Βενεζουέλα: ο πληθυσμός δοκιμάζεται από την πείνα και τις ασθένειες

Βενεζουέλα: ο πληθυσμός δοκιμάζεται από την πείνα και τις ασθένειες

Στη Βενεζουέλα πεθαίνουν από πείνα: αυτή είναι η πραγματικότητα για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής που εδώ και τρία χρόνια έχει βυθιστεί σε μια κρίση που συνεχώς επιδεινώνεται. Στα μικρόφωνά μας η Ingrid Dussi της «A.L.I.», καταγγέλλει την έλλειψη αίτησης για διεθνή βοήθεια που πλέον είναι απαραίτητη για τη διάσωση του πληθυσμού ο οποίος εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει να φεύγει.

Η Βενεζουέλα πεινάει. Για εβδομάδες στις εκκλησίες, κατά τη διάρκεια των τελετών, διανέμεται στους πιστούς κάτι από καλαμποκάλευρο αντί της όστιας. Στην πραγματικότητα, το αλεύρι διανέμεται στη χώρα μαζί με άλλα είδη τροφίμων. Η κυβέρνηση δίνει σε κάθε οικογένεια ένα κιβώτιο με τρόφιμα κακής ποιότητας τα οποία λήγουν μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό επιβεβαιώνει στα μικρόφωνά  μας η Ingrid Dussi dell “Associazione Latinoamericana in Italia”, (A.L.I.).

Από την Κολομβία δώρο οι όστιες

Έτσι, παράλληλα με άλλου είδους βοήθεια, η Κολομβιανή Εκκλησία δώρισε 250.000 όστιες για το Πάσχα στις επισκοπικές διοικήσεις της Βενεζουέλας. Αυτό ανακοίνωσε ένα δελτίο τύπου της διοίκησης της Cucuta, της μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Οι όστιες παραδόθηκαν από τον επίσκοπο της Cucuta, τον σεβασμιότατο Victor Manuel Ochoa, στη γέφυρα Simon Bolivar που συνδέει τις δύο χώρες, «έτσι ώστε ο κλήρος της Βενεζουέλας να μπορέσει να τελέσει τη Πασχαλινή Θεία Λειτουργία».

Στη Βενεζουέλα υπάρχει πλήρης έλλειψη των πάντων

Εκτός από τη γενικευμένη έλλειψη κάθε είδους αγαθών, η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υπερπληθωρισμό, που αναμένεται να φτάσει το 13% μέσα στο 2018. Σ’ αυτή τη χώρα λείπουν τα πάντα: νερό, ηλεκτρική ενέργεια, φάρμακα, πολλά  νοσοκομεία έχουν κλείσει, τα παιδιά δεν πάνε πλέον στο σχολείο. «Τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά η συμμετοχή ανέρχεται στο 40% – λέει η Dussi- επειδή τα μικρά παιδιά είναι πολύ αδύναμα και δεν μπορούν πλέον να πάνε στο σχολείο, ακόμη και οι εγγραφές στο πανεπιστήμιο έχουν μειωθεί, επειδή και οι ίδιοι οι καθηγητές έχουν φύγει, όπως και πολλοί γιατροί καθώς και πολύ προσωπικό από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες».

Η απόδραση σε γειτονικές χώρες

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας φεύγουν από τη χώρα τους, πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν καταφύγει στην Κολομβία και στη Βραζιλία όπου υπάρχει πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι απαραίτητο να σκεφτούμε την προετοιμασία στρατοπέδων προσφύγων, με τη βοήθεια της Caritas και άλλων διεθνών οργανισμών για να υποδεχθούν τους εξόριστους.

Αλλά η υποδοχή εκείνων που διαφεύγουν όχι από τον πόλεμο, αλλά από την πείνα, δεν είναι κάτι εύκολο. Στην πραγματικότητα δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ανθρωπιστικό κανάλι, εξηγεί η Ingrid Dussi. «Ποιος ξέρει, ίσως όλο αυτό τραβήξει την προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση του Nicolas Maduro δεν έχει την πρόθεση να παραδεχθεί την αποτυχία της διοίκησής της και αντί να απευθυνθεί στη Διεθνή Κοινότητα, συνεχίζει να κατηγορεί για την κρίση τον εχθρό όλων των εποχών, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας για έναν  «οικονομικό πόλεμο» που έχει τεθεί σε εφαρμογή εναντίον της Βενεζουέλας από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα του Ηγουμένου των Ιησουιτών Pierre Salembier τ.Ι.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, Καθώς συγκεντρωθήκατε για να τελέσετε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των Ιησουιτών συντρόφων μας, των πατέρων Δημήτρη Δαλέζιου, Μιχάλη Ρούσσου και