Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στην Αλβανία μαζί πέρα από τις προκλήσεις

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στην Αλβανία μαζί πέρα από τις προκλήσεις

«Πίστη και πνευματικότητα στις σχέσεις μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων»: αυτό είναι το θέμα της 5ης Συνάντησης των Αντιπροσώπων της Επισκοπικής Διάσκεψης στην Ευρώπη για τις σχέσεις με τους Μουσουλμάνους η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Scutari από 7 έως 9 Φεβρουαρίου.

Το Ισλάμ δεν διαβάζεται μόνο ως ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς, αλλά ως μια θρησκεία με τη δική της πνευματικότητα και τη δική της ειδική θεολογική σκέψη. Αυτός είναι ο στόχος που θα πρέπει από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου στο Scutari στην Αλβανία, να αντιμετωπίσουν οι αντιπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνόδων για τις σχέσεις με τους Μουσουλμάνους. Είναι η πέμπτη συνάντηση που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της CCEE για τον διάλογο με τους πιστούς άλλων θρησκειών που είναι παρούσες στην ήπειρο, ιδίως με εκείνους της μουσουλμανικής κοινότητας.

Η γνώση γίνεται το καταφύγιο που μας σώζει από το μίσος

Σύμφωνα με τα λόγια του σεβασμιότατου Angelo Massafra, αρχιεπισκόπου του Scutari-Pult, η καινοτομία που συνδέεται με αυτή την έκδοση της συνάντησης που για πρώτη φορά φιλοξενείται στην Αλβανία όπου η πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι είναι ότι: ο θεολογικός – πνευματικός προβληματισμός θα είναι το επίκεντρο και θα αποτελέσει τη συμβολή δύο αλβανών μουσουλμάνων διανοούμενων, εκπροσώπων των σημαντικότερων κοινοτήτων της χώρας, της σουνιτικής και της αδελφότητας Bektashi. «Επιθυμούμε να καταστήσουμε γνωστό και να γνωρίσουμε καλύτερα αυτά τα δύο πρόσωπα της ισλαμικής πνευματικότητας, γιατί μόνο μια βαθιά και σαφής γνώση κάνει να αποφευχθούν οι προκαταλήψεις, τα προβλήματα και το μίσος».

Θεολογία και ποιμαντικά θέματα

Το δεύτερο μέρος της συνάντησης θα αφιερωθεί σε ποιμαντικά θέματα, πρώτα απ’ όλα στην παρουσία μικτών ζευγαριών και στη συνέχεια σε χώρους διαθρησκειακού διαλόγου. Θα δοθεί άφθονος χώρος σε προσωπικές μαρτυρίες και καλές πρακτικές ώστε να χρησιμεύσουν ως ένα φως για όλους. «Ο στόχος  μας είναι να αξιοποιήσουμε την αμοιβαία θετική στάση, να γνωρίσουμε τις διαφορές και να ζητήσουμε από τα Όργανα να διώκουν όσους διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα της πίστης». Ο σεβασμιότατος Massafra αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αλβανία το 2014 καθώς και στους καρπούς που έφερε με την πάροδο του χρόνου από πλευράς διαλόγου, πολιτιστικής και πνευματικής συνεργασίας. «Όπως  μας επεσήμανε ο Ποντίφικας, δεν μπορούμε να παίζουμε με τον οικουμενισμό: οφείλουμε να έχουμε σαφή ταυτότητα και να ζούμε με αλληλοσεβασμό προσπαθώντας να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε διάφορα μέτωπα».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου