Το όνειρο του Θεού είναι η αγάπη για τον άνθρωπο και των ανθρώπων μεταξύ τους

Το όνειρο του Θεού είναι η αγάπη για τον άνθρωπο και των ανθρώπων μεταξύ τους 

Ο Ιησούς έζησε κηρύττοντας και πράττοντας ό, τι αληθινά μετράει και είναι ουσιαστικό, δηλαδή την αγάπη. Είναι αυτό που τόνισε ο Πάπας πριν από τη Θεομητορική προσευχή. Από το παράθυρο του γραφείου του Αποστολικού Παλατιού, που έχει θέα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος υπογράμμισε πως «η αγάπη δίνει ώθηση και γονιμότητα στη ζωή και στην πορεία της πίστεως» και ότι «χωρίς αγάπη, τόσο η ζωή όσο και η πίστη μένουν στείρες».

Αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Μθ. 22, 34-40) όπου ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει την ύπουλη ερώτηση που οι Φαρισαίοι έθεσαν στον Ιησού, δηλαδή ποια είναι “μεγάλη εντολή” ο Ποντίφικας επεξήγησε το σύνδεσμο της αγάπης μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Επεσήμανε την απάντηση του Ιησού: “Θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά, με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια”. Και “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου”.

«Ο Ιησούς θέλει να καταστήσει σαφές -είπε ο Πάπας- πως χωρίς αγάπη για το Θεό και τον πλησίον δεν υφίσταται αληθινή πιστότητα στη διαθήκη με τον Κύριο».  «Μπορείς να κάνεις πολλά καλά πράγματα, να εκπληρώσεις πολλές παραινέσεις – συνέχισε ο Πάπας – , εντούτοις εάν δεν έχεις αγάπη, αυτό δε χρειάζεται».

Παραπέμποντας το βιβλίο της Εξόδου για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι «δεν γίνεται ο άνθρωπος να παραμένει πιστός στη Διαθήκη με τον Κύριο και να κακομεταχειρίζεται εκείνους που απολαμβάνουν την προστασία Του: τη χήρα, το ορφανό και τον ξένο, τον μετανάστη, δηλαδή τους πιο μόνους και ανήμπορους».

«Έχουμε πλαστεί για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε», λέει ο Φραγκίσκος, μιλώντας για ένα «θαυμάσιο ιδανικό»ενσαρκωμένο από το Ευαγγέλιο της ημέρας, ένα ιδανικό «που ανταποκρίνεται στην πιο αυθεντική επιθυμία της καρδιάς μας».

«Ο Θεός, ο οποίος είναι αγάπη -συνέχισε- μας έπλασε για να μας κάνει συμμέτοχους της ζωής του, για να αγαπηθούμε από Εκείνον και να τον αγαπάμε, και για να αγαπάμε μαζί Του όλους τους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι το “όνειρο” του Θεού για τον άνθρωπο».

Ένα όνειρο που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ουράνια χάρη, επειδή – όπως εξήγησε – «χρειαζόμαστε να λάβουμε την ικανότητα να αγαπάμε που προέρχεται από τον ίδιο τον Θεό». Κάτι τέτοιο καθίσταται δυνατό χάριν της προσφοράς του Ιησού στην Ευχαριστία γιατί έτσι «δεχόμαστε τον Ιησού μέσω της πλέον απόλυτης έκφρασης της αγάπης του, εκεί όπου Εκείνος πρόσφερε τον εαυτό Του στον Πατέρα για τη δική μας σωτηρία».

Μετάφραση: πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου