«Το να σκοτώνει κάποιος στο όνομα του Θεού είναι σατανικό».

«Το να σκοτώνει κάποιος στο όνομα του Θεού είναι σατανικό».

«Το να σκοτώνει κάποιος στο όνομα του Θεού είναι σατανικό». Τα λόγια του Bergoglioηχούν μέσα στο μικρό παρεκκλήσι του Οίκου της Αγίας Μάρθας, όπου ο Πάπας, κατά την ημέρα που η Εκκλησία εορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, θέλησε να αφιερώσει μια Λειτουργία στη μνήμη ενός ανθρώπου που ενστερνίστηκε πλήρως τον Σταυρό στη ζωή του: τον πατέρα Jacques Hamel.

Δηλαδή ο ογδονταεξάχρονος ιερέας από τη Ρουέν, της Νορμανδίας (Γαλλία), με πενήντα χρόνια ιεροσύνης στην πλάτη του, σκοτώθηκε βάναυσα στις 26 του περασμένου Ιουλίου από δύο τρομοκράτες τζιχαντιστές, ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία στην ενορία του, στο Saint– Etienne– du Rouvray. Μια ενορία με τις πόρτες πάντα ανοιχτές, όπως ήταν το θέλημά του.

Γι’ αυτόν ο Πάπας κάνει μια συγκινητική υπενθύμιση, μπροστά σε μερικά μέλη της οικογένειάς του που παρευρίσκονται στη λειτουργία μαζί με 80 προσκυνητές από τις επισκοπές της Ρουέν, συνοδευόμενοι από τον αρχιεπίσκοπο της Ρουέν, τον σεβασμιότατο Dominique Lebrun. «ο πατέρας Jacques Hamel αποκεφαλίστηκε πάνω στο σταυρό, την ώρα που τελούσε τη θυσία αγάπης του Χριστού» λέει ο Ποντίφικας στην ομιλία του, κοιτάζοντας μια φωτογραφία του ιερέα που ήταν τοποθετημένη πάνω στην Αγία Τράπεζα, κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου. «Καλός άνθρωπος, πράος, της αδελφότητας, που πάντα προσπαθούσε για την ειρήνη, δολοφονήθηκε σαν να ήταν ένας εγκληματίας».

 «Αυτό είναι το σατανικό νήμα της καταδίωξης», υπογραμμίζει ο Πάπας. «Αλλά υπάρχει κάτι από αυτόν τον άνθρωπο που δέχτηκε το μαρτύριό του πάνω στην Αγία Τράπεζα, ένα πράγμα που με κάνει να σκεφτώ πολύ…», προσθέτει, «κατά τη δύσκολη στιγμή που ζούσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας που έβλεπε να τον πλησιάζει, δεν έχασε τη φώτιση να κατηγορήσει και να προφέρει καθαρά το όνομα του δολοφόνου: «Φύγε, Σατανά!».

Ο πατέρας Jacques, δηλώνει ο Άγιος Πατέρας, αποτελεί μέρος μιας μακριάς «αλυσίδας μαρτύρων» η οποία έχει τις ρίζες της στο μυστήριο του Σταυρού του Ιησού, «πρώτος μάρτυρας, πρώτος που δίνει τη ζωή του για εμάς». Ένα μονοπάτιαίματος αναζωογονημένο από τις χριστιανικές διώξεις των πρώτων αιώνων, όταν οι άντρες και οι γυναίκες που ομολογούσαν τον Χριστό πλήρωναν με την ίδια τη ζωή τους.
«Στους πρώτους χριστιανούς προτάθηκε η αποστασία, δηλαδή «πείτε ότι ο δικός μας Θεός είναι ο αληθινός και όχι ο δικός σας», και όταν αρνιόντουσαν τους σταύρωναν», υπενθυμίζει ο Ποντίφικας. 

“ «Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται μέχρι και σήμερα. Από το μυστήριο του Χριστού ξεκινά όλη η ιστορία του χριστιανικού μαρτυρίου από τους πρώτους αιώνες έως σήμερα»: Μια ιστορική στιγμή κατά την οποία «στην Εκκλησία υπάρχουν περισσότεροι χριστιανοί μάρτυρες όλων των εποχών». «Σήμερα – γράφει ο Άγιος Πατέρας – υπάρχουν χριστιανοί που έχουν μαρτυρήσει, έχουν βασανιστεί, έχουν φυλακιστεί, έχουν αποκεφαλιστεί, επειδή δεν απαρνιόντουσαν τον Ιησού Χριστό». Χριστιανοί «που υποφέρουν στη φυλακή, με το θάνατο, τα βασανιστήρια, επειδή δεν απαρνούνται τον Ιησού Χριστό και γίνονται οι ίδιοι μάρτυρες της σκληρότητας αυτής της δίωξης. Αυτή η σκληρότητα που ζητά την αποστασία – ας πούμε τη λέξη – είναι σατανική. Πόσο θα μου άρεσε όλες οι θρησκείες να έλεγαν: Το να σκοτώνουμε στο όνομα του Θεού είναι σατανικό», δηλώνει ο Πάπας.

Και μακάρι και εγώ να το πω με το ίδιο θάρρος του πατέρα Hamel που «έδωσε τη ζωή του για να μην απαρνηθεί τον Ιησού, έδωσε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο του Ιησού πάνω στο θυσιαστήριο. Και από εκεί κατηγόρησε το συγγραφέα της δίωξης. “Φύγε, Σατανά!”».

Είθε το δικό του  παράδειγμα του «μαρτυρίου» και μιας ζωής αφιερωμένης στο να «παραμελεί τον εαυτό του για να βοηθά τους άλλους» – εύχεται τελικά ο Φραγκίσκος – «να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς φόβο». «Πρέπει να προσευχηθούμε γι αυτόν, ε!», προτρέπει, «είναι ένας μάρτυρας, οι μάρτυρες είναι μακάριοι… Πρέπει να προσευχόμαστε γι αυτόν για να μας δίνει την αδελφοσύνη, την πραότητα, την ειρήνη, ακόμη και το θάρρος να λέμε την αλήθεια: Το να σκοτώνουμε στο όνομα του Θεού είναι σατανικό».

Στην ιδιωτική συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον σεβασμιότατο Lebrun, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Πάπας του είπε: «Έκθεσε τη φωτογραφία του Hamel επειδή είναι ήδη Μακάριος. Και εάν σου πουν ότι δεν μπορείς να το κάνεις, να απαντήσεις ότι σε εξουσιοδότησε ο Πάπας».

ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου