«Το να είμαστε χριστιανοί δεν είναι και τόσο δύσκολο…»

Ο Ιησούς είναι ο «Σωτήρας του κόσμου. Δεν υπάρχει κανένας άλλος, είναι ο μοναδικός». Η πρώτη ομιλία του πάπα Φραγκίσκου ξεκίνησε, γι αυτό το Λειτουργικό Έτος, αρχίζοντας «από τα βασικά». Ο Ποντίφικας τέλεσε την πρώτη δημόσια λειτουργία του 2017 στον Οίκο Santa Marta, υποδεικνύοντας τον Χριστό ως το «κέντρο της ζωής» ο οποίος «φανερώνεται, γίνεται ορατός και εμείς καλούμαστε να τον γνωρίσουμε, να τον αναγνωρίσουμε, στη ζωή, στις τόσες πολλές περιστάσεις της ζωής».

Αλλά και η λατρεία των αγίων είναι σημαντική, αναγνώρισε ο Πάπας, όμως, αν και από τη μία πλευρά «οι άγιοι είναι μεγάλοι», προειδοποίησε ότι δεν είναι όλες «οι εμφανίσεις αληθινές». Με την προϋπόθεση ότι «χωρίς τον Ιησού Χριστό δεν υπάρχουν οι άγιοι», η κύρια ερώτηση που κάθε χριστιανός θα έπρεπε να θέσει είναι: «Είναι το κέντρο της ζωής μου ο Ιησούς Χριστός; Ποια είναι η σχέση μου με τον Ιησού Χριστό;»

Ο Άγιος Πατέρας στη συνέχεια, υπέδειξε τρία καθήκοντα «για να βεβαιωθούμε ότι ο Ιησούς είναι το κέντρο της ζωής μας», το πρώτο από αυτά είναι «να γνωρίσουμε τον Ιησού για να τον αναγνωρίσουμε». Αυτό δεν είναι προεξοφλημένο, εάν σκεφτείτε ότι, στην εποχή του, «οι υπεύθυνοι του νόμου, οι αρχιερείς, οι γραμματείς, οι Σαδδουκαίοι, μερικοί φαρισαίοι», όχι μόνο δεν τον αναγνώρισαν αλλά αντιθέτως τον «εκδίωξαν» και τον «θανάτωσαν».

Είναι λοιπόν σκόπιμο να αναρωτηθούμε: «Με ενδιαφέρει να γνωρίσω τον Ιησού; Ή μήπως με ενδιαφέρει περισσότερο η σαπουνόπερα ή τα κουτσομπολιά ή οι φιλοδοξίες ή να γνωρίζω τη ζωή των άλλων;» Εξίσου σημαντικά είναι η «προσευχή», η επίκληση του  «Αγίου Πνεύματος» και το Ευαγγέλιο, που ακόμη και σήμερα, ο Πάπας συνέστησε να το φέρουμε πάντα μαζί μας για να διαβάζουμε καθημερινά ένα τμήμα του: Αυτός είναι, υπενθύμισε, «ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίσουμε τον Ιησού». Στη συνέχεια, υπάρχει το Άγιο Πνεύμα που έχει την αποστολή να κάνει να «βλαστήσουν οι σπόροι και να αναπτυχθούν».

Δεύτερο καθήκον για τον χριστιανό είναι να «λατρεύει τον Ιησού», δεν αρκεί να του ζητάμε μόνο χάρες ή να τον ευχαριστούμε: Γι αυτό το σκοπό, ο Φραγκίσκος πρότεινε «τη σιωπηλή λατρευτική προσευχή» και να εξαγνίζουμε την καρδιά από την ειδωλολατρία, από τα «άλλα πράγματα που λατρεύουμε, που μας ενδιαφέρουν περισσότερο», αυτά τα τελευταία «εξυπηρετούν μόνο εάν είμαι ικανός να λατρεύω μόνο τον Θεό».  Η ίδια η επίκληση «Δόξα στον Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα», που συχνά επαναλαμβάνουμε «σαν παπαγάλοι», είναι πραγματικά ένα πανέμορφος τρόπος «λατρείας» των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.

Το να λατρεύουμε τον Ιησού σιωπηλά, ισοδυναμεί με το  να του λέμε: «Εσύ είναι ο μοναδικός, εσύ είσαι η αρχή και το τέλος και θέλω να παραμείνω μαζί σου για όλη μου τη ζωή, για όλη την αιωνιότητα. Εσύ είσαι ο μοναδικός». Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουμε να «απομακρύνω τα πράγματα που με εμποδίζουν να λατρεύω τον Ιησού», υπογράμμισε ο Bergoglio.

Το τρίτο καθήκον που μας υποδεικνύει ο Ποντίφικας είναι να ακολουθήσουμε τον Ιησού – όπως έκαναν και οι πρώτοι μαθητές του σημερινού Ευαγγελίου (Μκ 1,14 – 20) – και να τον βάλουμε στο κέντρο της ζωής μας. «Είναι απλή η χριστιανική ζωή, είναι πολύ απλή αλλά χρειαζόμαστε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος επειδή αυτή ξυπνάει μέσα μας την επιθυμία να γνωρίσουμε τον Ιησού, να λατρεύσουμε τον Ιησού και να ακολουθήσουμε τον Ιησού», είπε ο Πάπας.

Το να ακολουθούμε τον Ιησού συμβαίνει «στην απλότητα της κάθε μέρας», επειδή, υπενθύμισε τέλος ο Άγιος Πατέρας, «για να είμαστε χριστιανοί δεν απαιτούνται περίεργα πράγματα, δύσκολα πράγματα, περιττά πράγματα, φτάνει να επικαλεστούμε «τη χάρη να γνωρίσουμε τον Ιησού, να λατρέψουμε τον Ιησού και να ακολουθήσουμε τον Ιησού».

Μετάφραση ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου