«Το να είμαστε με το Χριστό και με τους αναγκεμένους αδελφούς»

«Το να είμαστε με το Χριστό και με τους αναγκεμένους αδελφούς»

Στις 12 το μεσημέρι προχθές, στη Σάλα Κλημεντίνη του Αποστολικού Οίκου, ο Άγιος Πατέρας Francis δέχτηκε τα μέλη της κοινότητας Εμμανουήλ του Λέτσε σε ακρόαση. Δημοσιεύουμε πιο κάτω  την ομιλία που ο Πάπας απεύθυνε στη συνάντηση:

Αγαπητοί αδελφοί, καλημέρα!

Σας καλωσορίζω όλους και ευχαριστώ τον Πατέρα MarioMarafioti. Θα ήθελα ο χαιρετισμός μου να φτάσει σε όλους τους ανθρώπους που συνδέονται με την κοινότητά σας, σε εκείνους που την παρακολούθησαν σε αυτές τις δεκαετίες, με μια προσευχή για όσους έχουν φύγει για τον Ουρανό. Σας ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνατε εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, για την υποδοχή, την συνοδεία, το έργο  σας. Και σας ευχαριστώ για το πώς το κάνατε, που τροφοδοτεί πάντα το "πράσινο" με το "ύφος" που έρχεται από τον χυμό του Λόγου του Θεού, στιγμές υποχώρησης και αδελφοσύνης. Αυτό είναι σημαντικό, αλλιώς θα γίνει υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας ή εταιρεία.

Η κοινότητά σας γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων και εκφράζει μια πίστη ενσωματωμένη στην υπηρεσία. Ξεκινήσατε με μια φιλόξενη χειρονομία. Αυτό συμβαίνει πάντοτε με τα έργα φιλανθρωπίας της Εκκλησίας: ο Κύριος χτυπά στην πόρτα με το πρόσωπο εύθραυστων ανθρώπων, αδελφών που ζουν στη φτώχεια, την εγκατάλειψη, τη δουλεία … Και έχετε ανοίξατε την πόρτα, απαντήσατε και συνεχίσατε να απαντάτε – ναι, γιατί το πιο δύσκολο είναι να επιμείνουμε, να προχωρούμε … Από αυτό  βλάστησαν οι διάφοροι τομείς της κοινότητας και έχουν αναπτυχθεί, όλοι τους είναι τόποι και στιγμές καλωσορίσματος. Ευχαριστώ τον Θεό μαζί σας για αυτό το ταξίδι σας. Είναι Εκείνος που, με το Πνεύμα Του,  εμπνέει επιλογές και δίνει τη δύναμη να τις εκτελέσουμε. Είναι αυτός  που δίνει την αγάπη να υπηρετεί τους αδελφούς με συμπόνια, με εγγύτητα, με δωρεάν … Μπορείτε να μαρτυρείτε – από τη ζωντανή εμπειρία – ότι όλα προέρχονται από Εκείνον, είναι το δώρο Του. Και αυτό σας κάνει να παραμείνετε σε ευγνωμοσύνη, έπαινο και χαρούμενη συνειδητοποίηση ότι το έργο δεν είναι δικό σας, αλλά του Θεού.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, για να προετοιμαστείτε για το σαράντα χρόνια της ζωής της κοινότητάς σας, θελήσατε αυτή τη συνάντηση με τον Πάπα. Ο Πατέρας Μάριος ήταν ο διερμηνέας των ερωτήσεων που βρίσκονται στην καρδιά σας, ειδικά εκείνων που είναι μεγαλύτεροι στην κοινότητα και βλέπουν καλύτερα το δρόμο που έγινε, τον καρπό που ωρίμασε, αλλά και τους κινδύνους και τους πειρασμούς. Θα ήθελα να σας επιβεβαιώσω ότι στο δρόμο σας υπάρχει διπλή συντροφιά: η συνοδεία του Χριστού και η ύπαρξη των αδελφών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Είναι ένας δρόμος που υποδεικνύεται από το ίδιο το όνομα της κοινότητας: ο Εμμανουήλ. Ο Θεός μας δείχνει αυτόν το δρόμο: Αυτός, ο οποίος είναι η Αγάπη, είναι Θεός-μαζί μας. Και όχι ως ιδέα ή χειρότερο ως  ιδεολογία, αλλά ως ζωή, η ζωή του Ιησού. Είναι ο Εμμανουήλ, ο Θεός μαζί μας, ο μάρτυρας της αγάπης του Πατέρα με το να μοιραζόμαστε την ανθρώπινη κατάσταση μας χάρη στην ευσπλαχνία του.

Άκουσα ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα θέλατε να διαβάσετε σε βάθος το απόσπασμα της Αποστολικής Προτροπής Evangeliig audium. Σας ευχαριστώ, είναι μια καλή επιλογή, σίγουρα θα σας κάνει καλό. Σας δίνω μια συμβουλή: σε αυτή την ανάγνωση, να μη διαβάζετε την σκέψη της Προτροπής μόνο της κοινότητάς σας, αλλά πάντα να διαβάζετε και να αισθάνεστε τον εαυτό σας μέρος της Εκκλησίας, η οποία βρίσκεται συνεχώς σε πορεία και στάλθηκε μέσα στον κόσμο.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη αυτή. Για μένα είναι πάντα δώρο και παρηγοριά να συναντώ κοινότητες που επιδιώκουν να ζήσουν τη χαρά του Ευαγγελίου. Ευχαριστώ πολύ.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου