Βγάλε τη μάσκα!

2

Βγάλε τη μάσκα!

Γράφω αυτό το άρθρο χωρίς να γνωρίζω εκ των προτέρων το τέλος της ιστορίας, αλλά προσπαθώ ακόμα να εξετάσω τα σημάδια της αυγής σε μια σκοτεινή νύχτα όπως αυτή του φιλόσοφου, όπου όλες οι αγελάδες είναι μαύρες. Γράφω ακούγοντας τον ήχο των σειρήνων που σπάζουν τη σιωπή των δρόμων και επίσης σπάζουν την καρδιά μας.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο εμείς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο χωρίς σύνορα εναντίον ενός σιωπηλού και αόρατου εχθρού: Covid-19 ή κορωνοϊός, αυτό είναι το όνομά του που το έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ καλά. Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει η ημέρα της ολικής και παγκόσμιας απελευθέρωσης από αυτόν τον πόλεμο και αν θα τελειώσει πραγματικά για πάντα, ή αν θα επανεμφανιστεί σε μια διαφορετική μορφή, όπως δυστυχώς συμβαίνει και στους πολέμους των ανθρώπων.
Ό, τι κι αν συμβεί, οι ειδικοί μας έχουν ήδη πει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, ακόμη και όταν φεύγουμε από το σπίτι: το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συχνά κάτω από τρεχούμενο νερό και με σαπούνι, την διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων, άλλοι λένε ενάμισι μέτρο και άλλοι κάτι παραπάνω αν είσαι μέλος μιας χορωδίας, και βέβαια στο πρόσωπο η μάσκα, μιας ή πολλών χρήσεων θα είναι πλέον μια συνηθισμένη τακτική! της καθημερινής ζωής.
Ωστόσο, παράδοξα, ο Covid-1 9, αντί να μας κάνει να φορέσουμε μάσκες, μας ανάγκασε να πετάξουμε τη μάσκα, ως σύνολα και ως άτομα, ως κράτη και ως έθνη και γενικότερα ως ανθρώπινα όντα:
Βγάλε τη μάσκα μας λέει, ακόμα και όταν συνεχίζει να μας καλεί να φορέσουμε χειρουργικές μάσκες, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.
Βγάλε τη μάσκα, εσύ που πίστευες τον εαυτό σου παντοδύναμο, γιατί νόμιζες τον εαυτό σου ελεύθερο από δεσμεύσεις , γιατί μπορούσες να πας όπου ήθελες, όταν ήθελες και όπως ήθελες.
Βγάλε, τη μάσκα εσύ που δεν ασχολιόσουν με τον Covid19 γιατί τον θεωρούσες μια «ασθένεια των Κινέζων» και κάποια στιγμή εντυπωσιάστηκες όταν διαπίστωσες πως σιωπηρά έφθασε και στη Χώρα σου, στην πόλη σου ή το χωριό που κατοικείς, στο δρόμου σου, στην οικογένειά σου.
Βγάλε τη μάσκα, εσύ που ενέκρινες τη λογική: «ας τους βοηθήσουμε στη Χώρα τους» και σκεπτόσουν να χτίσεις τοίχους αντί γέφυρες: ο κορωνοϊός που δεν έφθασε πάνω σε ένα πολυτελές πλοίο, μας έδειξε πόσο είναι κουτό να χτίζουμε εμπόδια, όταν ξέρουμε πως όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου