Το Ροδάριο: πλήρης προσευχή του χριστιανού

Το Ροδάριο: πλήρης προσευχή του χριστιανού


Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην Παναγία του Ροδαρίου σε όλη την Καθολική Εκκλησία.

Εδώ στην Τήνο υπάρχει και ένας ιδιαίτερος παραπάνω λόγος: είναι η μεγάλη και ιστορική προστάτισσα της τοπικής μας Εκκλησίας, αφού σ’ αυτήν οι πρόγονοί μας αφιέρωσαν τον Καθεδρικό τους ναό.

Ροδάριο σημαίνει στεφάνι από ρόδα. Παλαιότερα τέτοια στεφάνια τα προσέφεραν τιμητικά σε βασίλισσες και πριγκίπισσες. Από την ίδια εκείνη μεσαιωνική εποχή πολλοί ευσεβείς πιστοί, ευλαβείς προς την Παναγία, της έπλεκαν πνευματικά στεφάνια προσευχής, ιδιαίτερα με επαναλήψεις της αγαπημένης αγγελική προσευχής «Χαίρε Μαρία».

Ακόμα σήμερα το Ροδάριο λέγεται και «κορονέττα», που σημαίνει «μικρό στεφάνι». Η επανάληψη του Χαίρε Μαρία ήταν απολύτως εύκολη και για τα παιδιά και για τους φτωχούς και απλοϊκούς, ακόμα και για τους αγράμματους, που έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν με απλά και όχι με πολύπλοκα λόγια την πίστη τους στον Θεό και στα μεγαλεία που έκαμε για τον λαό του. Πράγματι, στο Ροδάριο μελετούμε τα μυστήρια της σωτηρίας μας (Χαροποιά, Φωτεινά, Λυπηρά και Ένδοξα).

Προσευχόμαστε στον Θεό Πατέρα με το «Πάτερ ημών» και δοξάζουμε την Αγία Τριάδα με το «Δόξα Πατρί». Με την επανάληψη του «Χαίρε Μαρία» ενωνόμαστε με τους Αγγέλους χαιρετίζοντας τη Μητέρα του Ιησού, με τα ίδια εκείνα λόγια με τα οποία τη χαιρέτησε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ για να της αναγγείλει τη μεγάλη χαρά της σάρκωσης του Υιού του Θεού. Με τις Λιτανείες εκφράζουμε τους επαίνους της Παναγίας και επιβεβαιώνουμε την προφητεία της πως όλες οι γενεές θα τη μακαρίζουν.

Πρόκειται για μια άκρως βιβλική προσευχή, αφού στο σύνολό της εμπνέεται από τα Μυστήρια της σωτηρίας που εμπεριέχονται στο Ευαγγέλιο. Μαζί με το «Πάτερ ημών» και το «Δόξα Πατρί», συμπληρώνεται η πληρέστερη προσευχή. Η Προσευχή του Ροδαρίου είναι μια προσευχή χριστοκεντρική, σωτηριολογική και θεομητορική ταυτόχρονα. Πώς, λοιπόν, δε θα ήταν ταυτόχρονα και η πιο αυθεντική έκφραση της προσευχής της χριστιανική οικογένειας.

Πηγή:  Sanicolo.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου