”Το Βατικανό θα βρει τρόπο να συγκληθεί μια Οικουμενική Σύνοδος”

''Το Βατικανό θα βρει τρόπο να συγκληθεί μια Οικουμενική Σύνοδος''

"Το Βατικανό ελπίζει να συγκληθεί ένα Οικουμενικό Χριστιανικό Συμβούλιο, και θα αναζητήσει έναν τρόπο για να το διεκπεραιώσει στο μέλλον" δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το RIA Novosti τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Celestino Migliore, αποστολικός Νούντσιος στη Ρωσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Βατικανού απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν είναι εφικτό μια νέα Οικουμενική Σύνοδο, με τη συμμετοχή όλων των θρησκειών μεταξύ άλλων δήλωσε: "Ελπίζουμε να γίνει, αλλά κάποιος θα πρέπει να την συγκαλέσει".
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Μιλλόρε, τόνισε ότι "στο μέλλον θα βρούμε έναν τρόπο, αλλά και μια φόρμουλα το πως να συγκαλέσουμε μια Οικουμενική Σύνοδο".
Σύμφωνα με το "Πηδάλιο" του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου – Οικουμενική Σύνοδος, αποκαλείται «η δια προσταγής Βασιλικής συναχθείσα, η περί πίστεως όρον δογματικόν εκθεμένη, η ευσεβή, και ορθόδοξα, και σύμφωνα ταις αγίαις Γραφαίς, η ταις προλαβούσαις Οικουμενικαίς διορίζουσα, ην η συμφωνία απάντων των της καθολικής Εκκλησίας Πατριαρχών και Αρχιερέων απεδέξατο, είτε δια αυτοπροσώπου παρουσίας, είτε δια τοποτηρητών ή και τούτων απόντων, δια γραμμάτων και υπογραφών αυτών».

Τα χαρακτηριστικά ιδιώματα των Οικουμενικών Συνόδων είναι τέσσερα κατά τον Δοσίθεο Ιεροσολύμων:

– Το να συναθροίζονται δια προσταγών Βασιλικών.

– Το να γίνεται συζήτηση περί πίστεως και ακολούθως να εκτίθεται απόφαση και όρος δογματικός.

– Το να είναι τα εκτιθέμενα δόγματα και Κανόνες ορθόδοξα και σύμφωνα με τις Γραφές και τις προλαβούσες οικουμενικές Συνόδους.

– Το να συμφωνήσουν και αποδεχτούν πάντες οι ορθόδοξοι Πατριάρχες και αρχιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, είτε δια αυτοπροσώπου παρουσίας των, είτε δια τοποτηρητών, είτε απόντων και δια επιστολών αυτών τις αποφάσεις της εκάστοτε συνόδου.

Τέλος να αναφέρουμε ότι όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι συνεκλήθησαν μόνο από Αυτοκράτορες, όπως φαίνεται παρακάτω:

Α΄ Αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο (325)

Β' Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ (381)

Γ' Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β' (431)

Δ' Αυτοκράτορα Μαρκιανό και τη σύζυγό του, Αυγούστα Πουλχερία (451)

Ε' Αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ και η σύζυγός του, Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (553)

ΣΤ΄ Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο (680)

Πενθέκτη: Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β' (691)

Ζ' Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ΄ και τη μητέρα του, Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία (787)

Τέλος υπάρχει και η λεγόμενη "Εν Αγία Σοφία" Σύνοδος (γνωστή και ως Η΄ Οικουμενική): Αυτοκράτορα Βασίλειο Α΄ Μακεδόνα (879)

Πηγή: romfea.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου