Το όνειρο του Ιωσήφ

7

Το όνειρο του Ιωσήφ

Ο (Άγιος) Ιωσήφ, χωρίς να το περιμένει, μπαίνει σε περιπέτειες. Με τρόμο εισέρχεται στο Μυστήριο της οικογένειας του Χριστού, στηριζόμενος στην πίστη του. Κοιτάξτε πώς συμπεριφέρεται σε μια τόσο λεπτή υπόθεση, όταν έμαθε ότι η αρραβωνιαστικιά του – η Μαρία – βρέθηκε έγγειος. Δεν καταδικάζει τη σύζυγό του, λόγω της καλοσύνης και της δικαιοσύνης, ενώ θα μπορούσε να εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά του, που του προσφέρει η περίπτωση. Δεν της αποκαλύπτει την ανησυχία του, από φόβο μήπως αυτή η διευκρίνιση προξενούσε πρόβλημα στη σεμνότητά της.
Διαβάζει στα μάτια της και στο πρόσωπό της τις πιστές αποδείξεις της αθωότητάς της. Γνώριζε (ο Ιωσήφ) διαβάζοντας τον Ησαΐα, «παρθένος, θα τεκνοποιήσει» και δεν απέκλειε αυτή η Παρθένος να ‘ναι η Μαρία. Προτιμούσε να προσβλέψει σ’ αυτήν ένα θαύμα, παρά να υποστεί ένα ηθικό παράπτωμα. Πιο εύκολα θα δεχότανε μια παρθένος να γίνει μητέρα, παρά η Μαρία να κάνει τέτοιου είδους παράβαση.
Αλλά μπροστά στα προβλήματα που συναντά, απ’ τη φύση και το λογικό, αφήνεται στην κρίση του Θεού και εύχεται μέσα στα Μυστικά της Θείας Πρόνοιας, να βρεθεί ένας δρόμος να δικαιώσει ότι η γυναίκα που είναι μπροστά του είναι αθώα! Η δικαιοσύνη έρχεται, ο Άγγελος εμφανίζεται στο όνειρό του, τα σύννεφα διαλύονται, ο Ιωσήφ επιβραβεύεται, η πίστη του αμείβεται απ’ την αποκάλυψη και την γνώση του μυστηρίου όπου στο εξής θα χρειασθεί να παίξει – ο Ιωσήφ – έναν σπουδαίο ρόλο, στην εξέλιξη της υπόθεσης.

π.Μ.Β.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου