ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ο στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, καρδινάλιος Peter Turkson, ο οποίος προ’ί’σταται του Οργανισμού “ για την Υπηρεσία της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης “ απάντησε σε ερωτήσεις του καθολικού περιοδικού Famiglia Cristiana, σχετικά με τα οικονομικά της Αγίας Εδρας. Οπως έχει γίνει γνωστό, με απόφαση του Πάπα, γίνεται έλεγχος για τη σκοπιμότητα και νομιμότητα αγοράς ακινήτου στο Λονδίνο από παράγοντες της Αρχιγραμματείας της Αγίας Εδρας, ενώ, πρόσφατα, κυκλοφόρησε νέο βιβλίο του μιλανέζου δημοσιογράφου Gialuigi Nunzi, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα του Βατικανού, στο οποίο διατείνεται ότι τα οικονομικά του είναι σε κακή κατάσταση. Ο γκανέζος Ιεράρχης έκρινε σκόπιμο να ξεκινήσει τις απαντήσεις του με ένα ιστορικό ανέκδοτο
Οταν ο Ναπολέων απείλησε τον καρδινάλιο Κονσάλβι, Αρχιγραμματέα του Κράτους, επί Πάπα Πίου VII, ότι θα καταστρέψει το Βατικανό, ο συνομιλητής του απάντησε σκωπτικά “ Δεν το πιστεύω Αρχοντά μου. Εδώ δεν τα καταφέραμε 17 αιώνες εμείς οι παπάδες, θα το καταφέρει η Υψηλότητά Σας ! ”
Ο Καρδινάλιος Turkson εξήγησε ότι υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις, από εχθρικούς παράγοντες όποτε ο Πάπας Φραγκίσκος προτείνει κάτι νέο, Ο ίδιος δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν (και) οικονομικά προβλήματα διαχείρισης, ξέρει όμως την επιθυμία του Ποντίφικα για πλήρη διαφάνεια και την εφαρμογή ηθικών κριτηρίων στη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας.
Γι αυτό έχει συζητήσει με τον Πάπα την έκδοση ειδικού εγγράφου της Αγίας Εδρας, στο οποίο θα καθορίζονται κοινά κριτήρια οικονομικής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα της Εκκλησίας.
Φυσικά το Κανονικό Δίκαιο έχει ειδικό κεφάλαιο διαχείρισης αγαθών, όμως χρειάζεται ένα σύγχρονο εγχειρίδιο που θα απαγορεύει π.χ. επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία και θα προωθεί επενδύσεις αξιοποίησης γης ή προς όφελος του Τρίτου Κόσμου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Turkson δεν απέκλεισε τη συζήτηση ενοποίησης οικονομικών οργανισμών όπως η APSA ( η Υπηρεσία Διαχείρισης της περιουσίας της Αγίας Εδρας, που δόθηκε από το ιταλικό κράτος μετά τη Συνθήκη του Λατερανού ) και το IOR ( “Ινστιτούτο Θρησκευτικών Εργων”) τα οποία ελέγχονται, ω ς προς τη σωστή διαχείριση από τρίτο οργανισμό (AIF) ενώ τόνισε ότι εκκλησιαστικές επαρχίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, σε ΗΠΑ και Γερμανία, έχουν ήδη υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου ενώ άλλες, με μικρότερα έσοδα, δεν έχουν συγκεκριμένα κριτήρια διαχείρισης
Πληροφόρηση και φωτογραφία από ιταλικό περιοδικό Famiglia Cristiana
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”