Το σήμερα του Θεού (συνέχεια)

Το σήμερα του Θεού (συνέχεια)

(συνέχεια στο χθεσινό κείμενο)

OΙησούς επέστρεψε στην Γαλιλαία  με τη δύναμη του  Πνεύματος και η φήμη του διαδιδόταν  σε όλη την περιοχή. Δίδασκε στις συναγωγές τους  και τον θαύμαζαν. Ήρθε στη Ναζαρέτ , όπου είχε μεγαλώσει  και κατά συνήθειά του , το Σάββατο, μπήκε στη συναγωγή και σηκώθηκε να διαβάσει. Του δόθηκε  το βιβλίο  του προφήτη Ησαΐα». Ο Ιησούς είναι τώρα περίπου τριάντα χρονών, δεν ανήκει στην ιερατική τάξη, δεν είναι επομένως ένας ιερέας, είναι ένας απλός πιστός του λαού του Ισραήλ, και από δώδεκα ετών είχε το δικαίωμα να διαβάζει δημοσίως τις Γραφές και να τις ερμηνεύει.

Έτσι έγινε και με εκείνο το Σάββατο, στην ίδια Συναγωγή   στην οποία  τράφηκε η πίστη του από τα παιδικά του χρόνια, όταν κατοικούσε στη Ναζαρέτ, μέσω των λατρευτικών συνάξεων. Ο Ιησούς ανεβαίνει στον άμβωνα και αφού άνοιξε  το βιβλίο  που του δόθηκε, διαβάζει  την περικοπή  που προβλεπόταν για εκείνο το Σάββατο, που ήταν από το 61ο κεφάλαιο  του προφήτη Ησαΐα .

Αυτό το κείμενο, που διάβασε ο Ιησούς, είναι μια αυτοπαρουσίαση  ενός ανώνυμου προφήτη που παρουσιάζει την κλήση του και την αποστολή του: «το πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, επειδή ο Κύριος με έχρισε , να ευαγγελίζομαι τους φτωχούς με έστειλε, να γιατρέψω τους συντριμμένους στην καρδιά, να κηρύξω ελευθερία στους αιχμαλώτους και άνοιγμα δεσμωτηρίου στους δέσμιους, να κηρύξω το έτος της χάρης του Κυρίου»

Ποιος είναι αυτός ο προφήτης χωρίς όνομα που παρουσιάζει ο Ησαΐας; Ποια θα είναι η αποστολή του; Πότε αυτή θα  πραγματοποιηθεί; Αυτές  ερωτήσεις που σίγουρα δημιουργούνται με το άκουσμα αυτού του κειμένου.

Ο Ιησούς  αφού διάβασε το κείμενο το σχολίασε  με ελάχιστες λέξεις λέγοντας: «Σήμερα  πραγματοποιήθηκε  αυτή η Γραφή που ακούσατε». Σήμερα, διότι πάντοτε ένας ακροατής  δέχεται το λόγο του Θεού, σε ένα σήμερα: είναι εδώ και τώρα, που ο Λόγος του Θεού  μας προκαλεί να τον πραγματοποιήσουμε και να τον ακολουθήσουμε. Δεν υπάρχει καιρός για καθυστέρηση: σήμερα πραγματοποιείται η σωτηρία! Είναι ο Λουκάς  που εγκαινιάζει αυτή τη θεολογία  του «σήμερα του Θεού». 
Δώδεκα είναι οι φορές που αυτό το χρονικό επίρρημα «σήμερα» το συναντάμε στο  ευαγγέλιό του Λουκά, εκ των οποίων οι πιο  σημαντικές είναι:  για την αποκάλυψη στους αγγέλους στη Βηθλεέμ «σήμερα γεννήθηκε για σας» (2,11), στη βάπτιση του Ιησού ακούγεται η φωνή του Πατέρα: εγώ σήμερα σε γέννησα στην παρούσα ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε, «σήμερα πραγματοποιήθηκε ο λόγος που ακούσατε», στη διάρκεια της πορείας       του Ιησού προς την Ιερουσαλήμ (13,32.33) και ενώ τον προειδοποίησαν μερικοί Φαρισαίοι ότι ο Ηρώδης θέλει να τον σκοτώσει εκείνος απάντησε: «πηγαίνετε να πείτε σ’ αυτή την αλεπού¨, πως αυτά  θα γίνουν σήμερα και αύριο: θεραπεύω δαιμονισμένους και γιατρεύω ασθενείς  και την τρίτη ημέρα το έργο μου θα φθάσει στο τέλος.
Στο σπίτι του ο Ιησούς λέει: σήμερα ήλθε η σωτηρία σ’ αυτό το σπίτι» (19,5-9), ο λόγος που απευθύνθηκε στον Πέτρο  για την προαναγγελία της άρνησής του: « πριν λαλήσει σήμερα ο πετεινός τρεις φορές θα με αρνηθείς»  ( 22,34.61) ως σωτηρία  που δόθηκε πάνω από το σταυρό στον μετανοήσαντα ληστή (23,43), «σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο.
Το σήμερα είναι για τον καθένα η στιγμή που ακούμε, το λόγο του Κυρίου. Είναι τότε που δεν πρέπει να σκληρύνουμε τις καρδιές μας (ψαλ. 95,7.8) για να μπορέσουμε να  τον δεχτούμε. Ο λόγος  του Θεού με τη δυναμικότητα του  αντηχεί πάντα  σήμερα και «όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει λέει ο Κύριος (Λουκ. 8,8). Είναι πάντα στο Σήμερα που ακούμε  το λόγο του Κυρίου και καλούμαστε να δεχτούμε τον ή να τον απορρίψουμε. Σήμερα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση, να κάνουμε την επιλογή μας για τη ζωή ή την απώλεια. Σήμερα μπορούμε να πούμε, όπως τότε οι ακροατές  του Ιησού: «Σήμερα είδαμε σπουδαία πράγματα».  (Λουκ. 5, 26) Αυτό που μπορούμε να  πούμε, ακόμη και μετά από ένα αμαρτωλό παρελθόν, είναι : «σήμερα ξαναρχίζω» διότι  η χριστιανική ζωή είναι πάντα ένα πέρασμα από  ξεκίνημα σε ξεκίνημα, η ζωή μας είναι μια σειρά από ξεκινήματα που ποτέ δεν τελειώνουν (όπως λέει ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας ο Άγιος Γρηγόριος της Νύσσης)

Ο Ιησούς είναι λοιπόν ο αναμενόμενος από τις Γραφές προφήτης, ο τελευταίος των προφητών. Ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Μεσσίας,  ο χρισμένος από το Θεό όχι με έλαιο αλλά με το Πνεύμα το Άγιο.  Η αποστολή του είναι να φέρει  στους την καλή αγγελία της σωτηρίας, το Ευαγγέλιο. Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν το Θεό για τις τόσες ευκαιρίες που μας έχει δώσει να τον ακούσομε, να τον γνωρίσουμε, να τον θαυμάσουμε και να πάρουμε την απόφαση και σήμερα από πιο κοντά να τον ακολουθήσουμε. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου