Χώρος στις γυναίκες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια
Ισχυρή έκκληση από τον μόνιμο παρατηρητή της Αγίας Έδρας, την οποία απηύθυνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπεγράφησαν πριν από 20 χρόνια κατά το ιστορικό ψήφισμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια»
Πολύ συχνά θύματα κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, ξεχασμένες από τις διαδικασίες ειρήνης και ασφαλείας. Αυτό που χρειάζεται για να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στον κόσμο είναι να υπερβούμε τις λεκτικές δεσμεύσεις. Με αυτά τα λόγια ο αρχιεπίσκοπος BernarditoAuza, μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη, μίλησε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., στην ανοιχτή συζήτηση ενόψει της εικοστής επετείου, που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου, από το ιστορικό ψήφισμα 1.325 αναφορικά με τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα στις 31 Οκτωβρίου 2000.
Οι ξεχασμένες φωνές των γυναικών
Από εκείνη την ημερομηνία, σίγουρα «σημειώθηκαν πρόοδοι», παρατήρησε ο σεβασμιότατος Auza: «οι φωνές των γυναικών ακούγονται όλο και περισσότερο και σε πολλά μέρη, δίνεται περισσότερος χώρος στη μοναδική συμβολή τους στην επιδίωξη της ειρήνης και της συμφιλίωσης». «Ωστόσο, – διαπίστωσε ο ιεράρχης – παραμένουν ακόμη πολλά να γίνουν για την αύξηση και την εκπροσώπηση των γυναικών σε αυτό τον σημαντικό τομέα». Μεγάλες διαφορές, «που προέρχονται κυρίως από κοινωνικοπολιτιστικούς παράγοντες», εξακολουθούν να σηματοδοτούν την κατάσταση των γυναικών στον κόσμο, όπως υπογραμμίστηκε πρόσφατα από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Θύματα βίας κατά τις ένοπλες συγκρούσεις
Οι γυναίκες συχνά είναι τα πρώτα θύματα βίας, των οποίων σπανίως αποτελούν την αιτία και τους συγγραφείς και υποφέρουν τον μεγαλύτερο βάρος των συγκρούσεων, όπως των εκτοπισμών και της στέρησης των βασικών αγαθών και υπηρεσιών που επηρεάζουν την υγεία και την κοινωνική ευημερία τους καθώς και την κοινωνική ευημερία των ατόμων που φροντίζουν. Γίνονται επίσης αντικείμενο σεξουαλικής βίας χρησιμοποιούμενες «ως όπλο πολέμου». Όλα αυτά – προειδοποίησε ο ιεράρχης – «θα πρέπει να καταδικάζονται ρητά ανά πάσα στιγμή και σε όλα τα μέρη». Απαιτούνται «πιο αποτελεσματικές προσπάθειες για την πρόληψη τέτοιων άθλιων εγκλημάτων» και οι συγγραφείς «να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη». «Η εκτεταμένη ατιμωρησία τέτοιων ενεργειών, όπως συμβαίνει ακόμα και σε καταστάσεις συγκρούσεων, πρέπει να αντιμετωπιστεί αν επιθυμούμε τη μείωση τέτοιου είδους εγκλημάτων».
Αποκλείονται από ειρηνευτικές διαδικασίες
Γυναίκες είναι θύματα πολέμων αλλά και πρωταγωνίστριες στην προώθηση της ειρήνη και της συμφιλίωσης στις οικογένειες και στις κοινότητες που βρίσκονται σε σύγκρουση. Και παρ’ όλα αυτά – καταγγέλλει ο αντιπρόσωπος του Βατικανού – εξακολουθούν «συχνά να αποκλείονται από τις συνομιλίες και τα προγράμματα που επιδιώκουν να βρουν λύσεις στα αίτια, προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη». Πράγματι, συνέστησε ο Σεβασμιότατος Auza«η ιδιοφυΐα τους και οι αναντικατάστατες ικανότητές τους αξιοποιούνται στις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων». «Η συνέχιση του αποκλεισμού της πλήρους συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις φάσεις και τις πτυχές των ειρηνευτικών διαδικασιών – προειδοποίησε ο ιεράρχης – θα σήμαινε ότι δεν θα τηρούσαμε πλήρως τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μετά την έγκριση του ψηφίσματος 1.325». Αυτό ισχύει και για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του Ο.Η.Ε., ώστε να είναι πιο ευαίσθητες αναφορικά με τις βασικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών, ευνοώντας έτσι την ομοιόμορφη παρουσία των γυναικών.
Η δέσμευση των μοναχών κατά της κακοποίησης
Ένα ειδικό αφιέρωμα, έκανε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, στις χιλιάδες καθολικές μοναχές, που – παρακινούμενες από το παράδειγμα της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, πριν από 40 χρόνια Νόμπελ Ειρήνης – εργάζονται σε κάθε γωνιά του κόσμου «για να προάγουν την αξιοπρέπεια και τη χειραφέτηση των γυναικών», στρατηγικός παράγοντας «ακόμη και αν δεν έχει δηλωθεί, για την οικοδόμηση και τη διατήρηση μιας ειρηνικής κοινωνίας». Γυναίκες μοναχές που ανταποκρίνονται «στις φρικτές προκλήσεις της εμπορίας ανθρώπων και άλλων καταχρήσεων στις οποίες υπόκεινται γυναίκες, άντρες, αγόρια και κορίτσια», όπως οι καθολικές μοναχές που συγκεντρώθηκαν στο διεθνές δίκτυο «TalithaKum», που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια, που βοήθησε πάνω από 15 χιλιάδες θύματα και έφθασε σε άλλα 200 χιλιάδες μέσω των πρωτοβουλιών του ευαισθητοποίησης και πρόληψης. «Αυτές οι γυναίκες της ειρήνης και της αλληλεγγύης, μέσα και έξω από τις καταστάσεις σύγκρουσης, – θύμισε με θαυμασμό ο αρχιεπίσκοπος Auza– τρέχουν να βοηθήσουν εκείνους που υποφέρουν από τις συνέπειες των πολέμων και της υπανάπτυξης και δίνουν το παράδειγμα σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα αντιμετωπίζοντας τα βασικά αίτια των συγκρούσεων και των ανισοτήτων».
Έκκληση στον Ο.Η.Ε.: γεγονότα και όχι μόνο λόγια
Τέλος, η άμεση έκκληση του μόνιμου παρατηρητή της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα λόγια και να πραγματοποιήσουν με έργα «την ένταξη των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες» για να «φέρουμε αποτελέσματα βαθύτερα, βαθύτερα και που διαρκούν για το καλό όλων».
Μετάφραση: ρφ