Το Σας ασπάζομαι… φίληματι αγίῳ…

Το Σας ασπάζομαι… φίληματι αγίῳ…

ασπαζομαι.JPG

Σύμβολο τρυφερής αγάπης και αληθινής φιλίας, το φιλί εκφράζει τα αισθήματα που ενώνουν όλες τις γενιές και πλέκουν τις ανθρώπινες σχέσεις δια μέσου των αιώνων.

Μετά από μια σύγκρουση που προήλθε από κληρονομικές ζήλιες οι αδελφοί Ιακώβ και Ησαύ ξανασυναντώνται. Ο Ιακώβ πλησιάζει με φόβο γιατί η συνείδησή του δεν είναι ήσυχη. Με επίδραση της Μητέρας του, Ρεβέκκας, έκλεψε την ευλογία του Πατέρα η οποία ανήκε στον πρωτότοκο αδελφό του.

Σαν σύμβολο μετανοίας, τρέχει να συναντήσει τον αδελφό του Ησαύ, τον ασπάζεται και οι δύο άρχισαν να κλαίνε (Γεν. 33, 1-4) είναι μια ιστορία από το βιβλίο της Γένεσης που μας δίνει το φιλί της επανεύρεσης και του παραστρατήματος.

Ο προφήτης Ηλίας προκαλείται από τους ιερείς του Βαάλ, πάει στο όρος Χωρήβ αποθαρρυμένος. Η παρουσία ενός αγγέλου αποκαλύπτει την παρουσία του Θεού μέσα στη σιωπή, που προστατεύει εκείνους που δεν φίλησαν το άγαλμα του Βαάλ.

Το φιλί μπορεί να είναι και παγίδα όταν δίνεται από συμφέρον ή υποκρισία! Δηλαδή αυτό που έκανε ο Αβεσαλώμ στον πατέρα του τον Δαυίδ, που τον φίλησε για να τον κάνει διάδοχό του και να πάρει την εξουσία, είναι η διαστροφή του φιλήματος.

Τέλος, έχουμε το φιλί της αγάπης που ανακαλύπτουμε ιδιαίτερα στη ζωή του Χριστού, ειδικά στη συμπεριφορά του με τα παιδιά. Τα αγκάλιασε και τα φιλούσε «σ’ αυτά ανήκει η βασιλεία των Ουρανών». Αλλά και μια αμαρτωλή γυναίκα που μύρωσε και φίλησε τα πόδια του Χριστού και ο Χριστός της έδωσε το συχώριο!

Μακάρι, κάθε ευχή που βγαίνει απ’ το σώμα μας να είναι ένα φιλί που έρχεται απ’ το Θεό Πατέρα.

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου