Το Πρόγραμμα του Πάπα για το 2019

Το Πρόγραμμα του Πάπα για το 2019

Το έτος 2019  παρουσιάζεται για τον Πάπα ως ένα έτος πολύ  έντονο λόγω των πολλών  τα γεγονότα τα οποία έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Τον Ιανουάριο  προβλέπεται η συνήθης συνάντηση με το διπλωματικό Σώμα  παρά τη Αγία Έδρα , μία ευκαιρία για να προβάλει στη διεθνή κοινότητα  ένα ισχυρό μήνυμα: το περασμένο έτος ο Πάπας δέχθηκε  την ευκαιρία  της 70ης  επετείου της Διακήρυξης  των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να πει  ότι ακόμη  και σήμερα, στην Τρίτη Χιλιετία , υπάρχουν πολλά ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται  και πριν απ’ όλα αυτό της ζωής.

Η ΠΗΝ στον Παναμά

Από τις 23 έως τις 28 Ιανουαρίου  υπάρχει προγραμματισμένο το πρώτο  ταξίδι της χρονιάς, στον Παναμά, για την 34η Παγκόσμια Ημέρα  της Νεολαίας με θέμα: “Ιδού η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Γεγονός που έρχεται μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου  που πρότεινε  την  πρωταγωνιστική των νέων  στην Εκκλησία. Σε ένα μήνυμα  τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πάπας  καλεί τους νέους, πιστούς ή άπιστους ,  “να βγουν από τον εαυτό τους  και να τεθούν στην υπηρεσία των άλλων”. “Η ζωή μας  είπε-  βρίσκει τη σημασία της  μόνο στην υπηρεσία του  Θεού  και του πλησίον”  και συχνά πολλοί νέοι “δηλώνουν την επιθυμία να βοηθήσουν τους άλλους, να δώσουν κάτι   για εκείνους που υποφέρουν”: είναι  η “δύναμη” των νέων  που  “μπορεί να αλλάξει τον κόσμο,  μέσω μιας “επανάστασης υπηρεσίας” που μπορεί να συντρίψει  τις “ισχυρές δυνάμεις” αυτής της γης.

Ταξίδι στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

Από τις  3 έως τις 5 Φεβρουαρίου ο Πάπας Φραγκίσκος τα ταξιδέψει στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο πρώτος Ποντίφικας σ’ αυτές τις Χώρες.  Το λογότυπο  της επίσκεψης  “κάνε με  κανάλι της Ειρήνης Σου”: στο κέντρο του γεγονότος η σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου  και της αδελφοσύνης μεταξύ  των διαφόρων θρησκειών. Επίσης ορίστηκε ως έτος ανοχής με σκοπό  να προωθηθεί  ένας πολιτισμός  μακριά από κάθε φονταμενταλισμό.

Το Συμβούλιο των Καρδιναλίων για τη μεταρρύθμιση της Ρωμαϊκής

Από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό η Συνάντηση του Συμβουλίου των Καρδιναλίων: Στο επίκεντρο των  εργασιών  το σχέδιο να αναθεώρηση του Αποστολικής Διάταξης για την Ρωμαϊκή Κούρια που έχει τίτλο «  Pastor Bonus»: τον περασμένο Δεκέμβριο  μία πρόταση της Αποστολικής Διάταξης, με τίτλο «Κηρύξετε το Ευαγγέλιο» , παραδόθηκε  στον Άγιο Πατέρα.  Ο σκοπός  είναι   αυτός ο οργανισμός  να ανταποκριθεί καλύτερα  στις απαιτήσεις  μιας Εκκλησίας σε έξοδο.

Συνάντηση του Πάπα με τους Προέδρους των Συνόδων της Ιεραρχίας

Ένα γεγονός που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον είναι η Συνάντηση του Αγίου Πατέρα με τους Προέδρους όλων των Συνόδων της Ιεραρχίας από τις 21 έως τις  24 Φεβρουαρίου , αμέσως μετά  το Συμβούλιο των Καρδιναλίων.

Στη συνάντηση αυτή ο Πάπας θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τα όποια σκάνδαλα μπορεί να υπάρχουν στην Εκκλησία  με σκοπό να ληφθούν σοβαρά μέτρα προ αποφυγή τους.  Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος ομιλώντας στην Ρωμαϊκή Κούρια είχε πει: «φθάνει πια κάθε κάλυψη  για να προχωρήσουμε  στο δρόμο της αλήθειας  και της δικαιοσύνης

Η επίσκεψη στο Μαρόκο

Από τις 30 έως τις 31 Μαρτίου ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι στο Μαρόκο, 33 χρόνια μετά την ιστορική  επίσκεψη του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β:  στις 19 Αυγούστου  του 1985, Ο Πάπας Wojtyla συναντούσε 80 χιλιάδες νέους μουσουλμάνους  στο στάδιο Casablanca. Ένα γεγονός που ποτέ δεν είχε γίνει πριν από το διάλογο μεταξύ χριστιανισμού και Ισλάμ. Ο Πολωνός Πάπας είχε τότε δηλώσει ότι σήμερα  “ο διάλογος  μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είναι απαραίτητος περισσότερο παρά ποτέ”, χωρίς να ξεχνούμε τις «σημαντικές διαφορές ¨αλλά και  τις «πολλές ομοιότητες» . “Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι  γενικά δεν κατανοούμαστε  και κάποιες φορές , στο παρελθόν  εναντιωθήκαμε  και  χαθήκαμε και μέσα σε πολεμικές  και πολέμους. Εγώ πιστεύω ότι ο Θεός μας καλεί σήμερα  να αλλάξουμε τις παλιές μας συνήθειες. Οφείλουμε  αλληλοσεβασμό μεταξύ μας, διότι και πιστεύουμε στον ίδιο Θεό και διότι ο “Αβραάμ είναι το ίδιο και για μας ένα μοντέλο πίστης”. Ο Ιωάννης Παύλος Β είχε μιλήσει  για τα ανθρώπινα δικαιώματα , που « έχουν τη βάση τους στο Θεό”: ελευθερία της συνείδησης  και της θρησκείας. Μια  θρησκευτική ελευθερία  που έχει  ανάγκη  από την αμοιβαιότητα”. Και έπειτα το σεβασμό για κάθε άνθρωπο, άνδρα και γυναίκα”. Τέλος η  έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη  για να νικήσουμε  τους πειρασμούς  εκείνων που θέλουν “να αλλάξουν τα πάντα με τη βία  ή με  ακραίες λύσεις”, διότι την τιμή της βίας την πληρώνουν πάντοτε  οι αθώοι. Μία δέσμευση που ο Πάπας Φραγκίσκος προωθεί με αποφασιστικότητα.

Ο Πάπας στη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Από τις 5 έως τις 7 Μαΐου ο Πάπας θα βρίσκεται  στη Βουλγαρία και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στη Βουλγαρία  θα πάει στις πόλεις  Sofia και  Rakovski: το λογότυπο του ταξιδιού είναι “Επί γης ειρήνη”, για να ενθυμίζει  την περίφημη Εγκύκλιο του  Αγίου Ιωάννη 23ου , που ήταν ο πρώτος Αποστολικός Απεσταλμένος στη Βουλγαρία. Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας  θα επισκεφθεί την πόλη Skopje”, την γενέτειρα πόλη της Αγίας Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας ιδρύτριας  των Ιεραποστόλων της Αγάπης. Το λογότυπο του ταξιδιού είναι: “Μη φοβάσαι μικρό ποίμνιο” (Λουκ. 12,32). Οι Καθολικοί σ’ αυτές τις δύο Χώρες  είναι πράγματι  μία μικρή μειονότητα  ανάμεσα στους Ορθοδόξους. Το ταξίδι  θα μπορέσει να φέρει και πάλι στην επιφάνεια  τον διάλογο  με τον ορθόδοξο κόσμο  σε μια δύσκολη στιγμή  για τις Εκκλησίες της Ανατολής, μετά την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που αναγνωρίστηκε από το οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης,  αλλά όχι από τους Ρώσους Ορθοδόξους.

Η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου  να επισκεφθεί την Ιαπωνία

Ο Πάπας Φραγκίσκος   τον περασμένο χρόνο  ανάγγειλε επίσης  την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ιαπωνία μέσα στο 2019 : “Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε ” είπε σε μία Ιαπωνική Οργάνωση “Tensho Kenoh Shisetsu Kenshoukai”  υπενθυμίζοντας  ότι περισσότερα από 400 χρόνια  το 1585,  τέσσερεις νέοι ιάπωνες  στη Ρώμη συνοδευόμενοι  από μερικούς Ιησουίτες ιεραπόστολους , για να επισκεφθούν τον Πάπα  της εποχής που ήταν ο Γρηγόριος 13ος. “Ήταν η πρώτη φορά που μία ομάδα εκπροσώπων της μεγάλης αυτής Χώρας  ερχόταν στην Ευρώπη”, ανάφερε ο Πάπας Φραγκίσκος  προσθέτοντας ότι  τους έγινε μεγάλη υποδοχή και αυτό όχι μόνο στη Ρώμη: “Οι Ευρωπαίοι συνάντησαν του Ιάπωνες  και οι Ιάπωνες συνάντησαν την Ευρώπη  και την καρδιά της Καθολικής Εκκλησίας. Μία ιστορική συνάντηση  μεταξύ δύο μεγάλων πολιτισμών  και πνευματικών παραδόσεων, στις οποίες είναι σωστό να αναφερόμαστε”. Μετά ζήτησε στα μέλη της Οργάνωσης: “μεταφέρετε στο θαυμάσιο λαό σας και στη μεγάλη Χώρα σας  τη φιλία του Πάπα Ρώμης  και την εκτίμηση  όλης της καθολικής Εκκλησίας”.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 1-12-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας (Λκ 21,25-28.34-36), Α’ Κυριακή της Παρουσίας, μας

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΕΤΡΑ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 5-11) Και όταν ο Ιησούς μπήκε στην