Βηρυτός, η πληγείσα Εκκλησία δεν χάνει τη δύναμη να μαρτυρεί
Ο Καθεδρικός ναός του Μαρωνιτών του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται περίπου εξακόσια μέτρα από το σημείο της έκρηξης που κατέστρεψε το λιμάνι και μέρος της πόλης της Βηρυτού την περασμένη Τρίτη. Ο δυνατός βρυχηθμός και η τεράστια μετατόπιση αέρα κατέρριψαν ένα μεγάλο τμήμα της οροφής, σχισμένο εντελώς από τις πόρτες και τα παράθυρα, κάνοντας μερικά δωμάτια του σπιτιού των ιερέων άχρηστα.
Τέσσερεις μοναχοί που ήταν μέσα στο κτίριο τραυματίστηκαν ελαφρώς, ενώ ένας υπάλληλος πέθανε αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Είναι μια τραγωδία, αλλά κατά βάθος είμαστε συνηθισμένοι, διηγείται ο εφημέριος της ενορίας, πατέρας Jad Chlouk, ο οποίος προσθέτει μια ανησυχητική λεπτομέρεια: «Ειδοποιηθήκαμε από την Εθνικό Στρατό ότι θα υπήρχε επίθεση από το ISIS σε μια εκκλησία: για αυτό το λόγο μπροστά από τον καθεδρικό ναό υπήρχε ο στρατός».
Όταν βγήκατε για να καταλάβετε τι είχε συμβεί, συνειδητοποιήσατε ότι είχε συμβεί κάτι μεγαλύτερο…
Απ. – Ναι, πολύ πιο σοβαρό. Είδαμε όλα να καταστρέφονται εντελώς. Ακόμα και τα παράθυρα και οι πόρτες του καθεδρικού ναού πετάχτηκαν στο δρόμο: μερικά από τα οποία έχουμε ανακτήσει. Εγώ και τρεις άλλοι ιερείς τραυματιστήκαμε ελαφρά. Στη συνέχεια, μάθαμε ότι και ο αρχιεπίσκοπος της Βηρυτού τραυματίστηκε επίσης και μαζί του ορισμένοι ιερείς και μοναχοί που κατοικούν στους χώρους του αρχιεπισκοπικού οίκου.
Τώρα ποια είναι η κατάστασή σας;
Aπ.- Για εμάς, για την Εκκλησία, είναι τώρα σημαντικό να μείνουμε κοντά σε όλους τους πιστούς μας που έχουν χάσει τα σπίτια τους, που δεν έχουν πλέον τίποτα. Τώρα δεν θέλουμε να σκεφτούμε για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων τόπων λατρείας και πίστης αλλά για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο επειδή δεν έχουν μέρος να πάνε ή δεν ξέρουν πού να φάνε. Για να το κάνουμε αυτό, δημιουργήσαμε έναν τοπικό οργανισμό ικανό να διαχειριστεί την κρίση.
Μια δύσκολη πρόκληση σε μια χώρα που έχει ήδη κλονιστεί από κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις;
Απ. – Η μεγάλη πρόκληση είναι να παραμείνουμε σε αυτήν τη χώρα για να μαρτυρήσουμε τον Χριστό, παρά τις δυσκολίες. Παρά τις διάφορες οικονομικές κρίσεις, παρά την πανδημία, παρά τους πολέμους. Όλη η ιστορία μας είναι έτσι, ήδη από την αρχή. Κάθε δεκαπέντε χρόνια λαμβάνουμε ένα τρομερό πλήγμα, αλλά πρέπει να παραμένουμε σταθεροί στην πίστη.
Κατά τη γνώμη σας, για πόσο καιρό ακόμα θα αυξάνονται οι εντάσεις;
Απ.- Ο Λίβανος είναι μια πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική χώρα και πάντα θα υπάρχουν εντάσεις. Πρέπει να έχουμε πάντα το βλέμμα μας Εσταυρωμένο και πρέπει να το μαρτυρούμε παρά τις αντιξοότητες.
Η Εκκλησία λοιπόν συνεχίζει να βοηθά…
Απ. – Βεβαίως. Ένα δίκτυο εκτεταμένης αλληλεγγύης έχει ενεργοποιηθεί μέσω της Εκκλησίας: πολλοί πιστοί φιλοξενούν όσους δεν έχουν θέση να κοιμηθούν στα σπίτια τους, ενώ διαθέτουμε επίσης τα σχολεία και τους οίκους για πνευματικές ασκήσεις που είναι διαθέσιμοι. Αλλά θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι νέοι Χριστιανοί από όλο τον Λίβανο ήρθαν στη Βηρυτό για να μας βοηθήσουν και να δώσουν ένα χέρι για να βρουν τους ανθρώπους που είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.
Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.