Υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού στη Νάξο

Υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού στη Νάξο


Την τελευταία Κυριακή της Τεσσαρακοστής πραγματοποιήθηκε και στο νησί της Νάξου ο υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού.

Η λιτανεία ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στο λιμάνι του νησιού και μέσα από τα γραφικά και ανηφορικά σοκάκια του Κάστρου, κατέληξε στη Μητρόπολη.

Η ενεργός συμμετοχή των πιστών στην τελετή ήταν αξιοσημείωτος αφού τον Σταυρό στην αρχή σήκωσαν παιδιά του κατηχητικού και εν συνέχεια σε κάθε στάση εναλλάσσονταν οι μεγαλύτεροι, ενώ με ιδιαίτερη προθυμία και ευλάβεια διάβαζαν τα αντίστοιχα κείμενα.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στην τελετή αυτή,  όπως τόνισε και ο εφημέριος, ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα έστω και στο ελάχιστο, να μιμηθεί την πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά.

Όπως εκείνος ο οποίος αποφασισμένος ήρεμος και απόλυτα ελεύθερος φορτώνεται το ξύλο του Σταυρού με όλες μας τις αμαρτίες, βαδίζοντας πρώτοι και δείχνοντας πώς να υποφέρει κάνεις, αλλά και τον τρόπο αντοχής που είναι η αγάπη.

Έτσι λοιπόν όταν έρθει η ώρα του δικού μας Σταυρού, είθε ο Κύριος να μας κάνει δυνατούς και θαρραλέους, και να τον σηκώσουμε χωρίς να λυγίσουμε από τις αμφιβολίες, αλλά με απολυτή σε αυτόν και με βαθιά πεποίθηση ότι εκτελούμε την αποστολή που μας αναθέτει Εκείνος.

Όπως λοιπόν << ο Χριστός απάντησε στη θέση μας στην αιωνία δικαιοσύνη >> και αποτέλεσε το αντίτιμο για τη δική μας σωτηρία, έτσι κι εμείς προσφέροντας σιωπηρά τον πόνο μας και μετατρέποντάς τον σε ευλογία για τους άλλους, να νιώθουμε ότι συμμετέχουμε  ενεργά στο σωτήριο έργο Του.

Αν όμως κάποιες φορές λυγίζουμε και θεωρούμε ότι δεν αντέχουμε άλλο να υποφέρουμε φθάνοντας, θεωρώντας στα όρια μας, και νιώθουμε μόνοι απελπισμένοι, τότε μόνο ο Σταυρός μας δίνει παρηγοριά και απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα γιατί ο πόνος και ο θάνατος ?

<< Ο σπόρος μένει στείρος έως ότου χωθεί μέσα στη γη. >> Ο πόνος μας, οι θυσίες μας και ο θάνατός μας είναι ο ουράνιος σπόρος.  Αν γίνουμε ένα με τη θέληση του Θεού η ζωή μας θα ανθίσει για εμάς και για τους άλλους.

Καλή και εποικοδομητική Αγία Μεγάλη Εβδομάδα.

Κείμενο κ. Δάσκου Φανή

[module-710]

Φωτογραφίες Ρεμούνδος Ιερώνυμος

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου