Το ζήτημα των μεταναστών στην Ελλάδα
Εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα λόγω της όλο και πιο δύσκολης κατάστασης στο προσφυγικό στρατόπεδο λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Μαλακάσας. Εκτός από τις νέες αφίξεις τις τελευταίες ημέρες, ο ντόπιος πληθυσμός ανησυχούσε για τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 μετά την αναφορά ενός κρούσματος στον χώρο φιλοξενίας τις τελευταίες ημέρες.
Μαζί μας ο ειδικός στις μεταναστευτικές ροές Alfonso Giordano.
Δεκάδες κάτοικοι ενός χωριού κοντά στην Αθήνα οργάνωσαν χθες διαδήλωση προς την εθνική οδό απέναντι του στρατοπέδου που φιλοξενεί εκατοντάδες αιτούντες άσυλο στην περιοχή. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που εμπόδισαν την κυκλοφορία κοντά στην πόλη της Μαλακάσας, περίπου 38 χιλιόμετρα βόρεια της Ελληνικής πρωτεύουσας. Έχουν αναφερθεί κάποιοι τραυματισμοί μεταξύ της αστυνομίας και του πλήθους.
Η ιστορία του προσφυγικού καταυλισμού
Το στρατόπεδο αναπτύχθηκε ραγδαία τον Μάρτιο για να φιλοξενήσει εκατοντάδες νέους μετανάστες των οποίων η άφιξη ενθαρρύνθηκε από τη γειτονική Τουρκία. Τον Απρίλιο, το στρατόπεδο μπήκε σε περιορισμό αφού ένας Αφγανός πολίτης ήταν θετικός στον Κορονοϊό, αλλά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαλακάσας, πολλοί κάτοικοι του στρατοπέδου πηγαινοέρχονταν έκτος του καταυλισμού χωρίς να σέβονται τιε οδηγίες.
Μιλήσαμε με τον Alfonso Giordano, καθηγητή Γεωπολιτικής και Μεταναστευτικών ροών στο Πανεπιστήμιο Luiss Guido Carli της Ρώμης, για το τι συμβαίνει κοντά στην Αθήνα, για τις περίπλοκες πολιτικές ισορροπίες πίσω από το ζήτημα των μεταναστών που χτυπούν τις πόρτες της Ευρώπης.
Η Ελλάδα και η ΕΕ: στην πρώτη γραμμή με τους μετανάστες
Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος τόσο όσον αφορά τη Μεσόγειο όσο και τα Βαλκάνια. Το ζήτημα για την Αθήνα – υπογραμμίζει ο Giordano – πρέπει να εξεταστεί ιδίως σε σχέση με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση των ροών. Η Άγκυρα εναλλάσσει την στρατηγική της: όταν έκανε την συμφωνία για την οποία έλαβε 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες, αργότερα όμως αθέτησε τους όρους τις συμφωνίας και επέτρεψε στους μετανάστες από τη Συρία και πέραν αυτής, να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Το θέμα είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν όσον αφορά την ελληνική πλευρά που συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα, ενώ για την τουρκική πλευρά η διοίκηση παραμένει εξ ολοκλήρου στα χέρια της Άγκυρας και αυτή την στιγμή – εξηγεί ο Giordano – δεν είναι σαφές ποιες νέες ροές προετοιμάζονται ή όχι προς την Ελλάδα.
Μετάφραση: π.Ι.Σκλ.