Τον τελευταίο αυτό καιρό φαίνεται πως ο Μεγάλος Κατακριτής τα έχει με τους Επισκόπους
Τους τελευταίους αυτούς καιρούς φαίνεται πως ο Μεγάλος Κατακριτής τα έβαλε με τους Επισκόπους για να δημιουργήσει σκάνδαλο. Οι Επίσκοποι οφείλουν λοιπόν να ενθυμούνται τρία βασικά στοιχεία της ζωής τους: ότι η δύναμή τους είναι η προσευχή, να είναι ταπεινοί, να γνωρίζουν ότι εκλέχτηκαν από το Θεό και να μένουν κοντά στο λαό..
Στην ομιλία χθες στο Παρεκκλήσιο του Οίκου της Αγίας Μάρθας, παρουσίασε μερικές σκέψεις παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή (Λουκ. 6,12-19). Στην περικοπή αυτή ο Ιησούς πράγματι περνά όλη τη νύκτα προσευχόμενος και μετά εκλέγει τους Δώδεκα Αποστόλους του – δηλαδή τους «πρώτους επισκόπους” – και μετά κατεβαίνει από το βουνό ανάμεσα στο λαό που έρχεται να τον ακούσει και να θεραπευτεί από τις ασθένειές του.
Μαθήματα επιμόρφωσης για τους Επισκόπους
Ο Πάπας σκέφτηκε να κάνει μερικές σκέψεις πάνω στην εκλογή των επισκόπων , όπως ο Ιησούς το έκανε την πρώτη φορά, και επίσης στα πλαίσια που αυτή την περίοδο στη Ρώμη γίνονται μερικά ειδικά μαθήματα επιμόρφωσης για Επισκόπους : γίνεται ειδική ενημέρωση για τους Επισκόπους που ήδη έχουν συμπληρώσει δέκα χρόνια επισκοπικής διακονίας – που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες. Μία επιμόρφωση για 74 Επισκόπους που εργάζονται σε ιεραποστολικές Χώρες και μία για 130-140 που εξαρτώνται από τη Ρωμαϊκή Σύνοδο για τους Επισκόπους, ένας σύνολο 200 Επισκόπων που παρακολούθησαν δύο σειρές επιμορφωτικών μαθημάτων.
Ο Επίσκοπος άνθρωπος της προσευχής
Η πρώτη βασική προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του είναι: ότι οι επίσκοποι πρέπει να είναι άνθρωποι της προσευχής . Η προσευχή είναι πράγματι “η παρηγοριά που ένας επίσκοπος έχει ιδιαίτερα τις κακές στιγμές ”, πρέπει να ξέρει ότι: “σ’ αυτές τις στιγμές είναι ο ίδιος ο Ιησούς που προσεύχεται για μένα , “προσεύχεται για όλους τους Επισκόπους”. Σ’ αυτή τη συνείδηση ο Επίσκοπος βρίσκει εκείνη την “παρηγοριά” και εκείνη τη δύναμη που τον οδηγεί να προσεύχεται και ο ίδιος για τον εαυτό του και για το λαό του Θεού. Αυτό είναι το πρώτο του καθήκον του. Το ότι ο Επίσκοπος πρέπει να είναι ο άνθρωπος της προσευχής το βεβαιώνει επίσης ο Άγιος Πέτρος όταν λέει: “Για μας η προσευχή είναι η αναγγελία του Λόγου”. Δεν λέει : “Είναι η οργάνωση ποιμαντικών προγραμμάτων”..
Άνθρωπος που αισθάνεται εκλεγμένος και είναι ταπεινός
Η δεύτερη στάση του Επισκόπου που υπογράμμισε ο Πάπας είναι ότι: ο ίδιος ο Ιησούς εκλέγει τους Δώδεκα και ο πιστός Επίσκοπος ξέρει ότι δεν εξέλεξε ο ίδιος τον εαυτόν του, αλλά εκλέχτηκε:
Ο Επίσκοπος που αγαπά τον Ιησού δεν είναι ένα ορειβάτης που προπορεύεται με την κλήση του σαν θα ήταν ένα επάγγελμα, και ίσως οραματιζόμενος μια άλλη δυνατότητα που θα τον προχωρήσει ή θα πάει ψηλά: Όχι . Ο Επίσκοπος πρέπει να αισθάνεται εκλεγμένος. Και να έχει ακριβώς τη σιγουριά ότι εκλέχτηκε. Αυτό τον οδηγεί σε διάλογο με τον Κύριο: “Εσύ με διάλεξες, που είμαι ελάχιστος, και αμαρτωλός…..”: πρέπει να είναι επίσης ταπεινός Όταν αισθάνεται εκλεγμένος, αισθάνεται τη ματιά το Ιησού πάνω στην ύπαρξή του και αυτό του δίνει δύναμη.
Να μη μένει μακριά από το λαό του
Τέλος, όπως ο Ιησούς στο ευαγγέλιο που ακούσαμε, έτσι και ο Επίσκοπος καλείται να είναι κοντά στο λαό και να μην απομακρύνεται:
Ο Επίσκοπος δεν μένει μακριά από το λαό, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί συμπεριφορές που τον φέρνουν σε απόσταση από το λαό. Ο Επίσκοπος αγγίζει το λαό και αφήνει το λαό να τον αγγίξει. Θα είναι μόνο η ελίτ που θα κατακρίνει τον Επίσκοπο. Δεν πρέπει να αναζητά τους δυνατούς, εκείνους που δημιουργούν τις ελίτ της κοινωνίας.
Ο Μεγάλος Κατακριτής θέλει να σκανδαλίσει το λαό
Πολλές φορές και σ’ αυτή την ομιλία του ο Πάπας επανέρχεται λέγοντας ότι η δύναμη του Επισκόπου είναι η προσευχή, το να είναι “άνθρωπος της προσευχής”, “άνθρωπος που αισθάνεται εκλεγμένος από το Θεός και άνθρωπος μέσα στο λαό”:
Αυτό μας κάνει καλό να το θυμόμαστε, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους καιρούς στους οποίους ο Μεγάλος Κατακριτής τα έχει βάλει με τους Επισκόπους. Είναι αλήθεια ότι όλοι είμαστε αμαρτωλοί, κι εμείς οι Επίσκοποι. Αυτός όμως προσπαθεί να αποκαλύψει τις αμαρτίες για να σκανδαλίσει το λαό. Ο μεγάλος Κατακριτής που όπως και λέει το πρώτο κεφάλαιο του Βιβλίου του Ιώβ “περιφέρεται μέσα στον κόσμο αναζητώντας μόνο να κατακρίνει”. Η δύναμη του Επισκόπου εναντίον του Μεγάλου αυτού Κατακριτή είναι η προσευχή, όπως η προσευχή του Ιησού πάνω του έτσι και η δική του. Και η ταπεινότητα του πρέπει να τον ωθεί να αισθάνεται εκλεγμένος και να μένει κοντά στο λαό, χωρίς να ζει μια ζωή αριστοκρατική.
Ας προσευχηθούμε σήμερα για όλους τους Επισκόπους μας: για μένα για εκείνους που είναι σήμερα είναι μαζί μας και για τους Επισκόπους όλου του κόσμου.
+Ν