ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Η σημερινή Κυριακή είναι ειδική: είναι όλη ένα κάλεσμα στη χαρά διότι ο Κύριος είναι κοντά.

Και ο λόγος του Θεού που ακούσαμε είναι εμποτισμένος από χαρά και μας καλεί να χαρούμε και να ευφρανθούμε. Ακούσαμε  λίγο πριν τη φωνή του Προφήτη Σοφονία που χρησιμοποίησε τρία ρήματα που εκφράζουν αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την περίοδο του ερχομού: "Να χαίρεσαι, κόρη της Σιών, να αγάλλεσαι  Ισραήλ και ευφραίνου με όλη την καρδιά κόρη της Ιερουσαλήμ!" Να χαίρεσαι, να ευφραίνεσαι και να αγάλλεσαι με όλη την καρδιά!

Αυτός είναι ο λόγος του Θεού που δεν μπορεί κανείς να τον προφέρει με σκυθρωπό πρόσωπο: πρέπει να αναγγέλλεται χαμογελαστό πρόσωπο και με μάτια που ν’ αστράφτουν από χαρά, γιατί είναι ο ίδιος ο Κύριος ο Θεός  που μας ζητά να ζούμε ως ευτυχισμένα άτομα:

Γιατί όμως πρέπει να χαιρόμαστε τόσο πολύ;

Ο προφήτης Σοφονίας  μας δίνει την απάντηση: «Διότι ο Κύριος ο Θεός σου είναι ανάμεσά σου».

Ναι είναι αλήθεια πως όταν ξέρουμε πως ο Θεός είναι παρών και ζωντανός στη ζωή μας τότε πράγματι μπορούμε  να χαιρόμαστε  και να γιορτάζουμε! Γι’ αυτό και κάθε φορά που τελούμε την Αγία Ευχαριστία ψάλλουμε ύμνους και άσματα ανάμεσα στις δεήσεις: το να τραγουδά κανείς είναι ένας τρόπος για να εκφράζει τη χαρά του. Εμείς χαιρόμαστε γιατί με τη θεία Ευχαριστία ο Θεός γίνεται παρών ανάμεσά μας και εμείς βρισκόμαστε ενώπιον του Κυρίου.

Δεν είναι όμως μόνο ο προφήτης Σοφονίας που μας λέει ότι πρέπει να χαιρόμαστε. Ακούσατε τι μας είπε και ο Απόστολος  Παύλος στους Φιλιππισίους: "Να χαίρεστε εν Κυρίω πάντοτε, σας το επαναλαμβάνω να χαίρεστεi."

Δύο φορές μας το επανέλαβε ότι πρέπει να χαιρόμαστε για να το καταλάβουμε.  Ο Απόστολος Παύλος είναι σαφής: «Να χαίρεστε» δηλαδή να αγγέλλεσθε, «εν Κυρίω» να είστε  ευτυχισμένοι. Εν Κυρίω, αυτή είναι η αιτία της χαράς: η παρουσία του Κυρίου στη ζωή μας. Μόνο  μαζί με τον Κύριο μπορούμε να αισθανόμαστε πραγματική χαρά. Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε πως όταν ο Απόστολος Παύλος μας λέει ότι πρέπει να χαιρόμαστε δεν θέλει να μας πει πως πρέπει απλώς να γελούμε, αλλά να αισθανόμαστε μία γαλήνη στην ψυχή μας αυτή τη γαλήνη που εξασφαλίζει ο Κύριος στη ζωή μας.

Οι Χριστιανοί πρέπει να είναι πρόσωπα χαρούμενα! Όσοι δεν πιστεύουν πρέπει να το διακρίνουν αυτό στο πρόσωπο των χριστιανών. Είμαστε όμως πράγματι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι; Χαιρόμαστε για την παρουσία του Κυρίου στη ζωή μας;

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και αυτό δεν είναι ιδιαίτερο δικό μας προνόμιο. Στο ευαγγέλιο του Λουκά που ακούσαμε λίγο πριν, συναντήσαμε τόσο κόσμο,  που επιθυμούσε να είναι ευτυχισμένος: είναι τα πλήθη που προσέχουν στο κήρυγμα της καλής αγγελίας που αναγγέλλει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Ο Ιωάννης επαναλαμβάνει χωρίς να κουράζεται  ότι πλησιάζει ο Μεσσίας: "Εγώ σας βαπτίζω με νερό, αλλά έρχεται εκείνος που είναι πιο ισχυρός από μένα,  του οποίου εγώ δεν είμαι άξιος να λύσω τα κορδόνια των παπουτσιών τουi: εκείνος θα σας βαπτίσει με το Πνεύμα το Άγιο και με τη φωτιά".

Ο Μεσσίας που από αιώνες αναμένει ο λαός του Ισραήλ πλησιάζει. Μαζί του θα φέρει  και την ευτυχία!

Γι’ αυτό και όσοι ακούνε τον Βαπτιστή τον ερωτούν:     « τι πρέπει να κάνουμε»; Ναι ενώ πλησιάζει ο Κύριος δεν μπορεί κανείς να παραμένει αδρανής, χρειάζεται κάτι να κάνει, πρέπει να ετοιμαστεί. Και ο Ιωάννης υποδεικνύει τον τρόπο αυτής της προετοιμασίας: «Όποιος έχει δύο χιτώνες να δώσει σε όποιον δεν έχει. Όποιος έχει τρόφιμα να κάνει το ίδιο».  Ο Ιωάννης δεν ζητά τίποτε παραπάνω από το να μοιράζεται κανείς ότι έχει με τους άλλους. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μόνοι μας. Πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν δίπλα μας βλέπουμε  συνανθρώπους μας που στερούνται τα πάντα;

Ο σημερινός λοιπόν λόγος του Κυρίου, μας προσκαλεί στη χαρά και μας δεσμεύει στην αγάπη προς τον πλησίον. Μας ζητά να ζήσουμε όλη την εβδομάδα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον συνάνθρωπό μας. Να  μοιραστούμε μαζί του, ότι έχουμε. Είναι ο πιο απλός τρόπος  και ο πιο όμορφος  να  ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε τον Κύριο που έρχεται να μας συναντήσεις αυτοπροσώπως αλλά και στο πρόσωπο κάθε φτωχού και δυστυχισμένου συνανθρώπου μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου