Χριστούγεννα στην Αίγυπτο μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

Χριστούγεννα στην Αίγυπτο μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

Η εικόνα μιας Αιγύπτου που επιθυμεί την ειρήνη , στην παράδοση  μιας Χώρας  υπόδειγμα  ανοίγματος  στο διάλογο μεταξύ  διαφορετικών  πίστεων και πολιτισμών  που είναι ικανός να αντιδράσει  σε όλους τους εξτρεμισμούς, την έδωσαν την παραμονή των φετινών Χριστουγέννων  500  άτομα τα οποία γέμισαν  το περασμένο Σάββατο βράδυ  το Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου  των Πατέρων Ιησουιτών  στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την γιορτή» Χριστούγεννα για όλους». Χριστιανοί Καθολικοί  που στις όχθες του Νείλου  είναι μία μειονότητα της μειονότητας , Κόπτες Ορθόδοξοι  αλλά και πάρα πολλοί Μουσουλμάνοι.  Όλοι χειροκρότησαν  την χορωδία  “El-Refak” (οι σύντροφοι) που παρουσίασαν χριστουγεννιάτικους ύμνους  στην αραβική γλώσσα,  χριστιανικής παράδοσης και αφιερωμένοι  στην Μαρία, το Βρέφος αλλά  το“Jingle bells” σε αιγυπτιακή μετάφραση.

Ατμόσφαιρα γιορτής στους δρόμους της Αιγύπτου

Φέτος  γίνεται αισθητό στους δρόμους της Αιγύπτου ένα γιορταστικό κλίμα, όλοι συμμετέχουν στη γιορτή των Χριστουγέννων. Γίνεται αντιληπτή και η παρουσία των Μουσουλμάνων  σ’ αυτές τις γιορτές  που εκδηλώνουν  την αλληλεγγύη τους  και την αγάπη τους για τους Καθολικούς Χριστιανούς. Επομένως τα Χριστούγεννα  γίνονται  σημείο ενότητας  μεταξύ διαφορετικών.  Στο πέμπτο έτος από την εκλογή του  το  2014, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fatahal-Sisi, που τον Απρίλιο του  2017 υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο Κάιρο, συμμετείχε  στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Κόπτης Ορθόδοξος Πατριάρχης Tawadros II.  Ο Πρόεδρος  τα τελευταία αυτά χρόνια συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων  για να ευχηθεί προσωπικά στους Χριστιανούς. Αυτό είναι μια χειρονομία προσέγγισης  με τους Χριστιανούς  και ένα σημάδι  ελπίδας για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Ο φόβος υπάρχει αλλά οι Ναοί είναι γεμάτοι από πιστούς.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου