάξεων θα φτάσει στο αποκορύφωμά της και είναι οι συνταξιούχοι που βοηθούν τις οικογένειες των παιδιών τους που δεν έχουν εργασία. Η κατάσταση χειροτερεύει για εμάς.

Ποια είναι η προοπτική της χώρα, κατά την άποψή σας;

Απ. – Στην Ελλάδα, υπάρχουν ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί, αυτό έχει σώσει πολλούς ανθρώπους επειδή ο ένας βοηθά τον άλλον. Ωστόσο, δεν βλέπουμε ακόμη φως, μια ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει βοήθεια, με την έννοια της χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων που θα δίνουν θέσεις εργασίας στον κόσμο. Αυτό δεν φαίνεται, μας το υπόσχονται, ελπίζουμε σε αυτό, αλλά δεν φαίνεται καμιά αλλαγή ακόμη.

Η φωτιά αποτελούσε σημάδι ισχύος για την Αρχαία Ελλάδα, σήμερα αποτελεί σχεδόν μια κατάρα…

Απ. –  Από πάντα έτσι ήταν, επειδή η φωτιά, το νερό και ο άνεμος, στην Ελλάδα κάνουν πολλές καταστροφές

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 13 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΝΟΥ

  Εξελέγη Πάπας το 230, περίοδο που ο χριστιανισμός κατόρθωσε να οργανωθεί καθώς ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος ήταν αρκετά ανεκτικός με το θρησκευτικό ζήτημα. Εντούτοις,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου