Τρίτος σταθμός στην Εσθονία

Τρίτος σταθμός στην Εσθονία

Στην πρώτη του ομιλία ο Πάπας στην Εσθονία ήταν αυτή που έγινε χθες το πρωί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Kersti Kaljulaid, τις Αρχές, στο Διπλωματικό Σώμα και στην πολιτεία στον Κήπο των Ρόδων του Προεδρικού Παλατιού της Tallinn
Ένας λαός θα είναι σε θέση να γεννήσει το μέλλον μόνο στο βαθμό στον οποίο δίνει ζωή σε «σχέσεις εξάρτησης» στα μέλη του. Με αυτό τον έντονο τρόπο ο Πάπας βεβαιώνει τη βοήθεια της Καθολικής Εκκλησίας, «μία μικρή κοινότητα» η οποία στην Εσθονία αντιπροσωπεύει το 0,5 τοις εκατό, αλλά με «τόση θέληση να συμβάλλει στην γονιμότητα αυτής της γης».

Η γονιμότητα είναι δεμένη με τις ρίζες

Σήμερα έχει σημαδευτεί από μία δυνατή εκκοσμίκευση, με περισσότερο από 70 τοις εκατό του λαού που δηλώνει «μη θρησκευόμενος» και έχει ένα μεγάλο αριθμό διαζευγμένων. Σε όλους ο Πάπας υπενθύμισε ότι μια γη για να είναι γόνιμη, πρέπει να δημιουργήσει εξάρτηση και να έχει ρίζες:
Δεν υπάρχει χειρότερη αλλοίωση από το να αισθανθεί κάποιος ότι δεν έχει ρίζες, ότι δεν ανήκει σε κανένα. Μία γη θα είναι γόνιμη, ένας λαός θα δώσει καρπούς αν θα είναι σε θέση να γεννά το μέλλον στο βαθμό που δίνει ζωή στις σχέσεις εξάρτησης από τα υπόλοιπα μέλη του, στο βαθμό που υπάρχουν σχέσεις ενσωμάτωσης μεταξύ των γενεών και των διαφόρων κοινοτήτων που τον αποτελούν.

Γη μνήμης

“Γη της Παναγίας Θεοτόκου Μαρίας”: έτσι από αιώνες καλούνται αυτές οι χώρες. Και η Παναγία μας υπενθυμίζει δύο λέξεις: μνήμη και γονιμότητα. Το να ενθυμείται ο λαός της Εσθονίας σημαίνει να μην ξεχάσεις εκείνες τις ιστορικές σκληρές περιόδους που σημαδεύτηκαν από “στιγμές πόνου και δοκιμασιών” και τους “αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, οι οποίες πάντοτε τέθηκαν σε αμφισβήτηση ή απειλήθηκαν”.
Αλλά και περισσότερα από 25 χρόνια δηλαδή από την ανεξαρτησία του 1991, η Εσθονία πραγματοποίησε “γιγαντιαία βήματα” και βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στον κατάλογο της ανθρώπινης ανάπτυξης, χάρη στην ικανότητα της ανανέωσης και της ελευθερίας του τύπου και της πολιτικής. Υπάρχουν λοιπόν λόγοι ελπίδας στο να κοιτάξετε προς το μέλλον αλλά πρέπει να ενθυμηθείτε την ιστορία των ανδρών και γυναικών “που αγωνίστηκαν για να καταστήσουν δυνατή την ελευθερία”.

Γόνιμη γη

Από την άλλη μεριά , καλείστε να είστε μία γη γόνιμη. “η ευημερία δεν είναι πάντοτε συνώνυμο της καλοπέρασης, διότι ένα από τα φαινόμενα που μπορούμε να διακρίνουμε στις τεχνοκρατικές μας κοινωνίες είναι η απώλεια της έννοιας της ζωής, της χαράς να ζούμε”. Με αυτό τον τρόπο η συνειδητοποίηση ότι είμαστε ριζωμένοι σε ένα λαό , σε ένα πολιτισμό, μπορεί να χαθεί στερώντας σιγα-σιγά τους νέους από τις ρίζες πάνω στις οποίες μπορούν να στηρίξουν το παρόν και το μέλλον, διότι στους στερούμε την ικανότητα να ονειρεύονται και να διακινδυνεύουν».
Το να θέσουμε ότι τη σιγουριά μας στην τεχνολογική πρόοδο ως μοναδική οδό ανάπτυξης , μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της ικανότητας να δημιουργηθούν διαπροσωπικοί, διαχρονικοί , πολυπολιτισμικοί, αυτό σημαίνει εκείνο τον τρόπο ζωής τόσο σημαντικό για να αισθανθούμε ο ένας μέρος του άλλου και συμμέτοχοι ενός κοινού σχεδίου με την ευρύτερη έννοια του όρου. Κατ’ επέκταση μία από τις πιο σημαντικές ευθύνες που έχουμε, όσοι αναλαμβάνουμε μία υπηρεσία κοινωνική, πολιτική, εκπαιδευτική, θρησκευτική, είναι να γινόμαστε οικοδόμοι δεσμών και συνεργασίας.
.
Η Πρόεδρος της Εσθονίας: η Αγία Έδρα πηγή πνευματικής πηγής για τα κράτη ομήρους του κομμουνισμό

Πριν είχε πάρει το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας, Kersti Kaljulaid. “Με την ηθική και πολιτική εξουσία , η Αγία Έδρα υπήρξε μία πηγή πνευματικής δύναμης για τα κράτη της Ευρώπης που υπήρξαν όμηροι του κομμουνισμού, έδωσε εις αυτά έμπνευση ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν και πάλι την ελευθερία τους».
Υπενθύμισε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους: 'Μην αφήσετε τους εαυτούς σας να νικηθούν από το κακό, να νικήσετε το κακό με το καλό'”.

Η Αρχηγός του Κράτους τη συνάντηση που είχε γίνει στο Βατικανό πριν από εκατό χρόνια, στη διάρκεια του Πολέμου για την ης Ανεξαρτησία της Εσθονίας: ενώ στη Χώρα πίεζε τη διεθνή κοινότητα για να αποκτήσει την αναγνώριση, ο διπλωμάτης από την Εσθονία Kaarel Robert Pusta είχε μία συνάντηση με τον Καρδινάλιο Γραμματέα της Αγίας Έδρας, Pietro Gasparri, ο οποίος, μεταξύ των άλλων πραγμάτων, ήθελε να μάθει τιε σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος. Μπροστά στην απάντηση του Pusta, ότι υπήρχε μια ολοκληρωτική θρησκευτική ελευθερία στη νέα του Δημοκρατία, ο Καρδινάλιος απάντησε εγκαρδίως: ‘Λοιπόν πρέπει να είμαστε φίλοι”.

Μία φιλία που “διατηρήθηκε αντέχοντας τις δοκιμασίες στους πιο δύσκολους καιρούς. Η Αγία Έδρα ποτέ δεν αναγνώρισε την κατοχή στην Εσθονία”. Και σήμερα που η Εσθονία έμεινε πιστή στη δημοκρατία είναι σημαντικό να ενθυμηθούμε μία φράση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β που επισκέφθηκε τη Εσθονία πριν από 25 χρόνια: “Η ελευθερία πρέπει συνεχώς να κατακτάται , δεν πρέπει απλώς να την διαθέτουμε. Έρχεται ως ένα δώρο αλλά πρέπει να τη διαφυλάττουμε αλλά μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω του αγώνα”. Και η Πρόεδρος ολοκλήρωσε λέγοντας: '"να είμαστε προσεκτικοί στη διαφύλαξη της ελευθερίας μας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν δεν είμαστε υπάρχει κίνδυνος κάποια μέρα ελαφριάς απερισκεψίας να κληρονομήσουμε ένα μέλλον γεμάτο από ανησυχίες".


 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου