Βαρθολομαίος ενώνει την κραυγή του με τον Πάπα Φραγκίσκο για την υπεράσπιση της γης
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης γράφει ένα μήνυμα με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Ημέρας της Γης: η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, η πανδημία έχει αποκαλύψει την ευθραυστότητα της γης, πρέπει να δημιουργήσουμε μια «νέα σχέση» με τον πλανήτη
Σαν μια δραματική δοκιμασία. Αυτός είναι ο κορωνοϊός που ενώνει τα πεπρωμένα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Βαρθολομαίος δεν χρησιμοποιεί μισά λόγια. «Ενθυμούμενος την 50η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, αυτές τις μέρες της παγκόσμιας πανδημίας, που έθεσε ολόκληρο τον πλανήτη «σε ηρεμία», πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε – λέει στο μήνυμα – για όσα υποσχεθήκαμε και δεν κρατήσαμε κατά τη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα" .
Παραβιασμένο σπίτι
Διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον αυτού που ο Ορθόδοξος Οικουμενικός Πατριάρχης ονομάζει «μπλε πλανήτη», «σπίτι κάθε ζωντανού όντος και όχι μόνο του ανθρώπου», του οποίου η «αλαζονική φιλοδοξία», υπογραμμίζει, έχει συχνά καταστρέψει αυτό το σπίτι για δικούς του λόγους, «ξεχνώντας τη δικαιοσύνη, την αμοιβαία αγάπη, την βοήθεια προς τους φτωχότερους και τους πιο ατυχείς, αμοιβαίο σεβασμό, δίψα για την παρουσία του Θεού».
«Ως αδέλφια φωνάζουμε σε όλη την ανθρωπότητα να σταματήσει, να καλωσορίσουμε την κραυγή πόνου που προκύπτει από την πληγωμένη φύση».
Με μια μόνη φωνή
Την ημέρα που ο κόσμος θυμάται τα 50 χρόνια από τότε που η γη έγινε αντικείμενο μιας παγκόσμιας προοδευτικής συνείδησης, ο Βαρθολομαίος είπε πως είναι «σε αρμονία» με το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου που περιέχεται στην Εγκύκλιο «Δοξασμένος είσαι». «Χέρι με χέρι ως αδελφοί – γράφει – φωνάζουμε σε όλη την ανθρωπότητα, να καλωσορίσουμε την κραυγή του πόνου που προκύπτει από την πληγωμένη φύση, από αυτό το κοινό μας σπίτι, στο οποίο έχουμε γίνει τύραννοι και όχι φορείς της ειρήνης και των καλών τμημάτων της».
Η επιλογή είναι όλων
Τώρα είναι καιρός «ένας πολύ μικρός και άγνωστος ιός» μας «έχει σταματήσει», προκαλώντας πόνο και πένθος, «ολόκληρη η ανθρωπότητα – σημειώνει – έχει παρατηρήσει την ευθραυστότητά της, τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων». Ειδικά για τους χριστιανούς, τονίζει ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, «αυτή είναι μια στιγμή αναμονής». Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναρωτιέται αν αυτή η εμπειρία θα ανανεώσει τις κοινωνικές σχέσεις και θα κάνει τα ανθρώπινα όντα «ειρηνικά και σεβάσμια», θεματοφύλακες του «σπιτιού που μας έδωσε ο Θεός». Και καταλήγει: «Βρίσκοντας την αρμονία μέσα μας, ανακαλύπτοντας και δίνοντας ο ένας προς τον άλλον, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακτήσουμε την κυριότητα της ζωής μας, να ξεπεράσουμε αυτήν τη στιγμή και να επιστρέψουμε σε μια νέα σχέση με τη Γη και με ολόκληρο τον κόσμο, γιατί τα πάντα μας δίδονται από τον Θεό για πάντα. Η επιλογή ανήκει σε όλους μας μαζί ».
Μετάφραση: π. Ι.Σκλ.