Το νέο Ρωμαϊκό Λειτουργικό της Ιταλικής Ιεραρχίας εναρμονισμένο με τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού

16

Το νέο Ρωμαϊκό Λειτουργικό της Ιταλικής Ιεραρχίας εναρμονισμένο με τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού

Το νέο Λειτουργικό της Ιταλικής Ιεραρχίας, που ο Πάπας Φραγκίσκος κράτησε στα χέρια του προχθές το πρωί – περιτριγυρισμένος από τον Καρδινάλιο Gualtiero Bassetti, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ιταλίας και από την ομάδα εργασίας που πραγματοποίησε το έργο – που προέρχεται από πολλή εργασία, πράγμα που ο Φραγκίσκος θέλησε να το αναφέρει στους εκλεκτούς αντιπροσώπους που δέχτηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση.

Σελίδες ζωντανής παράδοσης
“Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε για το δώρο που έλαβε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου που είναι η συνέχιση της εφαρμογής της Β΄ Συνόδου του Βατικανού “, όπως αναφέρει και η δήλωση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ιταλίας. Αυτό ανάφερε επίσης και ο Καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, για τον οποίο το νέο αυτό Λειτουργικό “δεν είναι μόνο ένα λειτουργικό εργαλείο, αλλά μια ακριβής και κανονιστική αναφορά που διαφυλάττει τον πλούτο της ζωντανής παράδοσης της Εκκλησίας” και η επανέκδοση του γίνεται “μια πολύτιμη ευκαιρία για την μόρφωση όλων των βαπτισμένων “.
Μια ανανεωμένη γλώσσα
Το κείμενο, που θα μπορούν οι ενορίες να χρησιμοποιήσουν αμέσως αλλά υποχρεωτικά από την επόμενη Κυριακή του Πάσχα, 4 Απριλίου 2021, εγκρίθηκε “σύμφωνα με τον κανονισμό της Ιεραρχίας και έλαβε – όπως αναφέρει η Ιεραρχία – την του Πάπα Φραγκίσκου στις 16 Μαΐου 2019. Εκτός από τις παραλλαγές και τους εμπλουτισμό της τρίτης αυτής τυπικής λατινικής έκδοσης, προτείνει και άλλα προαιρετικά κείμενα νέας σύνθεσης, που ανταποκρίνονται ακόμη περισσότερο στις γλωσσικές και ποιμαντικές καταστάσεις των κοινοτήτων και χρησιμοποιούνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τη δεύτερη ιταλική έκδοση 1983 “.

Τα νέα
Μεταξύ των καινοτομιών, που είναι ήδη γνωστές, θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, η μικρή αλλαγή στο «Πάτερ ημών» (το «μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν», ερμηνεύεται στην ιταλική αυτή έκδοση: «μην μας εγκαταλείψεις στον πειρασμό»), ενώ στο «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» η έκφραση «και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», μεταφράζεται στα ιταλικά: «ειρήνη στη γη στους ανθρώπους, που ο Κύριος αγαπά».
Το Λειτουργικό εκδίδεται από το Θρησκευτικό Ίδρυμα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και της Αγίας Αικατερίνης της Σιένας σε ενιαίο σχήμα και θα διανεμηθεί από τον Εκδοτικό Οίκο του Βατικανού στα τέλη Σεπτεμβρίου.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου