ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα στη Χίο, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου. Την ημέρα που εορτάζουμε τη Βάπτιση του Χριστού από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη, χορηγήθηκε το Ιερό Μυστήριο του Χρίσματος σε δύο νέους της ενορίας μας, τον Αντώνιο και τον Μιχαήλ. Επειδή ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος αδυνατούσε να είναι παρών για να χορηγήσει προσωπικώς αυτό το μεγάλο Μυστήριο, έδωσε την άδεια στον εφημέριο π. Λέοντα να το μεταδώσει.

Οι δύο αυτοί νέοι είναι άξιοι θαυμασμού, διότι εν μέσω μιας συντριπτικής ορθόδοξης πλειοψηφίας και εν μέσω μια διάχυτης θρησκευτικής αδιαφορίας των νέων ανθρώπων, αυτοί κράτησαν ζωντανή την καθολική τους πίστη, και με την ευπρεπή παρουσία τους δίνουν προς όλους το στίγμα και τη μαρτυρία της χριστιανικής καθολικής ταυτότητάς τους.

Ανάδοχος ήταν η κυρία Σελέστε Παπαδοπούλου, η οποία είναι πολύ κοντά στην οικογένεια των νέων και τους στηρίζει ποικιλοτρόπως. Ήταν ωραίο επίσης που η ανάδοχος είναι μέλος της ενορίας μας, και ως εκπρόσωπος της ενορίας παρουσίασε αυτούς τους δύο νέους για να λάβουν το Χρίσμα.

Ο εφημέριος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος που είναι ζωτικής σημασίας. Στη Βάπτισή του ο Ιησούς εξήλθε από το νερό, και ιδού, άνοιξαν οι ουρανοί, και το Πνεύμα του Θεού κατέβηκε με μορφή περιστεριού επάνω του. Το Πνεύμα και το νερό είναι οι πιο αρχαίες παρουσίες στην Αγία Γραφή, τα συναντάμε ήδη στο δεύτερο εδάφιο του βιβλίου της Γένεσης: η γη ήταν άμορφη και έρημη, αλλά το Πνεύμα του Θεού “εφέρετο επί της επιφανείας των υδάτων”.

Η πρώτη κίνηση της ζωής στην Αγία Γραφή είναι ένας χορός του Αγίου Πνεύματος επάνω στα νερά. Σαν ένα περιστέρι που ψάχνει τη φωλιά του, ώστε εκεί μέσα να επωάσει και να γεννήσει τη ζωή. Από τότε συνεχώς το Πνεύμα και το νερό είναι αδιάλυτα συνδεδεμένα με τη γέννηση και την αναγέννηση της ζωής. Γι' αυτό και είναι παρόντα στο Βάπτισμα του Ιησού και στο δικό μας Βάπτισμα: ως ζωή που γεννιέται.

Και οι καρδιές σήμερα των δύο νέων, γίνονται φωλιές του Αγίου Πνεύματος, όπου Αυτό ευδοκεί να κατοικήσει, για να τους καταστήσει ομολογητές και μάρτυρες του Χριστού στον κόσμο. Αυτοί οι νέοι, χρισμένοι από το Άγιο Πνεύμα, φέροντας επάνω τους το άρωμα του Χριστού και μεταδίδοντάς το, είθε να κάνουν δικά τους τα λόγια του Ουράνιου Πατέρα, που με παρόμοιο τρόπο απευθύνθηκαν στον Ιησού: “Είστε παιδιά μου, λάβατε ζωή από εμένα, είστε παιδιά μου αγαπημένα ανεξαρτήτως της δικής σας συμπεριφοράς, και είστε η ευδοκία μου, δηλαδή είστε η χαρά μου! Θέλω να μένω μαζί σας, κι εσείς να είστε ενωμένοι μαζί μου! Και το Άγιο Πνεύμα που λαμβάνετε σήμερα, είναι η ανεξίτηλη σφραγίδα της αγάπης μου για σας: σας ανήκω και μου ανήκετε”.

Στο τέλος της ομιλίας και πριν τη χορήγηση στου Μυστηρίου του Χρίσματος, ο εφημέριος ανέγνωσε την πατρική επιστολή που ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος απέστειλε προς τους δύο νεοφώτιστους, την οποία και τους επέδωσε.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μικρή γιορτή στην ενοριακή αίθουσα, όπου όλοι συνεχάρησαν τους δύο νεοφώτιστους καθώς και τους γονείς τους.

π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου