Τρίτη Κυριακή του Πάσχα Κύκλος Α

Τρίτη Κυριακη του Πάσχα Κύκλος Α


Η ευαγγελική περικοπή που θα ακούσομε από το Ευαγγελιστή Λουκά την προσεχή Κυριακή, τρίτη Κυριακή του Πάσχα, είναι μια από τις πιο γνωστές του Ευαγγελίου.

Η περικοπή αναφέρεται σε δύο μαθητές του Ιησού που φεύγουν από την πόλη της Ιερουσαλήμ  και κατευθύνονται προς το χωριό Εμμαούς. Είναι δύο από τα τόσα πρόσωπα που παρευρέθηκαν  στο θείο δράμα της σταύρωσης του Χριστού και τώρα φεύγουν σκυθρωποί και απαρηγόρητοι.

Στο δρόμο όμως τους πλησιάζει ο Ιησούς ενώ τα μάτια τους αδυνατούν να τον αναγνωρίσουν. Τους λείπει  το φως της πίστης. Ο Ιησούς προσποιείται πως  αγνοεί τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ιερουσαλήμ και ζητά να τα πληροφορηθεί. Ένας από αυτούς, ο Κλεόπας εξηγεί  όλα όσα συνέβησαν στον Ιησού, τον προφήτη το δυνατό  σε έργα και λόγια.

Ο Ευαγγελιστής αναφέρει το όνομα μόνο του ενός από τους δύο μαθητές, του Κλεόπα. Αυτό σημαίνει  ότι ο δεύτερος μαθητής που δεν αναφέρεται το όνομά του, στην πραγματικότητα  είναι όλα εκείνα τα πρόσωπα που θα διαβάσουν  αυτό το κείμενο, η κάθε μια και ο καθένας μας σήμερα που ακούσαμε και μελετούμε αυτή την ευαγγελική περικοπή.

Ο Κλεόπας διηγείται στον Ιησού  όσα συνέβησαν στην Ιερουσαλήμ και φθάνει μέχρι το σημείο που οι μυροφόρες γυναίκες ανάφεραν  ότι ο Ιησούς είναι ζωντανός. Ο περαστικός τούς καλεί  να σκεφθούν τη σημασία  που έδιναν οι Γραφές  για τον Ιησού. Ειδικά  στη σχέση ανάμεσα στο πάθος και τη δόξα.

Οι τρεις φθάνουν  στο χωριό  και ο περαστικός προσποιείται ότι  θέλει  να συνεχίσει το δρόμο του, όμως είναι εκείνοι τον πιέζουν να μείνει μαζί τους.

"Μείνε μαζί μας Κύριε γιατί βραδιάζει», του λένε.

Είναι ένα βράδυ, όχι μόνο χρονολογικό, αλλά  και μεταφορικό. Χωρίς το Χριστό η ζωή μας  είναι σκοτεινή. Είναι πάντα βράδυ, δεν μπορούμε να χαρούμε το φως της ημέρας!

Στο Τραπέζι  της Εμμαούς ο Ιησούς παίρνει  το ψωμί, το ευλογεί, το τεμαχίζει  και το δίνει στους δύο μαθητές. Τότε ανοίχτηκαν τα μάτια τους. Τον αναγνώρισαν αλλά εκείνος  έγινε άφαντος. Άφαντος δε σημαίνει και απών. Αντίθετα παραμένει μέσα στην καρδιά τους που τώρα σκιρτά από χαρά και τρέχουν πίσω στην Ιερουσαλήμ να συναντήσουν τους φοβισμένους αδελφούς και να τους αναγγείλουν την Ανάσταση του Χριστού, να διηγηθούν στους ένδεκα ό,τι τους συνέβη στο δρόμο και στο σπίτι και πως τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του άρτου.

Οι δύο μαθητές έφυγαν από την Αγία πόλη, από τη συντροφιά του Ιησού. Αναζητούν άλλους δρόμους. Δρόμους που τους οδηγούν στη μοναξιά και στην απομόνωση. Όμως μετά από αυτή τη συνάντηση, όλα αλλάζουν. Επιστρέφουν πίσω στην Ιερουσαλήμ  για να αναγγείλουν με χαρά το Ευαγγέλιο  και τη συνάντηση που είχαν με τον Αναστημένο, που τους ερμήνευσε τις Γραφές και τους φλόγιζε τις καρδιές.

Αδελφοί μου και αδελφές μου αυτή η διαδρομή είναι η διαδρομή που ο χριστιανός κάνει κάθε Κυριακή μαζί με το Χριστό. Πορεύεται στο κοινό σπίτι με τους αδελφούς, στο ναό, και εκεί τον αναγνωρίζουν κατά τον τεμαχισμό του άρτου.

Κάθε φορά που τελείται η Θεία Λειτουργία βιώνουμε ότι έζησαν οι μαθητές στο σπίτι τους στην Εμμαούς.

Ο Ιησούς σήμερα δεν είναι εδώ φυσικά παρών, αλλά είναι παρών με τη φαινομενική απουσία του. Ο Ιησούς γίνεται παρών  χάρη στα μυστηριακά σημεία και ειδικά με τα καθαγιασμένα είδη του άρτου και του οίνου.  Είναι ακριβώς στην απουσία του που εμείς ανακαλύπτουμε  μία μεγαλύτερη ακόμη παρουσία. Ο Κύριος φεύγει αλλά για να μας αφήσει  το Πνεύμα του  που είναι μια άλλη μορφή  παρουσίας του μέσα  στην Εκκλησία.

Δυστυχώς κάποιες  φορές  θέλουμε να φύγουμε  από την πραγματικότητα, από τη συντροφιά των άλλων για να ψάξουμε άλλους δρόμους. Είμαστε κουρασμένοι  από τις συνήθεις εμπειρίες μας και ψάχνουμε κάτι το διαφορετικό, κάτι το καινούριο. Όμως πολύ σύντομα συνειδητοποιούμε  ότι στην πραγματικότητα  μόνο η συνάντηση με τον Ιησού  ζεσταίνει αληθινά τις καρδιές μας, διότι μόνο αυτός είναι ο εκλεκτός  συνοδοιπόρος της ζωής μας. Τότε το πρόσωπό μας από σκυθρωπό  γίνεται χαρούμενο και επιστρέφουμε για να δώσουμε με χαρά την καλή αγγελία του Ευαγγελίου με τη ζωή μας και το λόγο μας.  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου