Το Βατικανό γίνεται πράσινο Κράτος:

Το Βατικανό γίνεται πράσινο Κράτος:

Από σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, επιχειρεί και λειτουργεί η νέα οικολογική περιοχή που βρίσκεται εντός του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, στον Πύργο San Giovanni. Αυτό κοινοποιήθηκε από το Κυβερνείο της Πόλης του Βατικανού, εξηγώντας ότι ακόμη και το πιο μικρό Κράτος του κόσμου παράγει απόβλητα και ότι ήδη εδώ και μερικά χρόνια, προωθεί μια διαφορετική αποκομιδή σε διάφορα Γραφεία και κατοικίες .

Το αρμόδιο τμήμα της Αστικής Καθαριότητας, εδώ και δύο χρόνια περίπου, έχει διανείμει στους διάφορους χρήστες, τα αποκαλούμενα «kit» για την διαφορετική αποκομιδή που αποτελούνται από δοχεία διαφόρων χρωμάτων για τη διάκριση των διαφόρων τύπων απορριμμάτων και από τσάντες αποκομιδής.

Οι κάδοι, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια του Κράτους, έχουν κατά συνέπεια, φτιαχτεί και χωριστεί ανάλογα με τις διάφορες κατηγορίες απορριμμάτων.

Κατόπιν αιτήματος των προϊσταμένων, μετά τον εντοπισμό μιας κατάλληλης περιοχής, η Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών πραγματοποίησε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να την προσαρμόσει στις απαιτούμενες ανάγκες για τα οικολογικά νησιά, ή για τις περιοχές συλλογής απορριμμάτων, όπου μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και οι «κάδοι», τα κοντέινερ, τα οποία στη συνέχεια θα συλλεχθούν από τα φορτηγά για να κατανεμηθούν στα διάφορα σημεία αποκομιδής.

Πειραματικά θα ξεκινήσουν με τις συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι οι οποίες θα εγκαινιάσουν το νέο οικολογικό νησί. Για αρχή έχει τοποθετηθεί ένας μόνο συμπιεστής – πρέσα, αλλά μετά την πρώτη φάση, υπάρχει η ελπίδα ότι το εν λόγω σημείο αποκομιδής θα γίνει το κύριο σημείο για όλο το Κράτος της Πόλης του Βατικανού.

Πράγματι, εδώ και πολλά χρόνια στο Βατικανό πραγματοποιείται η αποκομιδή διαφορετικών τύπων απορριμμάτων: Στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Molazza» συλλέγονται απορρίμματα από σίδερο, ξύλο καθώς και τα «αδρανή» ή τα οικοδομικά απόβλητα, που δεν είναι επικίνδυνα. Αντιθέτως, στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Vignaccia», συλλέγονται εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των ειδικών αποβλήτων (επικίνδυνα και μη) όπως χρησιμοποιημένα έλαια, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, διάφορα υγρά κτλ.

Προφανώς, για ένα σωστό διαχωρισμό, οι διάφοροι χρήστες έχουν ενημερωθεί πάνω στην απόλυτη ανάγκη να διαχωρίζουν τα απορρίμματα ανάλογα με τον τύπο,  να μειώνουν όσο είναι δυνατόν τα ογκώδη, να παρέχουν στον αρμόδιο φορέα στο κέντρο της αποκομιδής ένα ειδικό έγγραφο αποδοχής των ιδίων αποβλήτων και να προχωρούν με μεθοδευμένο τρόπο στην αποθήκευση των υλικών.

Όλες οι περιοχές θα είναι ανοιχτές από τη Δευτέρα έως το Σάββατο και θα είναι επανδρωμένες από ένα αρμόδιο οργανισμό για τη διαχείριση και τη συντήρηση των κήπων του Βατικανού και φυσικά για την αστική καθαριότητα. Γίνεται λόγος για περίπου 30 εμπλεκόμενα άτομα – μεταξύ άλλων – και για την υλοποίηση διαφόρων ανθοκομικών διακοσμήσεων για τις τελετές στις οποίες προΐσταται ο Άγιος Πατέρας.

Η Εγκύκλιος επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου LaudatoSì συνέβαλε σημαντικά στην επιτάχυνση της υλοποίησης και της εφαρμογής του διαφορετικού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων αν και, όπως προαναφέρθηκε, αυτό το είδος διαλογής θα είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και αν ήταν λιγότερο οργανωμένο  και ακριβές.

Οι ανώτεροι του Κυβερνείου, ο καρδινάλιος Giuseppe Bertello και ο σεβασμιότατος Fernando Vérgez Alzaga, και ο υπεύθυνος των Κήπων και της Αστικής Καθαριότητας p. ì Domenico Ambrifi, ελπίζουν ότι το μικρό Κράτος θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα «πράσινου» Κράτους και όχι ρυπογόνου.

ρφ  

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ANGELUS, Κυριακής 14ης Αυγούστου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή,14 Αυγούστου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας υπάρχει μια

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου