To Πασχαλινό μήνυμα «Urbi et Orbi»

To Πασχαλινό μήνυμα «Urbi et Orbi»

Ο Πάπας Φραγκίσκος  επικαλέστηκε καρπούς  ελπίδας και ειρήνης στην σημαδεμένη ιστορία από  την αδικία και τη βία: αναφέρθηκε στη μαρτυρική Συρία, τους Αγίους Τόπους, το Νότιο Σουδάν, την Ουκρανία  και την Βενεζουέλα. Ενεθάρρυνε το διάλογο μεταξύ των κρατών και ιδιαίτερα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας και αναφέρθηκε  σε όλα τα παιδιά που πλήττονται από τον πόλεμο και την πείνα.

Σε μία κατάμεστη από πιστούς Πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια, ο Πάπας Φραγκίσκος,  από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, επικαλέστηκε την ειρήνη για όλες τις περιοχές του κόσμου που είναι σημαδεμένες από την αδικία και τη βία. «Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού  είναι η αληθινή ελπίδα του κόσμου, αυτή που δεν απογοητεύει». Αυτή είναι η δύναμη του κόκκου του σιταριού που ανανεώνει τον κόσμο και φέρνει σήμερα καρπούς.

Φέρνει  καρπούς ελπίδας και αξιοπρέπειας,  εκεί όπου υπάρχουν φτώχεια και διωγμοί, εκεί που δεν υπάρχει εργασία, ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες  – τόσες φορές διωγμένοι από τη σύγχρονη κουλτούρα του άχρηστου – στα θύματα των ναρκωτικών, του εμπορίου ανθρωπίνων υπάρξεων  και τόσων μορφών σκλαβιάς της εποχής μας.

Η θερμή έκκληση για τη Συρία

Ο Πάπας στη συνέχεια   ζήτησε καρπούς ειρήνης για όλο τον κόσμο ξεκινώντας από  «από την αγαπημένη και μαρτυρική Συρία» της οποίας ο λαός είναι εξαντλημένος  από ένα πόλεμο που δεν έχει τέλος.

Σ’ αυτό το Πάσχα το φως του Χριστού  ας φωτίσει τις συνειδήσεις όλων των πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων, ώστε  να τεθεί ένα άμεσο τέλος στην εξόντωση, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της κοινωνικής βοήθειας  και να προβλεφθεί η δυνατότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που αυτοί οι αγαπητοί μας αδελφοί και αδελφές έχουν άμεση  ανάγκη, εξασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα συνθήκες κατάλληλες για να επιστρέψουν όσοι έχουν διασκορπιστεί.

Ειρήνη στους Αγίου Τόπους και στη Μέση Ανατολή

Ο Πάπας  ζήτησε στη συνέχεια καρπούς συμφιλίωσης  για τους Αγίους Τόπους,, “ακόμη και αυτές τις ημέρες τραυματισμένοι από  ανοικτές συγκρούσεις που δεν απαλλάσσουν τους άμαχους”, για την Υεμένη και όλη τη Μέση Ανατολή , “ώστε ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός να υπερισχύσουν των διαιρέσεων και της βίας”.

Είθε οι αδελφοί μας εν Χριστώ,  που τόσο συχνά υπόκεινται σε πιέσεις και διωγμούς  να είναι φωτεινοί μάρτυρες του Αναστημένου και της νίκης  του καλού πάνω στο κακό.

Η σκέψη για την Αφρική και το Νότιο Σουδάν

Ο Άγιος Πατέρας δεν θέλησε να παραλείψει το Νότιο Σουδάν και τις περιοχές της Αφρικής που υποφέρουν από  πείνα, συγκρούσεις και την τρομοκρατία, που πλήττουν κυρίως τα παιδιά και ζήτησε την αλληλεγγύη για όλους εκείνους τους ανθρώπους που «αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους και στερούνται στο ελάχιστο αναγκαίο για ζήσουν. "

Ο Πάπας ενθάρρυνε το διάλογο μεταξύ της Βορίου και Νοτίου Κορέας

Δεν παρέλειψε  να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας ζητώντας από τους ηγέτες τους να ενεργούν με "σοφία και διάκριση για το καλό του Κορεατικού λαού και για να μπορέσει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης εντός της διεθνούς κοινότητας".

Ειρήνη στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα

Ο Πάπας ζήτησε στη συνέχεια  καρπούς ομόνοιας για την Ουκρανία και καρπούς παρηγοριάς για το λαό της Βενεζουέλας ο οποίος ζει – όπως έγραψαν οι επίσκοποι – «ένα είδος “ξενιτιάς” στη χώρα τους.

Είθε  με τη δύναμη της Αναστάσεως του Κυρίου, να βρει το σωστό δρόμο για ειρήνη και ανθρωπιά και να βγει το συντομότερο από την πολιτική και  ανθρωπιστική κρίση που έχουν συγκλονιστικές συνέπειες , και να μη λείψει ποτέ η ανθρωπιστική βοήθεια στα παιδιά της που αναγκάζονται εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Η σκέψη για τα παιδιά, τους ηλικιωμένος  και τους πολιτικούς ηγέτες.

Στο Μήνυμα του, ο Πάπας υπενθύμισε για τα παιδιά ότι «εξαιτίας των πολέμων και της πείνας, μεγαλώνουν χωρίς ελπίδα, χωρίς εκπαίδευση και φροντίδα υγείας. Αναφέρθηκε για τους ηλικιωμένους που απορρίπτονται από την εγωιστική κουλτούρα, η οποία αφήνει κατά μέρος εκείνους που δεν είναι «παραγωγικοί» και ζήτησε από όσους έχουν πολιτικές ευθύνες να σέβονται πάντα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η λέξη της Ανάστασης

Στο τέλος του μηνύματός του Urbi et Orbi ( στην Πόλη και την Οικουμένη) ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι  όπως στις γυναίκες που πήγαν στο μνήμα την αυγή της Κυριακής, έτσι και σε μας σήμερα απευθύνεται ο λόγος: «Γιατί ζητάτε τον ζωντανό μεταξύ των νεκρών. Δεν εδώ διότι Ανέστη! "

Ο θάνατος, η μοναξιά και ο φόβος δεν είναι πλέον η τελευταία λέξη. Υπάρχει μια λέξη που πάει πιο πέρα. Είναι η λέξη Ανάσταση. Η δύναμη του Θεού,  «διαλύει όλα το σκοτάδι, πλένει τα ανομήματα, αποκαθιστά την χαμένη αθωότητα, φέρνει στους πενθούντες τη χαρά, διώχνει το μίσος, κάμπτει τη σκληρότητα των ισχυρών, προωθεί την αρμονία και την ειρήνη. Καλό Πάσχα σε όλους

Οι ευχές στην Ιταλία και στον κόσμο

Απευθύνοντας  τις Πασχαλινές ευχές του για  Ιταλούς και όσους έφθασαν από άλλες και ήταν παρόντες  στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, καθώς και σε εκείνους που είχαν συνδεθεί με την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Πάπας επικαλέστηκε τη χαρά και ελπίδα του Αναστημένου Χριστού, ώστε να δώσουν θάρρος στις οικογένειες, ειδικά στους ηλικιωμένους που είναι η πολύτιμη μνήμη της κοινωνίας και στους νέους που εκπροσωπούν το μέλλον της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας.

Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τα λουλούδια που προσέφεραν οι Κάτω Χώρες.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου